BMW 320d xDrive Touring Luxury Line

BMW, Testi

Maj, leto 1975. Vam ta letnica kaj pove? Meni zgolj to, če sem hudomušen, da o meni ni bilo govora še naslednjih 12 let. Za prave ljubitelje in srčne pripadnike znamki BMW pa je to pomemben mejnik.

Maj, leto 1975. Vam ta letnica kaj pove? Meni zgolj to, če sem hudomušen, da o meni ni bilo govora še naslednjih 12 let. Za prave ljubitelje in srčne pripadnike znamki BMW pa je to pomemben mejnik, ko je luč sveta ogledal naslednik modela BMW 2002 – serija 3.

V tem času je serija 3 postala ena najprepoznavnejših modelov te bavarske znamke. Sedaj že legendarni model 2002 pa je odšel v zgodovinske knjige, a srečamo ga lahko tudi še na kakšem dogodku starodobnih vozil, relijih ali drugih dirkah. BMW serije 3 se trenutno prodaja kot karavan, limuzina in Gran Turismo različica.

bmw serije 3 touring dizel test 2013

Nova karavanska serija 3 omogoča bolj udobno odpiranje prtljažnika s pomočjo gumba in ima na 495 litrov povečano prostornino prtljažnika.

Nova karavanska serija 3 omogoča bolj udobno odpiranje prtljažnika s pomočjo gumba in ima na 495 litrov povečano prostornino prtljažnika, kar pa je manj kot pri različici Gran Turismo.

Ko so Bavarci na trg poslali novo serijo 3, niso želeli bistvenih sprememb. Ravno po zaslugi svojega značilnega sprednjega dela z ledvičkami ostaja BMW serije 3 Touring prepoznaven model. Linije delujejo jasno in precizno, medtem ko skupaj z izbočenimi površinami ustvarjajo tridimenzionalni učinek. Kratki previsi karoserije obljubljajo športno eleganco tega premium vozila. Oblikovalci so premišljeno nagnili zadnje okno in hkrati z velikimi steklenimi površinami optično povečali potniški prostor. Zadnje luči segajo globoko v bok karoserije, kar je postala markantna značilnost vozil znamke BMW. Testni primerek je bil pripravljen brez odvečnih označb xDrive in 320d, kar ga naredi še nekoliko bolj skrivnostnega in zato privlačnejšega.

Z bogato opremo pridobite tudi 360 stopinjski pregled okoli vozila za lažje parkiranje.

Z bogato opremo pridobite tudi 360 stopinjski pregled okoli vozila Surround View za lažje parkiranje z možnostjo več uporabnih pogledov. Hkrati lahko ta BMW tudi namesto vas poišče parkirni prostor in vam pomaga menevrirati.

Voznik, pa tudi ostali potniki, ko sedejo v notranjost novega BMW serije 3 Touring niti za kanček ne podvomijo, da so sedli v avtomobil kakšne druge znamke. Po zaslugi opreme Luxury Line je notranjost premiumsko obarvana s kvalitetnim rjavim usnjem. Tudi ostali izbrani materiali so udobni. O armaturni plošči, postavitvi gumbov in ergonomiji je težko še kaj dodati. Vse je tam kjer to voznik ali sopotnik pričakuje. Tako, kot je bilo pri prejšnjemu modelu. Ob tem me še vedno zmoti dejstvo, da v določeni poziciji sedenja in postavitvi volanskega obroča ne vidiš število prevoženih kilometrov na zaslončku pred volanom. Malenkost, ki malce zmoti, saj konec koncev kdo pa potrebuje ta podatek preverjati ves čas? Kot smo že vajeni pri tej znamki, voznik takoj občuti značilno usmerjenost k vozniku, medtem ko se ustvarja intenziven občutek sedenja v kokpitu. Kljub temu, da je les tu res zgolj imitacija, je prepričljiv. Ročna zavora še vedno ostaja v pravem pomenu ročna. Menim, da ljubitelji znamke BMW niti nimajo želje po elektronski. Tako BMW ohranja tudi analogna prikazovalnika za obrate in hitrost. Ti dva sta tudi tu oranžno osvetljena, kot že v prejšnjih modelih.

bmw 320d xdrive test 2013 armaturna plošča notranjost

Če avtomobil pogosto vozi več oseb, potem je sedež s tremi spomini položajev idealen.

Če avtomobil pogosto vozi več oseb, potem je sedež s tremi spomini položajev idealen.

Prtljažnik je povprečno v razredu, a zadovoljivo, radodaren z možnostjo odpiranja tako prtljažnih vrat kot tudi samo steklenega dela. Uporabno. S pomočjo zložljivih naslonjal zadnjih sedežev se lahko sicer prtljažna prostornina poveča do 1.500 litrov. Naslonjala zadnjih sedežev so osnovno na voljo s funkcijo ločenega zlaganja v razmerju 40:20:40. Tako se lahko prevaža nepriročna prtljaga ali tovor tudi v primeru, ko na zadnjih sedežih udobno sedita dva potnika. Rolo prtljažnika se ne odpira skupaj z vrati, kar ima svoje prednosti in slabosti. Moteče pa je, da ko ga ročno postaviš v višjo pozicijo, da lažje vzameš predmete iz prtljažnika, da kaj kmalu hitro pozabiš na to in opaziš svojo napako šele, ko si že za volanom in ti tako dvignjen rolo zatira pogled nazaj. To se mi je pogosto zgodilo v tednu druženja s karavanskim BMW serije 3.

bmw serije 3 spredaj test - 2013

Samodejni menjalnik poskrbi za tekoče nemoteno prestavljanje in tudi ekonomičnost.

Presenetljivo ali pričakovano? Tudi v izvedbi xDrive je BMW 320d zelo ekonomičen avtomobil. V kombinirani vožnji, približno 200 kilometrov avtocest in dodatnih 200 po mestu skupaj z obvoznico v Ljubljani je znašala povprečna poraba zgolj 5,8 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Vožnja ni bila ravno dinamična, a zdaleč, da bi bila “penzionerska”. Dober dosežek je nastal tudi po zaslugi načina vožnje v Eco PRO, ki voznika že podzavestno pripravi, da vozi ekonomično. A ko le ta želi ostro pospeševati, mu to avtomobil tudi omogoči. Izključno v mestni vožnji pa se poraba dvigne na približno 6,2 litra. Med preklaplanjem načina vožnje iz Eco PRO na Comfort ali Sport sem ugotovil, da če še zmeraj voziš pazljivo pri speljevanju lahko ohraniš porabo pod 6,5 litra. A le do tedaj, ko pričneš ostreje pospeševati. V športnem režimu vožnje se avtomobil lepo vozi, volanski mehanizem je neposreden in omogoča dobro občutke. Štirikolesni pogon poskrbi, da avtomobil ostane na začrtani poti tudi pri ostrejši vožnji.

Z Luxury Line opremo je ta BMW v pravem pomenu premium izbira. Kvalitetni materiali, usnjena notranjost, udobna prednja sedeža, dovolj navora in natančen, hiter samodejni menjalnik. Le kaj si lahko človek še poželi? Aja, nižjo ceno? No ja, potem pa to več ne bi bil premium avtomobil.


Debato, mnenja in vprašanja o testnem karavanskem vozilu BMW serije 3 Luxury Line si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0d turbodizelski (135 kW/184 KM, 380 Nm) / 8-stopenjski samodejni menjalnik Steptronic
Poraba: 6,0 / 4,1 / 4,9 l (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 228 km/h / 7,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4624 / 1811 / 1429 mm
Medosna razdalja: 2810 mm
Teža: 1650 kg
Posoda za gorivo: 57 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 495 l

Osnovna cena (316i Touring): 32.000 EUR
Osnovna cena testnega modela: 41.600 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 62.094 EUR
(dodatna oprema: avtomatski menjalnik Steptronic, prilagodljivo M športno podvozje, variabilno športno krmiljenje, brez oznake 320d, vzratna kamera, avtomatska zatemnitev notranjih in zunanjih ogledal, avtomatska zatemnitev notranjega vzratnega ogledala, električna nastavitev prednjih sedežev s spominom za voznikov sedež, odlagalni paket, ogrevana prednja sedeža, pomični naslon za roke spredaj, naprava za pranje žarometov, nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) spredaj in zadaj, senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči, ksenonske luči za dolge in kratke žaromete, tempomat z zavorno funkcijo, paket luči, varnostna funkcija Active Protection, vzratna kamera s funkcijo “top View” ter funkcijo “Sorround View”, pomoč pri parkiranju, HiFi ozvočenje, BMW Apps, BMW Service Inclusive – 5 let ali 100.000 km, usnjen športni volan, letve z dodatki v izvedbi Pearl Chrom, nemška navodila za uporabo in servisna knjiga, Business paket, navigacijski sistem Professional, priprava za telefon s povezavo pametnega telefona, instrumentna plošča z dodatnimi vsebinami)