Opel Mokka 1.7 CDTI Ecotec Start/Stop Enjoy

Opel, Testi

Majhni družinski mestni terenci so v Evropi, nekoliko manj v Sloveniji, po prodaji v porastu. Zagotavljajo varnost, višje nastavljeno podvozje in udobje. Mednje sodi tudi nova Oplova Mokka.

Majhni družinski mestni terenci so v Evropi, nekoliko manj v Sloveniji, po prodaji v porastu. Zagotavljajo varnost, višje nastavljeno podvozje in udobje. Mednje sodi tudi nova Oplova Mokka, ki je v že nekaj prvih mesecih prodaje presegla število 80.000 naročil. Mokka se najbolje prodaja v Nemčiji, Rusiji, Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

Mokka prav nič ne skriva svojega sorodstva s Chevrolet Traxom, ki se je te dni pričel tudi uradno prodajati v Sloveniji. V primerjavi z njim je malenkost dražja, a zato ponuja tudi več – predvsem boljšo opremo. Kot konkurenco lahko Mokki prištejemo novega Renault Capturja, Peugeota 3008 in seveda tudi 2008, Citroena C4 Aircross in podobna vozila.

opel mokka 1.7 cdti

Opel je Mokko predstavil na ženevskem avtomobilskem salonu (6.–18. marec 2012).

Opel je Mokko predstavil na ženevskem avtomobilskem salonu (6.–18. marec 2012).

S prefinjenim slogom, poslovno – nekoliko resno – držo in gladko zaobljenimi linijami nova Mokka prinaša osvežujočo spremembo med majhnimi mestnimi terenci. Zaradi zgornjega opisa je postala hitro prepoznavna in privlačna na prvi pogled, a še vedno bo imela največ težav s tem, ko jo bodo laični opazovalci na cesti nevede zamenjali s Chevrolet Traxom vse dokler ne bodo videli velikega Oplovega logotipa. Avtomobila imata sicer vsak po svoje oblikovane žaromete, prednjo masko v stilu svoje znamke, a osnovne bočne linije so sila podobne, kot tudi preostali proporci. Z zunanjimi merami, v dolžino nekaj manj kot 4,3 metra, Mokka omogoča enostavno parkiranje. Pri tem nam je seveda pomagala tudi asistenca – parking senzorji spredaj in zadaj, ki so del dopolnilnega paket Enjoy 1.

Testna Mokka je med drugim ponujala tudi ogrevan volanski obroč...

Testna Mokka je med drugim ponujala tudi ogrevan volanski obroč…

V notranjosti ne zgrešiš, da sediš v Oplu – najlažje in najhitreje to opazi voznik, ko poprime za volanski obroč z značilno postavljenimi gumbi. Uporabnih predalčkov je kar nekaj. Razveselil sem se predvsem tistega zgornjega pred sovoznikom. Višje terensko sedenje je udobno, hkrati pa omogoča dober pregled. Prednja sedeža sta udobna, ogrevana. Zadaj se Mokka ne more ravno bahati s prostorom za tri potnike, a bodo že potrpeli na krajših relacijah. Za več prostora pri prevozu tovora pa lahko preprosto zložite sedeže. Prtljažnik sicer ni največji v razredu, a zadovoljivo velik s 356 litri in uporabnim dvojnim dnem.

opel mokka 2013 opel mokka prtljažnik

Z dodatno opremo se je Mokka bahala še z visokonapetostno električno vtičnico, 230 V, v talni konzoli zadaj med obema prednjima sedežema. Super zadeva, če ste veliko na poti in pogosto potrebujete računalnik za delo kar na počivališčih. Ali pa, da si lahko vaša draga lika lase, medtem ko sta že pozna na kakšen dogodek? Skratka, pozdravljam to novost. S paketom Comfort pa avto pridobi med drugim še uporabni predal pod sovoznikovim sedežem ter avtomatsko dvopodročno klimatsko napravo, ki bi lahko nekoliko bolje opravljala svoje delo. Višjo ceno Mokki je dodal tudi sistem AFL / Biksenonska prilagodljiva prednja žarometa.

A Opel Mokka resnično najbolj preseneti pri povprečni porabi. Na relacijski vožnji – večinoma avtocestne hitrosti okoli 120 km/h – je poraba znašala zgolj 5,2 l/100km brez uporabe funkcije ECO (gumb se nahaja pred prestavno ročico)! V mešanem ciklu pa se je poraba dvignila na 5,7 l/100 km. 96 kW moči motorja oziroma po domače 130 konjev obljublja poskočen avtomobil, a žal ne pri nizkih obratih. Tako kot predhodnja letošnja Oplova testna avtomobila, Meriva in Astra, je tudi Mokka precej lena pri speljevanju. To sicer opraviči z nizko porabo, a kjub temu bi si želel več energije ob štartu pri zeleni luči. Za kaj takšnega je pač potrebno pošteno pritisniti na plin.

opel mokka

Terenskih sposobnosti Mokka razumno nima, saj je brez vgrajenega štirikolesnega pogona, ki ga je sicer mogoče naročiti. Mokka gnana le na prednji pogon je sicer dobra za premagovanje makadamskih poti, saj je dovolj dvignjena od tal, hkrati pa ima podvozje nastavljeno tako, da zelo lepo požira kakšne neravnine, nepričakovane luknje na cesti. Pazljiv je potrebno biti le, ko je popolnoma naložena – s petimi osebami in in še opremo v prtljažniku. Takrat je seveda malce nižja, saj se posede, in lahko s “trebuščkom” hitro potegnete kje po tleh, če greste prehitro čez kakšno večjo neravnino. Sicer pa je ta ‘Opelica’ idealna za premagovanje mestnih ovir, kot so pločniki. Vendar po pameti.

Med poglavitne značilnosti nove Opel Mokke lahko naštejem natančno in varno upravljanje (podvozje, ki mu voznik zaupa), prilagodljiva varčna zmogljivost in ugodna začetna cena. Z več želja po dodatni opremi pač naraste tudi cena.

Nastja, žensko mnenje o vozilu Opel Mokka:

“Ta Opel Mokka me je pa pošteno presenetila! In to z izjemno nizko porabo! Če jo primerjamo s Kiinem terencem istega velikostnega razreda, s Sportage-om, s pravtako prednjim pogonom in motorjem 1.7 CRDi, je testna Mokka porabila približno liter in pol manj na 100 kilometrov! Pri speljevanju pa je Mokkin motor tako len, da živce izgubiš! In konjev ima veliko več kot Kiin terenec Sportage – kar 14 več!

Jezila so me vrata, katera je potrebno precej močneje zaloputniti, da se ta uspešno zapro.

Oplov terenec je vizualno zelo lep avto. Hmm… Se tudi vam zdi, da Opel Mokka od zadaj spominja na Ssangyong Koranda?

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Opel Mokka 1.7 CDTI si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.7 CDTI, turbodizelski (96 kW/130 KM, 300 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 5,4 / 4,0 / 4,5 (CO2: 120 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 187 km/h / 10,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4278 / 1777 / 1658 mm
Medosna razdalja: 2555 mm
Teža: 1354 kg
Posoda za gorivo: 52 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 356 l

Osnovna cena (1.6, Essentia): 16.590 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 20.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 23.870 EUR
(dodatna oprema: Enjoy 2 Local Pack, Zimski paket, Manjše rezervno kolo, jekleno 16-palčno platišče, Radio 600 Navi)