Volkswagen golf 1.2 TSI

Testi, Volkswagen

Kam smo prišli, bi se lahko resno vprašali!? Podjetja propadajo, država ne zna delati za narodov blagor in le meri moči… Avtomobilski navdušenci pa zaradi »ekologije« in »pomanjkanja« nafte izgubljamo prvovrstne užitke za volanom.

C8BC4694-47D0-11E0-BE40-2C8D66B94067Kam smo prišli, bi se lahko resno vprašali!? Podjetja propadajo, država ne zna delati za narodov blagor in le meri moči… Avtomobilski navdušenci pa zaradi »ekologije« in »pomanjkanja« nafte izgubljamo prvovrstne užitke za volanom. Prvi na odstrelni listi so bili atmosferski pogonski agregati. Prvi proizvajalec za katerega lahko rečemo, da je pripravil pošteno zamenjavo je Volkswagen. Na testu smo imeli petvratnega golfa z 1,2-litrskim turbinskim motorjem TSI. 

 
Golf šeste generacije, ki je v bistvu temeljita prenova petke, je najbolj spremenjen v notranjosti. Ta je bolje dodelana, a ostaja hladno nemška. Testni golf je vseboval srednji nivo opreme poimenovan comfortline. Tako smo bili deležni serijsko električnega paketa in polsamodejne klimatske naprave. Comfortline ima tudi že dodan volanski obroč in prestavno ročico oblečeno v usnje, tempomat in komfortna sprednja sedeža, ki ju je potrebno pohvaliti, saj imata dobro stransko – bočno oporo, ki jo bodo hvalili tudi tisti malce drobnejši. V drugi vrsti, kot smo bili že vajeni v peti in tudi četrti generaciji, primanjkuje prostora za kolena. Prostornina prtljažnika se razprostira med 355 in 1305 litri, v kolikor se odločite, da podrete zadnjo sedežno klop. Prostornina posode za gorivo znaša 55 litrov.
 
Glede varnosti je golfova osnovna oprema že dovolj bogata, saj vključuje zavorni sistem ABS, sistem za nadzor stabilnosti ESP in kar sedem varnostnih blazin. Seveda so prisotna tudi pritrdišča ISOFIX.
 
04988BD2-47D1-11E0-A1E5-2C8D66B94067
 
Že v uvodu smo omenili, da se je pod motornim pokrovom testnega golfa skrival majhen 1,2-litrski turbinski bencinski pogonski agregat TSI, ki ga poganja bencin. S 77 kW moči (105 KM) je prav dovolj živahen za vsakdanjo uporabo, le za ostrejša pospeševanje je potrebno pošteno pritisniti na stopalko za plin, kar je tudi posledica prilagoditve odzivnosti stopalke za plin, ki je pripravljena za ekološko in varčnejšo vožnjo. Najvišji navor 175 Nm se nahaja na širokem območju med 1.550 in 4.100 vrtljaji, kar omogoča zvezno pospeševanje. Z vgrajenim ročnim šeststopenjskim menjalnikom so pri Volkswagnu poskrbeli, da ta golf porabi manj goriva. Na testu smo v povprečju porabili približno osem litrov na sto prevoženih kilometrov.
 
E715C87C-47D0-11E0-ABD8-2C8D66B94067
 
Ob koncu lahko ugotovimo le eno, golf ostaja to kar je že vedno bil – ljudski avtomobil. Pustimo ceno nekoliko ob strani, saj je testna različica stala skoraj 19 tisoč evrov, zaradi doplačil kot je denimo zadnji par vrat (900 evrov), ipd… Sedenje v njem je odlično, človek se ga hitro navadi. Podvozje vozniku vliva dovolj zaupanja tudi pri hitrejši vožnji. Prostora je toliko, kot ga je bilo v peti generaciji.  Hkrati pa je ta avtomobil pač sodoben primerek t. i. »downsizinga« prostornin motorjev. Dobili smo avtomobil z malo emisijami in dovolj energije za poskočnost . Uvoznik pa po novem zagotavlja štiri leta jamstva za ta model, kot tudi vse ostale v ponudbi. Hja, konkurenca kot je renault megane, ford focus, fiat bravo, peugeot 308, citroen C4, toyota auris, hyundai i30 in ostali imajo še vedno težko delo pri premagovanju tega avtomobila.
 
Cena osnovnega modela: 15.922 EUR
Cena testnega vozila: 18.895 EUR
 
Uvoznik: Porsche Slovenija d. o. o.