Iztok: Biti v gneči… S Porschejem 911 Turbo S

Blog, Top

A veste tisti trenutek, ko se pelješ po cesti in padeš v gnečo? Zoprno, a ne? Se popolnoma strinjam. Povsod po svetu se to dogaja in vsem tipom voznikov v različnih avtomobilih

Tisti trenutek, ko se pelješ po cesti in padeš v gnečo? Zoprno, a ne? Se popolnoma strinjam. Povsod po svetu se to dogaja in vsem tipom voznikov v različnih avtomobilih. V poletnih mesecih je tega v Sloveniji in Evropi še toliko več. Zato je v tem trenutku poziv k strpnosti in previdnosti na mestu.

Tako sem se pred nekaj tedni z novinarskim kolegom s portala CarbonOctane.com vračal z jutranjega fotografiranja. Bil je četrtek. Dan pred vikendom. Kot vedno, sva tudi tokrat, padla v globoko debato med udobno vožnjo po eni izmed širokopasovnic v okolici Dubaja. Zvok Porscheja 911 Turbo S naju je navduševal. Sonce je medtem že postajalo močnejše. Temperature so se kljub jutranji uri, bilo je okoli 8:30, že dvignile na več kot prijetno toplih 35 stopinj Celzija.

Rumen zunaj, rumen znotraj. Porsche 911 Turbo S.

Rumen zunaj, rumen znotraj. Porsche 911 Turbo S.

“Tu zavijeva dol,” me je opozoril Arnab, ko sva se približevala odcepu za Business Bay ali vsem bolje poznano stolpnico Burj Khalifa oziroma Dubai Mall. Namignil sem mu, da je prav lepo kakšno prestavo “vreči” navzdol, poslušati odličen zvok motorja ob tem ter švigniti mimo vse bolj gostega prometa… In lej ga zlomka! Odcep je bil že mimo. Malce zgubljeno sva se pogledala in nadaljevala pot. “Poznaš to pot? Veš kje je naslednji izhod?” sem ga malce previdno vprašal. Kljub temu, da je odraščal v Dubaju, arabskem Las Vegasu, poti ni poznal. To je pač Dubaj. Tu vsak dan vidiš nekaj novega. Ceste včasih nastanejo kar čez noč. Prav tako tudi izginejo. Ok, dajva se orientirati po stolpnicah v daljavi ter po označbah, ki so nama znane.

Že več kot 40 let ima za seboj zgodovine model 911 Turbo. V aktualni verziji se ponaša z novim all-wheel-drive pogonom, dovršeno aerodinamiko s pomičnim zadnjim spojlerjem, full-LED žarometi,…

Že več kot 40 let ima za seboj zgodovine model 911 Turbo. V aktualni verziji se ponaša z novim all-wheel-drive pogonom, dovršeno aerodinamiko s pomičnim zadnjim spojlerjem, full-LED žarometi,…

Ob primernem odcepu zavijeva z avtoceste s šestimi pasovi zgolj v eno smer na manjšo lokalno cesto z dvema pasovoma v eno smer. Ponovno uživam ob krasnem zvoku 911-ice pri prestavljanju navzdol. Iz sedme v šesto. Peta. Četrta. Tretja. Zvok, ki pomirja in vzburja hkrati… Opala. Druga… Prva. Stojiva! Gneča. Ura je devet. Ljudje hitijo panično v službo. Pač vsakodnevni “rush hour”.

V gneči sem stal že z različnimi avtomobili v svoji skoraj deset-letni vozniški zgodovini. Če že, potem najraje z avtomobili s samodejnim menjalnikom. Kot tudi tokrat. A tokrat se je za nama z Arnabom skrival 3,8-litrski pogonski agregat s turbinskim polnilnikom in končnimi 560 “konji” (418 kW). Sedem-stopenjski PDK menjalnik se dobro odreže tako ob sekvenčnem ročnem pretikanju s pomočjo obvolanskih ročic, kot tudi v povsem samodejnem načinu. Kaj bi sicer lahko pričakoval od avtomobila, ki je tu – v Združenih Arabskih Emiratih – ocenjen na nekaj več kot 140.000 evrov. V Sloveniji identičen primerek stane vsaj 261.000 evrov. Ave, Slovenija.

Rumena žvalca prekipeva od moči! Zloglasni Severni del Nürburgringa lahko ta avto zmore pod sedmimi minutami in pol s povsem serijskimi pnevmatikami.

Rumena žvalca prekipeva od moči! Zloglasni severni del Nürburgringa lahko ta avto zmore pod sedmimi minutami in pol s povsem serijskimi pnevmatikami. Impresivno.

Na prvi pogled mogoče malce kaotičen promet poteka tu z vidika voznika zgledno urejeno. Le razumeti moraš način razmišljanja voznikov. S hupanjem se opozarja nase, da te kdo ne zadane. V kolikor v množici Nissan Tiid, poltovornjakov, Mitsubishi Lancerjev in različnih terenskih vozil stojiš z živo rumenim Porschejem ti hupati ni potrebno. Kljub temu, da jih je tu precej, 911 Turbo S z letnico proizvodnje 2014 še kako izstopa.

Prvič pa sem pričel razumeti tiste voznike, ki jih kot mulec izpred let nisem razumel. Namreč pogosto sem opazil kakšne gospode v teh nemških superšportnih avtomobilih, ki so se prav leno premikali in se prav nič trudili priti hitreje skozi gnečo. Sedaj sem bil v tej vlogi jaz. Resnično ni potrebno hiteti. Nič ni takega, kar ne bi lahko malce počakalo. Življenje je kratko, uživajmo drobne trenutke. S takšnim avtomobilom pa je mogoče uživati tudi v udobni, lažerni vožnji. Saj je tisto bistvo v tebi samemu – v vozniku. Avtomobil te umiri, “zadrogira” ob poslušanju ukrotenega turbaka, ki si želi na vso moč zarjoveti in pustiti črni odtis gum na asfaltu. Voznik pa se počuti kot krotilec levov. Vso moč ima v svojih rokah. Počuti se dobro, všečno in uspešno.

… Opa, luknja. Pohodil sem stopalko za plin, švignil mimo dveh vozil in že bil ponovno na odprti manj prometni cesti.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.