Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Škoda, Testi

Škoda se je z Rapidom podala na teritorij, kjer kraljuje koncernski brat Golf in kjer so nekoč že poskusili s Felicijo in še prej Favoritom. Z dobro opremo in v črno-beli kombinaciji bo za mnoge idealna izbira.  Z Rapidom smo se tokrat odpravili kar v njegovo domovino Češko. Pred nadaljevanjem priporočam, da si preberete, kako […]

Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Škoda se je z Rapidom podala na teritorij, kjer kraljuje koncernski brat Golf in kjer so nekoč že poskusili s Felicijo in še prej Favoritom. Z dobro opremo in v črno-beli kombinaciji bo za mnoge idealna izbira. 

Z Rapidom smo se tokrat odpravili kar v njegovo domovino Češko. Pred nadaljevanjem priporočam, da si preberete, kako je izgledalo naše doživetje. Nazaj k testu. Koncern Volkswagen dolgo ni razvil modela, ki bi bil velikostna alternativa Golfu in bi bil seveda s Škodinim znakom. Z Rapidom Spaceback pa so zakorakali prav v ta razred.

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Škodina oblikovalska filozofija je kljubovanje času. Z ostrimi in klasičnimi linijami želijo avtomobil kar se da dolgo ohraniti mladosten. Tukaj ni prostora za eksperimentiranje in igranje s čustvi. Na prvem mestu je uporabnost. Tako se Rapid Spaceback oblikovno zelo nanaša na večjo in bogatejšo Octavio. Pogled od spredaj daje občutek, kot da so oblikovalci Octavio preprosto malce skrajšali in zožili, in nastal je Rapid Spaceback. Preproste ostre linije so začinjene z detajli, ki so pri testnem modelu bili v kombinaciji črno-bele. Tudi smerniki na prednjem odbijaču so zatemnjeni.

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Merilniki so preprosti in delujejo prav “retro”

Notranjost je identična tisti iz limuzinske različice. Podobno najdemo tudi v Seat Toledu. Tudi tukaj so linije preproste in ostre. Materiali so povprečni in bolj kot ne trpežni. Malce eksotično delujejo zgolj sedeži z integriranimi vzglavniki spredaj, ki bi jih prej prisodili kakšnemu športniku. Voznik se hitro navadi na delovno okolje. Vse skupaj je zelo domače, če ste vsaj kdaj sedeli v avtomobilu iz koncerna Volkswagen. Poseben retro izgled dajejo vozilu merilniki s preprosto grafiko, ki se izpisuje krožno. Škoda je tak izgled merilnikov imela že desetletja nazaj in deluje ravno prav samosvoje.

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Od avtomobila tega cenovnega razreda težko pričakujemo veliko, kar se tiče multimedije. radijski sprejemnik bere usb ključke, pozna mp3 in se zna povezati tudi z Bluetooth telefonom. Tukaj se seznam konča. Pohvalo pa si zaslužijo ksenonski žarometi. Te sicer niso napredni in celo nimajo samodejne regulacije višine snopa, vendar svoje delo opravljajo odlično. V tem razredu je takšna oprema pravi luksuz in prav je, da Škoda tudi pri vstopnem modelu ponuja to doplačilo. Vozniku za lažje upravljanje vozila pomaga tudi tempomat.

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

 Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance

Koncern Volkswagen se je zavestno odločil, da Rapid ne bo narejen na Golfovi osnovi. Tako so “kralju razreda” dovolili dihati. Rapid Spaceback namreč ne predstavlja direktno konkurenco. S cenovno pozicijo Rapida so ga tudi dovolj oddaljili od svojega paradnega konja Octaive. Rapid je tudi dosti cenejši in ne pozna vseh naprednih sistemov, ki jih poznamo v Golfu in jih pridno pridobiva tudi Octavia. Tudi udobje se z Golfom ne more primerjati. Vseeno pa je Rapid Spaceback v svojem razredu zanimiv igralec. Ponuja dosti prostora, zimzeleno obliko in zmerno ceno. Verjetno bo zanimiv tudi za kupce Fabie, ki si bodo zaželeli večji avto. Verjetno mu največjo konkurenco predstavljajo rabljeni Golfi prejšnje generacije. Bo pa Rapid s svojo črno-belo kombinacijo in čudovito sončno streho, racionalna izbira za mlade družine. Sam bi raje izbral dizelski agregat.

Koncern Volkswagen se je zavestno odločil, da Rapid ne bo narejen na Golfovi osnovi. Tako so “kralju razreda” dovolili dihati. 

Motor 1.2 TSI smo že večkrat spoznavali. Od Toleda, Jette, Golfa in vse do Rapida. Motor ima dovolj navora, dobro je tudi prestavno razmerje s šest stopnjami. Ob samem prihodu turbobencinskih motorjev je bil prava revolucija. Vendar je poraba z današnjo tehnologijo vseeno visoka. Pod 7 litrov boste prišli res ob zelo varčni vožnji. Ob normalni kombinirani vožnji bo poraba zlahka poskočila tudi do 8.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______ 
Podatki: 

Motor / menjalnik: 1.2 TSI (77 kW/105 KM, 175 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 6,9 / 4,6 / 5,4 l (CO2: 125 g/km)
Zmogljivosti maks. 0-100: 193 km/h / 10,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4304 / 1940 / 1458 mm
Medosna razdalja: 2602 mm
Teža: 2686 mm
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 415-1.380 l

Osnovna cena modela (1.2 Active): 10.999 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 16.039 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 17.606 EUR