Citroen C4 Aircross 1.6i Exclusive

Citroën, Testi

Citroen C4 Aircross s svojim prihodom na slovenski trg ni dvignil veliko prahu, a ga zagotovo, ko se zapelje mimo vas. Avtomobil je namreč markantnih potez, ki se prepletajo skozi celotno dolžino vozila. Terenski, nekoliko dvignjen od tal, izgled pa še toliko bolj namiguje, da mu prašne makadamske poti niso odveč. V notranjosti ima voznik […]

Citroen C4 Aircross s svojim prihodom na slovenski trg ni dvignil veliko prahu, a ga zagotovo, ko se zapelje mimo vas.

Avtomobil je namreč markantnih potez, ki se prepletajo skozi celotno dolžino vozila. Terenski, nekoliko dvignjen od tal, izgled pa še toliko bolj namiguje, da mu prašne makadamske poti niso odveč.

Po merah ga lahko primerjamo s Peugeotom 3008. Nenazadnje izhajata iz istega koncerna - PSA.

Po merah ga lahko primerjamo s Peugeotom 3008.

V notranjosti ima voznik najprej občutek, da je sedel v nek japonski avtomobil. Na to nakazuje oblika merilnikov, izbrani materiali in tudi gumbi, predvsem pa zaslon na osrednji armaturni plošči. Na slednjem lahko sledimo podatkom potovalnega računalnika, upravljamo z navigacijo, nastavljamo prostoročno telefoniranje preko povezave Bluetooth. Usnjen trikraki volanski obroč, ki je nastavljiv po višini in globini, lepo sede v roko. Seveda ima vgrajene gumbe za osnovne nastavitve. Delno usnjeni sedeži so udobni, kar se pričakuje od Citroena, in vsakodnevno uporabni za skakanje iz avtomobila. Ker avtomobil ni namenjen hitri vožnji, niti ne potrebujeta prednja sedeža pretirano veliko stranske upore. Zadaj se bosta dva potnika udobno počutila, tretji potnik na sredini pa bo bolj zasilno sedel. Povprečno velik prtljažnik skriva še malce več prostora pod podom.

citroen c4 aircross notranjost 2012 citroen c4 aircross prtljaznik 2012

Najtežje za razumeti pri tem avtomobilu pa je vgrajeni pogonski agregat. Namreč testen Citroen C4 Aircross se je ponašal s klasičnim atmosferskim štirivaljnim bencinskim motorjem. V času, ko so popularne turbine in dizli je ta motor malce nerazumna izbira. Povrh vsega še zaradi tega, ker pač ni in ne more biti ravno ekonomičen. Povprečna poraba na testu se je gibala okoli osem litrov na sto prevoženih kilometrov. V vsakršnem primeru bi priporočal raje nakup dizelske različice HDi 115. Naslednja hiba vozila je tudi menjalnik, ki se ponaša samo s petimi prestavami. Poleg višje porabe se to slabše izkaže še pri avtocestnih hitrostih, ko se pri 130 km/h vrtljaji motorja povzpnejo do te mere, zaradi česar je precej hrupno v notranjosti. Dodaten hrup pri teh hitrostih sicer naredi še oblika in velikost vozila ter očitno slabša izoliranost vozila.

1,6-litrski pogonski agregat zadošča za vsakodnevno uporabo. Pri polni obremenitvi, težkem tovoru ali pri višjih klancih pa mu primanjkuje navora.

1,6-litrski pogonski agregat zadošča za vsakodnevno uporabo. Pri polni obremenitvi, težkem tovoru ali pri višjih klancih pa mu primanjkuje navora.

citroen c4 aircross zadek 2012Podvozje je zadovoljivo, saj za avtomobil, ki je nekoliko dvignjen od tal, ponuja dobro razmerje med trdoto in udobjem. Tako se C4 Aircross v zavojih ne “ziblje” preveč. Dobro se izkaže tudi na slabših poteh posejanih z luknjami. Blaženje deluje zadovoljivo, zaradi česar je uporaben za vse tiste, ki se pogosto odpravljajo nabirat gobe, ali v vinograde ali kam za reko lovit ribe kjer pač pričakujemo slabše ceste.

C4 Aircross je avtomobil za voznike, ki želijo izstopati. Najverjetneje se niti ne bo prodalo veliko štirikolesno gnanih različicih, saj za mestno nastopanje in izstopanja pač zadošča različica s prednjim pogonom. Opaznost je zagotovoljena.

S foruma…

Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

dizel?: Koliko stane najcenejši dizel s 4×4 pogonom?
Iztok: V poštev pride C4 Aircross z opremo Attraction in agregatom HDi 115, sistemom Stop & Start, šestopenjskim ročnim menjalnikom, pogonom 4WD in močjo 84 kW (114 KM). Prostornina motorja znaša 1,6 litra. Na današnji dan (31. 1. 2013) takšno vozilo stane 25.810 evrov. 

hajdinjak: Ali je še zmeraj v ponudbi samo en bencinski motor?
Iztok: Tako je, v ponudbi je samo 1.6i atmosferski pogonski agregat – torej brez turbine. Tudi za prihodnje niso predvidene nove motorne različice, bodisi bencinske ali dizelske.

Niaz: Kakšna je zvočna izoliranost tega avtomobila?
Iztok: Pri hitrostih nad 120 km/h je slišati predvsem veliko vetra. Tudi motor postane glasnejši, saj ima avto le 5-stopenjski ročni menjalnik. S šesto prestavo bi bila vožnja zagotovo tišja, zato tudi posledično udobnejša in ekonomičnejša.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6i bencinski (86 kW/117 KM, 154 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 7,5 / 4,9 / 5,9 l (CO2: 135 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 183 km/h / 11,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4340 / 1800 / 1625 mm
Medosna razdalja: 2670 mm
Teža: 1280 kg
Posoda za gorivo: 63 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 442 l

Osnovna cena (1.6i Attraction): 21.610 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 25.410 EUR
Cena testnega vozila: 28.150 EUR
(dodatna oprema: navigacija in kamera za vzratno vožnjo, bela barva)