BMW 420d Coupe Luxury Line

BMW, Testi, Top

V glavi sem že imel pripravljen plan kaj vse bom napisal v testu novega Bavarca z oznako 420d Coupe Luxury Line. Kako je odličen bi napisal. Kako je idealen za naše ceste. Kako je “fajni” ter oh in sploh.

V glavi sem že imel pripravljen načrt kaj vse bom napisal v testu novega Bavarca z oznako 420d Coupe Luxury Line. Kako je odličen, bi napisal! Kako je idealen za naše slovenske ceste. Kako je “fajni” ter oh in sploh.

BMW 420d Coupe Luxury Line test 2014

Zima, zima bela…

A, življenje je nepredvidljivo. Kmalu po zimskem testu udobnega dizelsko gnanega kupeja, ki je minil ravno v času, ko se je Slovenija spopadala s tonami ledu čez celo državo, je napočil čas za moj življenjski skok v neznano. Dubaj je postal moj začasni dom. Priznati moram, da se je bilo težko ločiti od dela, ki sem ga opravljal zadnjih skoraj deset let – testiranja vozil. A naneslo je tako, da sem že po prvih nekaj dneh bivanja v Dubaju dobil priložnost testiranja vozil. Podobne energije se očitno privlačijo. Spletna stran carbonoctane.com, s katero sem se povezal, v svoj testni park sprejema zgolj najboljše avtomobile, ki jih tamkajšnji (zame tukajšnji) trg ponuja. Po prvi izkušnji z Opel Astro GTC se mi je že ponudila priložnost sesti za volan modela BMW435i. In tu se zgodbi prepleteta.

Notranjost je nemško natančna.

Notranjost je nemško natančna.

BMW 420d je izjemen avtomobil. Za 200 kilogramov lažji kot BMW serije 3 Touring, ki smo ga imeli na testu lani poleti. V dolžino je Coupe celo za malenkost daljši kot karavanska trojka, tudi širši, a nižji. Zatorej se vozi še bolj športneje. Bavarsko. Pristno. V detajle se niti več ne bom spuščal, ker je že vse znano iz omenjenega modela oziroma 320d Gran Turisma, ki smo ga v letu 2013 tudi preizkusili. Zanimiv je detalj, ki smo ga videli tudi že pri konkurenci; ko ročica zagrabi varnostni pas in ti ga pripelje bližje, da se hitreje pripneš. Tudi poraba pri 420d je skromna, po približno prevoženih 750 kilometrih je znašala (od tega 400 km avtoceste, ostalo mestna vožnja po Ljubljani) okoli 6,0 l/100 km.

Pesek, jutranja vročina in 435i

Pesek, jutranja vročina in 435i

Užival sem v vožnji s 420d, vendar – hja – saj veste kam pes taco moli… 435i ponuja več užitka že ob zagonu motorja. Zvok je razumljivo neprimerljiv. Pospeševanja so lahko daleč bolj adrenalinska. Nasmešek na obrazu pa povsem drugačen, kot je pri 420d. Oba avtomobila vsekakor izpolnjujeta moto te znamke: “Užitek je v vožnji!” A, modelu 435i to uspeva mnogo bolje. Oba sta se sicer ponašala s precej podobno dodatno opremo, kot je samodejni športni menjalnik, M volan, ipd.

Oba avtomobila si lahko privoščimo v Sloveniji. V Dubaju dizelskega ni na voljo (mimogrede, v ZAE je dizel dražji, kot navadno 95-oktansko gorivo). Zanimiva pa je predvsem primerjava s ceno. Ker v Združenih Arabskih Emiratih ne poznajo številnih dajatev, kot jih v Sloveniji, je cena denimo 435i (osnovna izvedba) v Sloveniji in 435i z vso dodatno opremo (M izgled,…) v Dubaju ravno primerljiva. Torej. Če poenostavimo – za isti denar, kot v Sloveniji dobiš osnovnega BMW-ja, dobiš v Dubaju že s polno opremo. Testni 435i z vso dodatno opremo v Dubaju namreč stane približno 56 tisoč evrov.

Kaj izbrati? Hja, odvisno kje živiš in kaj ti denarnica dopušča.

Kateri je pa vam lepši?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu BMW 420d Coupe si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2.0d turbodizelski (135 kW/184 KM, 380 Nm) / 8-stopenjski samodejni menjalnik Steptronic
Poraba: 6,0 / 4,1 / 4,8 l (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 240 km/h / 7,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4638 / 1825 / 1377 mm
Medosna razdalja: 2810 mm
Teža: 1450 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 495 l

Osnovna cena (420i): 40.500 EUR
Osnovna cena testnega modela: 43.600 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 62.074 EUR
(dodatna oprema: športni avtomatski menjalnik, variabilno športno krmiljenje, avtomatska zatemnitev notranjega vzratnega ogledala, el. nastavitev prednjih sedežev s spominom za voznikov sedež, sistem za prevažanje daljših predmetov, ledvena opora za prednja sedeža, odlagalni paket, ogrevana prednja sedeža, pomični naslon za roke spredaj, nadzor razdalje pri parkiranju (PDC) spredaj in zadaj, senzor za dež in stikalo za avtomatski vklop luči, tempomat z zavorno funkcijo, prilagodljivi LED žarometi, paket luči, pomoč pri vklopu in izklopu dolgih luči, navigacijski sistem Professional, HiFi ozvočenje, BMW Apps, prostoročno telefoniranje z napredno povezavo za pametne telefone, instrumentna plošča z dodatnimi vsebinami, M usnjen volan, BMW individual notranji del strehe v antracit barvi, BMW service inclusive – 5 let ali 100.000 km, letve z dodatki v izvedbi Pearl Chrom, angleška navodila za uporabo in servisna knjiga ter varnostna funkcija Speed Limit Info)