Na 12. Rally Geoss tudi Avto.Over.Net

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

V soboto, 25. maja, na nekdanji dan mladosti, je potekal že 12. Rally Geoss. To pot je udeležence pot vodila od zahoda proti vzhodu, od Bleda, prek Geoss-a do cilja v Moravskih Toplicah.

V soboto, 25. maja, na nekdanji dan mladosti, je potekal že 12. Rally Geoss. To pot je udeležence pot vodila od zahoda proti vzhodu, od Bleda, prek Geoss-a do cilja v Moravskih Toplicah. Tako kot vedno do zdaj je bilo vzdušje med udeleženci prijetno, vsi so se zabavali, malo so bili tudi tekmovalni (ampak res samo malo), predvsem pa so vsi zelo uživali. Za zaključek pa so imeli v nedeljo, tisti, ki so to želeli, še šolo golfa na igrišču v Moravskih Toplicah. Na dogodku je sodelovala tudi ekipa Avto.Over.Net v postavitvi Iztok Franko – Anej Ferko.

Anej Ferko in Iztok Franko med pripravami na pričetek vožnje.

Anej Ferko in Iztok Franko med pripravami na pričetek vožnje.

Sobotno mrzlo in deževno vreme, ki je bolj spominjalo na pozni november kot pozni maj, ni nakazovalo, da bi bil Rally lahko tako prijeten in zabaven. Vreme pa je verjetno odgnalo tudi marsikaterega udeleženca, ki pa mu je lahko pošteno žal. Prva naloga za udeležence je bilo »patanje« na Golf igrišču Bled. Naloga sicer ni bila težka, zato je bila kar pravšnja za ogrevanje. Že po nekaj kilometrih pa je šlo na parkirišču Elana v Begunjah nekoliko bolj zares; udeleženci so morali s Chevroletovimi Sparki prepeljati košarkarsko žogo, ki je bila nameščena na posebnem nosilcu na motornem pokrovu, po poligonu. Na to preizkušnjo nas je prišel pozdravit tudi legendarni košarkar in ambasador evropskega prvenstva v košarki Raša Nesterovič. Že kot gledalec se je zelo zabaval in obljubil, da se nam naslednje leto na rallyju pridruži kot tekmovalec.

Prek – sicer skoraj kičasto lepih hribov, ki pa so bili tokrat zaviti v meglo – je udeležence pot vodila mimo Tržiča, Kranja do Letališča Jožeta Pučnika, kjer je bila na vrsti že tretja naloga. To pot so morali tekmovalci odgovoriti na tri vprašanja o letališču. In to seveda v najkrajšem možnem času. Po kosilu na Geossu so se odpeljali do Poligona varne vožnje AMZS na Vranskem. Tam so morali udeleženci opraviti kar zahtevno vožnjo s Volkswagnovimi Golfi po drseči podlagi – tu je ekipa Avto.Over.Neta osvojila absolutno najboljši čas. Sicer se je avtomobil že sam po sebi lepo izkazal s svojo elektronsko pomočjo, saj nihče ni imel težav z nalogo. Naslednja naloga je bila nekoliko bolj zabavna – ploščate balinčke je bilo potrebno spraviti v tarčo. Kot se je kasneje izkazalo, je bil rezultat na balinčkanju zelo pomemben. Tu sta se daleč najbolj izkazala Rado Mulej in Alenka Gotar. In kot je kasneje komentiral nekdo od udeležencev: »Jasno, da je bil Rado najboljši, saj je to vendarle gostilniški šport!« Iz Ptuja se je karavana odpravila na bencinsko črpalko, kjer je bila »ura resnice«. Tam se je namreč pokazalo, koliko goriva je katera posadka porabila na poti. Rezultat porabe pa je na koncu najbolj vplival na skupni rezultat, saj so se vse sekunde, ki so jih tekmovalci nabirali na preizkušnjah, pomnožili s faktorjem porabe.

»Ja, tudi 12. Rally Geoss je uspel. Edino to presneto vreme ga je ves čas biksalo. Kot da je šel dež za nami; kjerkoli smo se ustavili, je začelo deževati. Še dobro, da je nad Begunjami začelo snežiti potem, ko smo že odšli. Drugače pa sem z organizacijo zelo zadovoljen. Sicer smo si želeli, da bi na rally prišlo nekaj več udeležencev, ki pa jih je verjetno prestrašilo vreme,« je povedal Primož Lemež iz društva S Rally, ki je za organizacijo prejemal čestitke z vseh strani. »Udeleženci so vsako leto boljši in spretnejši, zato so na koncu tudi rezultati zelo tesni. Tehnična ekipa pod vodstvom Erika Logarja je spet opravila nalogo brez napak, zato lahko ocenim rally z oceno odlično.«

"Rally" vozilo ekipe Avto.Over.Net - B-max 1.0 EcoBoost

“Rally” vozilo ekipe Avto.Over.Net – Ford B-max 1.0 EcoBoost

Poleg že omenjene košarkarske legende Raše Nesteroviča, se je Rallyja udeležila še ena športna legenda, nekdanji odlični hokejist Rudi Hiti. Ob njima pa lahko omenimo še dva, ki bosta nekoč prav gotovo legendi, za zdaj pa sta »samo« odlična smučarska skakalca; nosilec dveh odličij s svetovnega prvenstva Peter Prevc in zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala Jurij Tepeš. Slednji je na koncu osvojil celo drugo mesto, presenetljivo pa je bil najboljši pri porabi. Presenetljivo zato, ker je vozil Forda Focusa ST. V stilu skromnega športnika pa je priznal: »Meni so naročili, da moram voziti varčno. Jaz sem poskušal samo ubogati navodila, ki sem jih dobil!« Tudi Peter Prevc, ki je vozil enak avtomobil kot njegov reprezentančni kolega, se je izkazal, saj je na koncu osvojil četrto mesto.

Še eno presenečenje pa je pripravila posadka, ki jo je vodil »stand up« komik Miki Bubulj, ki se očitno to pot ni šalil, in nekdanja »missica« Marika Savšek. Prav pri vseh nalogah sta bila med boljšimi, odlična sta bila tudi pri porabi goriva njunega Hyundaja i30 in povsem zasluženo zmagala. Na tretje mesto pa se je uvrstila družina Golob; medalj sta bila seveda najbolj vesela otroka!

»Ja, seveda sem zadovoljen, če so zadovoljni udeleženci, moram biti zadovoljen tudi sam,« je na koncu povedal Primož Lemež. »Imam že nekaj idej za prihodnje leto in prepričan sem, da bo tudi drugo leto zabavno in da bo številka 13 za Rally Geoss srečna številka. Upam, da se bo tudi gospodarska situacija nekoliko popravila in da bo tudi nam organizatorjem nekoliko lažje. Poleg tega, da bo drugo leto tudi uradno potekalo tekmovanje ekip, pričakujem, da bodo tudi avtomobilski zastopniki za Rally Geoss še bolj zagreti, kot so bili do zdaj. Seveda bi se na koncu rad zahvalil vsem, ki so kakor koli pomagali in predvsem vsem udeležencem, ki so na rally prinesli dobro voljo. Za drugo leto razmišljam, da bi rally prestavili za kak teden naprej ali nazaj. Ampak tudi termin rallyja, ki bo nosil letnico 2014 in številko 13, bo kmalu znan!«

Več o vozilu Ford B-max s katerim je nastopila ekipa Avto.Over.Net lahko preberete na forumu Avtomobilizem in F1. Ekipa je sicer osvojila tretje mesto od zadaj naprej – največ kazenskih točk pa si je prislužila pri napačnem kalkuliranju prihoda na kontrolno točko GEOSS.