Anej: S Škodo v njeno domovino

Blog

Škoda je avtomobilska znamka, ki je v zadnjih dvajsetih letih odrasla in postala prava zgodba o uspehu. Tokrat smo na test prevzeli najmlajši izdelek – Škodo Rapid Spaceback.

Škoda Rapid Spaceback

Škoda je avtomobilska znamka, ki je v zadnjih dvajsetih letih odrasla in postala prava zgodba o uspehu. Tokrat smo na test prevzeli najmlajši izdelek – Škodo Rapid Spaceback in skupaj smo se odpravili prav do njene domovine.

Za dolge razdalje imamo vozniki vedno radi večje avtomobile. Potovalne limuzine omogočajo vozniku že skorajda samodejno vožnjo. Vendar smo zašli v čase, ko se tudi družinski proračuni krčijo. Mnogo primerov poznam, ko se družina odreče veliki družinski limuzini družina in za prvi avto izbere avtomobil srednjega razreda. Novo nastali razred cenovno dostopnejših avtomobilov je tako bolj primeren za njihovo denarnico, hkrati pa tak avtomobil družina uporablja tudi za daljša potovanja. Ob takih zamenjavah se nam pogosto porajajo vprašanja, kako bo manjši avtomobil kos daljšim potovanjem. Na uredništvu smo si postavili izziv: obiskati Češko in prevoziti 1000 kilometrsko razdaljo v enem dnevu ter ugotoviti,  kako se bo na tako dolgi poti obnesel Rapid in potniki.

Škoda Rapid 1.2 tsi

Škoda Rapid je vsekakor avtomobil, ki kljub cenovni poziciji ne deluje ceneno. Testni model je bil tudi bogato opremljen. Pot se je začela zgodaj zjutraj, ko je ravno jutranje sonce pričelo kazati prve sončne žarke. Čudovita steklena streha se je izkazala za odličen dodatek, ki naredi notranjost avtomobila izjemno prostorno. Tudi sama kombinacija bele barve in črne strehe je hitro vzbudila pozornost. Pot do Češke je odlična. Avtocesta A1 nas vodi do mejnega prehoda Šentilj, od koder moramo slediti avtocesti Dunaj-Bratislava (E59). Motor 1.2 TSI je praktično nenehno v šesti prestavi in turbina dovoljuje vozniku, da ima tudi pri nižjih obratih dovolj navora. Navkljub kratki medosni razdalji avto dobro prenaša neravnine. Ker smo za cilj potovanja izbrali Brno, smo del med Dunajem in Brnom prevozili po regionalni cesti.

Škoda Rapid Spaceback

Škoda je v 20 letih naredila skokovit razvoj. Enako velja za Češko, ki jo za obisk priporočam vsakemu Slovencu.

Obisk Češke priporočam vsakemu Slovencu. Splošna predstava Češke je namreč precej slaba. Večina ima še danes Češko za vzhodnoevropsko državo z nizkim standardom. Češka je namreč tranzicijska zgodba o uspehu. Čehi so uspeli s tujimi vlaganji in uspešno tranzicijo državo postaviti na noge. Brezposelnost je na Češkem kar polovico manjša kot pri nas. Čehi so člani EU vendar imajo vseeno lastno valuto. Prav njihova finančna neodvisnost se je v obdobju krize pokazala kot velika prednost. Najbolj zanimiv je zagotovo obisk trgovine. Kaj hitro namreč ugotovimo, da so cene na Češkem občutno nižje kot pri nas. Ta razlika je še bolj opazna, ko se odpravimo na nakup izven mestnih središč. Cene so podobne tistim, ki smo jih pri nas imeli pred Evrom

Škoda Rapid

Škoda Tramvaj

Superb ni največji Škodin izdelek. Škoda namreč izdeluje tudi sodobne tramvaje, ki dajejo Brnu pečat velikega mesta.

S Škodo smo se odpravili v Brno. Je drugo največje mesto Republike Češke in glavno mesto Moravske. Ima približno 405.000 prebivalcev in leži na 210 m nadmorske višine. Gostoto prebivalstva ima skoraj identično Ljubljani. Mesto ima odlično prometno infrastrukturo, center mesta pa je za avtomobile zaprt. Na cesti pa moramo biti še posebej pozorni na največje Škode. Škoda namreč izdeluje tudi sodobne tramvaje. Ti švigajo po mestu in so med domačini in turisti zelo priljubljeni. Čehi so zelo domoljuben narod in Škoda je na Češkem izjemno priljubljen avtomobil. Mesto je izjemno zanimivo, saj je kombinacija tradicionalnega in modernega. Seveda moramo pravi avtomobilski navdušenci obiskati tudi dirkališče. Gre za slovito drikališče Brno, ki ga na dirkaški dan obišče več kot 150.000 ljudi. Na tem dirkališču je Valentino Rossi dosegel svojo prvo zmago za svetovno prvenstvo v 125 kubičnem razredu.

Obisk Češke priporočam vsakemu Slovencu. Splošna predstava Češke je namreč precej slaba.

Škoda RapidPrav poseben trenutek je bil Rapida parkirati ob bok Škode Felicie, ki jih je po Brnu še precej. Rapid Spaceback bi bil lahko tudi uradni naslednik Felicije. Felicija je bil prvi model Škode, ki je nastal v sodelovanju s koncernom Volkswagen. Prav primerjava teh dveh vozil nazorno pokaže, kako je znamka Škoda napredovala v zadnjih 25 letih. In napredek je res zavidanja vreden.

Pot nazaj je minila v znamenju nočne vožnje in pohvalnih ksenonskih žarometov, ki so odlično osvetljevali cesto. Pohvaliti je treba, da je Škoda ta pomemben varnostni pripomoček ponudila tudi v cenovno dostopnejšem modelu.

Končni cilj 1000 kilometrov in čudovito doživetje smo dosegli. Škoda Rapid se je izkazala kot sopotnik, ki zmore prevoziti takšno razdaljo brez večjih posebnosti. S svojo brezčasno obliko bo primerna za marsikatero družino. Zaradi mehkejših sedežev boste morali na daljši poti izvesti še kakšen postanek več, vendar je le ta priporočljiv tudi zaradi skoncentriranosti voznika. Na koncu je potovalni računalnik pokazal povprečno porabo 6,9 l/100 km. Ob tem velja omeniti, da nismo nikoli prekoračili hitrosti 130 km/h, avtocesto pa smo v večini prevozili s tempomatom, nastavljenim na 120 km/h. Za relacijsko vožnjo bi bil dizelski agregat vsekakor bolj primeren sopotnik, vendar če ne potujete preveč bo tudi 1.2 TSI povsem dovolj za vas. Prostora v kabini pa je za 4 potnike povsem dovolj in tudi sama vožnja ni preveč naporna. Panoramsko strešno okno pa daje avtomobilu še dodaten pečat. In tudi na daljši razdalji je Rapid dober sopotnik.

Škoda Rapid

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.