Dimenzija dinamike: BMW serije 2 Coupé

Aktualno, Novosti

Ni prvič, da je BMW oplemenitil kompaktni segment vozil s svojim značilnim užitkom v vožnji. BMW serije 1, ki v konkurenci najbolj izstopa s svojim konceptom pogona na zadnja kolesa in s privlačnim premium značajem, že skoraj 10 let izpolnjuje to vlogo.

Ni prvič, da je BMW oplemenitil kompaktni segment vozil s svojim značilnim užitkom v vožnji. BMW serije 1, ki v konkurenci najbolj izstopa s svojim konceptom pogona na zadnja kolesa, z zmogljivimi motorji s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in s privlačnim premium značajem, že skoraj 10 let izpolnjuje to vlogo.

BMW serije 2 Coupé pa sedaj ponaša užitek v vožnji s kompaktnim modelom na še višjo raven. Novega dvovratnika definira oblika z edinstveno izvedbo karoserije, sklop izjemno zmogljivih motorjev in posebno konfigurirana tehnologija šasije.

bmw 2 series coupe 2013

BMW serije 2 Coupé se jasno razlikuje od BMW serije 1, saj nov model prevzema popolnoma samosvoj značaj. Ta razlika je že na prvi pogled opazna v obliki novega avtomobila, prav tako pa jo je mogoče občutiti v smislu zmogljivosti. BMW serije 2 Coupé je še bolj atraktiven od svojega predhodnika, odmevno uspešnega BMW serije 1 Coupé (150.000 prodanih modelov po vsem svetu). Model poleg izjemnega videza in večjih dimenzij dopolnjuje tudi nadaljnja dovršenost tehnologije in opreme. Rezultat je nova dimenzija vozne dinamike, estetske privlačnosti in premium čara v kompaktnem razredu vozil, ki jo naznanja oznaka novega modela avtomobila »2«. Številka 2 že več kot 45 let označuje vrhunsko športno doživetje v vožnji v kompaktnem dvovratniku – vse od vstopa BMW serije 02 na trg.

Značilni elementi BMW Coupé

BMW serija 2 M performancePoseben koncept vozila – edinstven v tem razredu – na katerem je osnovan BMW serije 2 Coupé, se zvesto odraža v obliki karoserije. Dvovratni model je v prvi vrsti Coupé blagovne znamke BMW, njegovi oblikovni elementi, ki identificirajo sorodstvene vezi te posebne izvedbe – karoserija v izvedbi Three-box z jasno opredeljenimi vrati prtljažnega prostora in nizko usločeno silhueto, vrata z okenskimi stekli brez okvirjev ter dinamično razpotegnjena linija strehe, ki se tekoče steka v zadek – pa se pri tem kompaktnem modelu predstavljajo še z večjim zanosom. Izjemno športne vozne karakteristike BMW serije 2 Coupé – ki jih prinašajo skrbno izbrani motorji in popolnoma umerjena tehnologija šasije – se tako jasno odražajo na obliki zunanjosti. 135 kW/184 KM štirivaljni motor v BMW 220i Coupé se premierno predstavlja v kompaktnem modelu BMW, medtem ko velja 240 kW/326 KM šestvaljni vrstni motor pod pokrovom BMW M235i Coupé za najzmogljivejšo bencinsko pogonsko enoto v seriji BMW M Performance Automobile.

Specifična razmerja BMW serije 2 Coupé se kažejo v karoseriji, ki meri 4.432 milimetrov v dolžino. Dvovratni model je tako 108 milimetrov daljši od BMW serije 1 oziroma 72 milimetrov daljši v primerjavi z BMW serije 1 Coupé. Novi kompaktni Coupé je prav tako 32 milimetrov širši od predhodnika (1.774 milimetrov) ter ima 30 milimetrov daljšo medosno razdaljo (2.690 milimetrov) in širši kolotek (spredaj: 1.521 milimetrov, +41 milimetrov; zadaj 1.556 milimetrov, +43 milimetrov). Obenem je višina vozila nižja za 5 milimetrov in sedaj znaša 1.418 milimetrov. S tem je prostornina notranjosti večja, prav tako pa je na voljo dodatnih 20 litrov za prtljažni prostor (sedaj 390 litrov). BMW serije 2 Coupé se prav tako ponaša z bolj učinkovito aerodinamiko v primerjavi z BMW serije 1 in predhodnikom, kar se pri BMW 220i Coupé odraža v vrednosti količnika zračnega upora Cd 0,29.

Športna tradicija na kompaktni osnovi

bmw serije 2 2013BMW serije 2 Coupé gradi na tradiciji kompaktnih modelov blagovne znamke in nudi zadostno stopnjo aktivnosti voznika. Oznaka 2 pa ustvari tesno povezavo modela s to dediščino. Model BMW 1600-2 je leta 1966 odprl povsem nov segment vozil. Močno navdahnjen z natančno umerjenim paketom pogonskega sklopa in tehnologije šasije je dvovratni Coupé na svetovnem nivoju postavil standarde športnega upravljanja in intenzivnega užitka v vožnji v kompaktnem razredu vozil. Dodatne različice motorja so povečale privlačnost nove modelne serije. BMW 2002, predstavljen leta 1968, je prevzel osrednjo vlogo – v smislu priljubljenosti in uspešnega prenosa slogana »Freude am Fahren« (Užitek v vožnji) v doživetje za povsem nove ciljne skupine. Najbolj spektakularna različica je bil 125 kW/170 KM BMW 2002 Turbo – prvi model evropskega proizvajalca avtomobilov, ki je koristil delovanje turbinskega polnilnika.