Novo doma: Peugeot 2008 Crossover

Aktualno, Novosti

Znamka Peugeot uvaja nov model 2008, ki je nekakšno smiselno nadaljevanje modela 3008 Crossover. Zunanjost  Model 2008, ki v dolžino meri komaj 4,16 metra in v širino 1,74 metra združuje stimulativno vožnjo in vzdržljivost športno-terenskega vozila (SUV) s prostorno notranjostjo. Dobro se znajde tako v mestu kot tudi na regionalnih cestah, kamor se poda povsem […]

Znamka Peugeot uvaja nov model 2008, ki je nekakšno smiselno nadaljevanje modela 3008 Crossover.

Zunanjost 

Model 2008, ki v dolžino meri komaj 4,16 metra in v širino 1,74 metra združuje stimulativno vožnjo in vzdržljivost športno-terenskega vozila (SUV) s prostorno notranjostjo. Dobro se znajde tako v mestu kot tudi na regionalnih cestah, kamor se poda povsem samozavestno po zaslugi sistema za večjo pogonsko moč Grip Control. Privzdignjeno zgradbo vozila 2008 nosijo pnevmatike “Mud&Snow” in 17-palčna platišča z diamantnim rezom nesvetleče končne obdelave.

Proizvodnja modela 2008 za prodajo na evropskem trgu poteka v tovarni Mulhouse (Francija).

Proizvodnja modela 2008 za prodajo na evropskem trgu poteka v tovarni Mulhouse (Francija).

Prednji del ima ustaljene stilske poteze blagovne znamke. Piko na i naredijo dnevne luči z LED diodami. Bogato odmerjene zastekljene površine, med njimi panoramska streha, obljubljajo prostorno notranjost s širokim razgledom nad okolico. Nad prtljažnikom z nizkim nakladalnim pragom se razteza streha z dinamično izboklino po zgledu modela RCZ. Široka prtljažna vrata obdajajo luči, ki so čvrsto pritrjene na karoserijo. V notranjosti ležišča luči lebdijo trije svetlobni sklopi, ki so od spodaj osvetljeni z LED diodami in ki so videti, kot da se vzdigujejo.

Notranjost

Z instrumentne plošče v višini lahko voznik razbere potrebne informacije za vožnjo brez odmika pogleda s cestišča, več o tem bomo preverili na testu. Od druge stopnje opremljenosti dalje je v serijski opremi na voljo 7-palčni zaslon na dotik v pollebdečem položaju, ki upravlja vse funkcije za vzpostavitev povezav, vključno s storitvami Peugeot Connect Apps. Na srednje visoki osrednji konzoli, ki se vzpenja od vznožja armaturne plošče, ima na dosegu roke ročno zavoro “letalskega” tipa z ročico v obliki ročaja, ki na voznikovem mestu sprosti še več prostora. Elegantna in vzdržljiva ročica je pri bogatejših izvedenkah prekrita z usnjem z okrasnimi šivi. Na konzoli najdemo tudi stikalo za nastavitev senčnika panoramske steklene strehe v neposredni bližini vrtljivega gumba sistema Grip Control. Ambienta za volanom ni možno primerjati z ničemer drugim, za kar ima zasluge posebna osvetlitev: merilniki v višini oči, ki imajo pri višjih izvedenkah ozadje osvetljeno z LED diodami v modrem odtenku in panoramska steklena streha z vodili z LED diodami v modri barvi. Potniki na zadnjih sedežih razpolagajo z nadvse udobno notranjostjo po zaslugi stanjšanih naslonjal prednjih sedežev in 12 V priključka za priklop prenosne naprave.

Neposredno s svojega sedeža lahko dostopijo do prtljažnega prostora, tudi med premikanjem vozila. Za te potrebe ima pokrov za prtljago preklopni prednji del.

Zadnji potniki lahko neposredno s svojega sedeža dostopijo do prtljažnega prostora, tudi med premikanjem vozila. Za te potrebe ima pokrov za prtljago preklopni prednji del.

Tudi iz zunanjosti je dostop do velikega prtljažnega prostora povsem enostaven po zaslugi velike pravokotne odprtine vrat in nizkega nakladalnega prostora (60 cm), ki je prekrit z zaščito iz brušenega nerjavečega jekla. Modularna sedežna klop, deljiva v razmerju 1/3-2/3, omogoča povečanje prostornine s 360 na 1194 dm3, od katerih se 22 dm3 nahaja v podu, vse to z eno samo potezo. Optimalno priročen prtljažni prostor ponuja dve odlagalni mesti v bočnih stranicah, pas za zadrževanje prtljage in odlagalno mrežo ter dodaten 22-litrski predal pod talno oblogo.

Potniki imajo na vseh sedežih na voljo številna odlagalna mesta, ki so uporabno oblikovana in jih boste lahko enostavno našli po zaslugi prednje in zadnje stropne lučke: predali v prednjih sedežih, predal za drobnarije, predalček in držalo za kozarec v bližini prestavne ročice, zaprto odlagalno mesto na konzoli, žepi na hrbtišču prednjih sedežev …. Skupno je na voljo 24 litrov prostornine za odlaganje.

Grip Control za večjo pogonsko moč

Sistem, ki ga je patentirala skupina PSA, razširi možnosti za uporabo vozila 2008 po zaslugi optimalnega povečanja pogonske moči pri slabšem oprijemu. Z uporabo drugih elektronskih delov vozila Grip Control deluje v povezavi s povišanim podvozjem (16 cm) in pnevmatikami Mud & Snow, ki so nameščene na stilsko oblikovana platišča z diamantnim rezom in matirano končno obdelavo.

Vsestranski in prilagodljiv sistem Grip Control, se prilagaja danemu terenu s krmiljenjem prednjih koles, pri čemer pa ima voznik vseskozi nadzor nad situacijo. V kateremkoli trenutku se lahko odloči za standardni način delovanja in sistemu prepusti samodejno upravljanje ali pa preko vrtljivega gumba na srednji konzoli izbere enega od razpoložljivih načinov: sneg, neutrjen teren, pesek, ESP Off.

Sistem Grip Control je na voljo z dvema dimenzijama pnevmatik: 215/60 R16 ali 205/50 R17.

Motorji

Nova generacija trivaljnih bencinskih motorjev, ki jih je v celoti zasnovala skupina PSA, je že dokazala svojo učinkovitost z vidika porabe goriva in emisij CO2. Poleg tega gre za kompaktne in lahke motorje, med katerimi je tudi 1.2 VTi s kar 21 kg lažji kot štirivaljni motor enakovredne moči. Izboljšane zmogljivosti te nove generacije motorjev gre pripisati na eni strani uvedbi sistema Stop&Start in na drugi kompresijskemu polnjenju, ki je povezano z neposrednim vbrizgavanjem.

Ponudba Stop&Start na voljo za bencinske in dizelske motorje – ta tehnologija je bila uspešno lansirana z dizelskimi motorji e-HDi skupaj z modeloma 508 in 308, preden je bila namenjena široki rabi skupaj z vozilom 208. Motorja e-VTi in e-THP omogočata kupcem, ki se odločijo za bencinski motor, izkoristiti iste prednosti: znižana poraba goriva, samodejni izklop motorja, skoraj takojšnji ponovni zagon brez hrupov in tresljajev, ugodje pri uporabi. Tehnologija, s katero so opremljeni bencinski in tudi dizelski motorji, je na voljo za šest od devetih motorjev iz izbora vozil 2008. V povezavi z nadgrajeno različico samodejnega menjalnika, ki nudi funkcijo za vožnjo pri nizkih hitrostih, so bile emisije CO2 motorja 1.2 e-VTi znižane na komaj 99 g/km. Emisije CO2 dizelskih motorjev se začnejo pri 98 g/km. 

Novi trivaljni turbo motor – dve razpoložljivi stopnji moči, 1.2 e-THP 110 in 1.2 e-THP 130, omogočata dinamično vožnjo, še posebej po zaslugi visokega navora, ki pri eni znaša 205 Nm, pri drugi pa 230 Nm.

Bistveni poudarki:

– bencinski motorji v ponudbi: 1.2 VTi 82, 1.2 e-Vti 82 in 1.6 VTi 120,
– dizelski motorji: 1.4 HDi 68, 1.6 e-HDi 92 Stop&Start in 1.6 e-HDi 115,
– vsi motorji so Euro 5,
– nivoji opreme Access, Active in Allure.

Najceneje boste do svojega Peugeota 2008 prišli v kolikor se boste odločili za osnovnega bencinarja s 60 kW, ki stane 13.990 evrov. Za najdražjo izbiro velja najmočnejši dizel s 84 kW in opremo Allure, ki stane 20.390 evrov.