BMW 220d coupé

BMW, Testi, Top

Z izjemo avtomobilskih poznavalcev le redko kdo takoj ugotovi oznako novega BMW kupeja, ki sliši na ime serija 2. Mi smo tokrat testirali kar dve različici – v Ljubljani 220d in v Dubaju M235i.

Z izjemo avtomobilskih poznavalcev le redko kdo takoj ugotovi oznako novega BMW kupeja, ki sliši na ime serija 2. Mi smo tokrat testirali kar dve različici – v Ljubljani 220d in v Dubaju M235i. 

Coupé serije 2 ima lasten značaj in se ne navezuje na najmanjšo serijo 1.

Coupé serije 2 ima lasten značaj in se ne navezuje na najmanjšo serijo 1.

BMW serije 2 coupé nadaljuje tradicijo svojega predhodnika – kupeja serije 1. Teh so po celem svetu prodali 150.000. Tokratni kupe se od serije 1 močno razlikuje. Povzema lastno identiteto in v razred kompaktnih vozil  prinaša svež veter. Serija 2 je oblikovno tipični BMW. Nizka bočna linija in značilni okvirji stekel so že skorajda nezamenljivi. Dvovratni model je tako 108 milimetrov daljši od BMW serije 1 oziroma 72 milimetrov daljši v primerjavi z BMW serije 1 Coupé, višina se je znižala za 5 milimetrov. Avto tako izgleda zelo športno in nakazuje, da gre za “pravega bavarca”.

V notranjosti bi lahko rekli, da je vse tako, kot mora biti.

V notranjosti bi lahko rekli, da je vse tako, kot mora biti.

Posebno poglavje velja nameniti izvrstnim prilagodljivim žarometom. Luči imajo namreč prilagojen program osvetlitve. Tako se snop svetlobe prilagodi v mestu, na avtocesti.Pika na i delovanju so samodejne dolge luči, ki snop prilagajajo ostalim udeležencem. Po potrebi namreč svetijo tudi mimo vozila pred nami, s tem da ga osvetlijo desno in levo od vozila, tam kjer je vozilo pa snop zasenčijo. Idealno za vožnjo ponoči in pravi tehnični biser.

Pohvaliti je potrebno tudi sedenje zadaj. Avtomobil je precej manjši od recimo Mercedesa C coupe ali Audija A5. Kljub temu pa zadaj ponuja dovolj prostora za glave, da ne boste zadaj vozili zgolj otrok.

Kljub kratki medosni razdalji in kupejevski liniji, je sedenje zadaj dobro.

Kljub kratki medosni razdalji in kupejevski liniji, je sedenje zadaj dobro.

Dizelski agregat 20d je že zelo poznan. Testirali smo ga že v seriji X1, seriji 420d, seriji 3 grand tourismo, seriji 3 xdrive, seriji 1. Vseskozi ugotavljamo, da gre za izjemno varčen motor, ki je za povprečnega voznika več kot dovolj. Pri seriji 2 je zaradi teže zelo živahen in omogoča tudi precej športne vožnje. Za kakšno “kurjenje pnevmatik” pa raje izberite 235i, ki ga je testiral Iztok v Dubaju.

Iztok, komentar po vožnji z BMW M235i:

Iztok in BMW 235i - iz oči v oči.

Iztok in BMW M235i – iz oči v oči.

“V začetku letošnjega aprila sem na dubajskih cestah preživel nekaj dni z bavarskim modelom 435i. Zmogljiv, zabaven in vsakodnevno uporaben avtomobil, če večino časa vozite sami ali z sopotnikom. Tu se je zgodba zame zaključila. Življenje je šlo naprej. Niti nisem avtomobila pogrešal. Včasih se mi sicer zgodi, da kakšen avto pogrešam, recimo Porscheja… A, pustimo to ob strani… Enak pogonski sklop, kot pri 435i, sem julija nato preizkusil še v novem zelo seksi modelu M235i. Hmmmm. Tu lahko uporabim iste pridevnike kot poprej z dodatkom superlativov. Igriv malček vozniku v podzavest nenehno spušča kratka sporočilca v stilu: “Daj, daj, pritisni na stopalko za plin, daj, daj zapodi se v zavoj…” in ja, to tudi potem počneš, ko pa je tako fajn. Pri tem pa si želiš, da je tvoja sopotnica tiho, da uživaš v zvoku šestvaljnika (z Akrapovičem bi bilo še bolje). Tega občutka nisem pri sebi zasledil v 435i. Za življenje v velikem mestu, kjer je vsakodnevna težava s parkirnimi prostori (Ljubljana je lep primer) je tale avtomobilček super izbira. Vsekakor pa bo všeč tistim, ki se tu pa tam radi zapodijo z avtomobilom na dirkališče – 320 vrancev (235 kW) bi moralo zadoščati mar ne? Še bolj osupljiv je navor – 450 Nm, ki ga zagotavlja 3,0-litrski šestvaljni TwinPower Turbo. Več o M235i pa v angleškem jeziku na carbonoctane.com! Jaz pa ta avtomobilček že pogrešam…”

A photo posted by Avto.Over.Net (@avtoovernet) on

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet, @iztokfranko in @anejferkoPrispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW 220d si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

____________
Podatki: 

BMW 220d coupé

Motor / menjalnik: 4 valjni dizelski, 2.0 (135kW/184 KM, 380 Nm) / 8. stopenjski avtomatski
Poraba po ECE: 5,2 / 4,0 / 4,4 l (CO2: 111 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 230 km/h / 7,1
Dolžina / širina / višina: 4.432 / 1.774 / 1.148 mm
Medosna razdalja: 2690 mm
Masa praznega vozila: 1.465 kg
Posoda za gorivo: 52 l
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 390 l

Osnovna cena vozila (220i): 29.900 EUR
Osnovna cena testnega modela: 32.600 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 52.484 EUR 

(Sport Line, 18- palčna platišča, avtomatski menjalnik, zatemnitev vzvratnega ogledala, ogrevana prednja sedeža, športna sedeža spredaj, M usnjen volan, ledvena opora za sprednja sedeža, Servotronic, parkirni senzorji spredaj in zadaj, senzor za dež, avtomatski vklop luči, ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, paket luči, komfortni sistem dostopa, navigacijski sistem proffesional, HiFi ozvočenje, tempomat z zavorno funkcijo, povezava s pametnim telefonom, BMW Apps, BMW Service Inclusive – 5 let 100.000 km)