Novo doma: Chevrolet Trax

Aktualno, Novo doma, Novosti

Trax bo močan tekmec v evropskem segmentu majhnih športno-terenskih vozil pravijo pri Chevroletu. Sedaj se uradno prodaja tudi že v Sloveniji.

Trax bo močan tekmec v evropskem segmentu majhnih športno-terenskih vozil pravijo pri Chevroletu. Sedaj se uradno prodaja tudi že v Sloveniji.

Chevrolet predstavlja torej model Trax, ki je bratsko vozilo Opel Mokki in je z malce drugačno strukturo opreme tudi cenejši za približno od dva do štiri odstotke. To je Chevroletovo prvo vozilo v segmentu majhnih športno-terenskih vozil. 

chevrolet trax 2013 novo v sloveniji

S Traxom Chevrolet cilja na skupino kupcev avtomobilov, ki so vzrok za znatno rast segmenta majhnih športno-terenskih vozil v zadnjih letih (prodaja v tem segmentu je zrasla s 130.214 vozil v letu 2008 na okoli 264.000 vozil v letu 2012). Gre za prebivalce mest, ki so načeloma posamezniki z aktivnim življenjskim slogom, ki jim njihova podoba veliko pomeni. Mnogi od njih si želijo vozilo, ki odraža posebnost in individualizem. 

Trax kupcem nudi številne prednosti velikega športno-terenskega vozila ter združuje vozno dinamiko in varčno porabo goriva majhnega avtomobila. Poleg vsega tega Trax nudi največjo možno vsestranskost, od svoje prilagodljive, sodobne potniške kabine, do pogona na vsa štiri kolesa in boljše povezljivosti prek sistema Chevrolet MyLink. 

Videz in prilagodljivost pravega športno-terenskega vozila

Trax s svojo mišičasto obliko in okretnostjo uteleša najnovejši primer Chevroletovega oblikovnega besednjaka. S 4,2 m dolžine, 1,7 m širine in 1,6 m višine, Chevroletovo novo vozilo v segmentu malih športno-terenskih vozil izraža samozavest. Dvodelna rešetka hladilnika z znamenitim Chevroletovim metuljčkom, poudarjeni blatniški koši, mišičasta zadnja boka in aerodinamična, rahlo spuščajoča se strešna linija, ki se steka v vgrajeno zračno krilo, so ključni elementi, ki opredeljujejo Trakov zunanji videz.

chevrolet trax 2013 novo domaZa notranjost so značilne tekoče linije, sodobne oblikovalske poteze in dobro organizirana kabina. Trax je na voljo z osmimi razporeditvami sedežev. V zadnji sedežni vrsti je nameščena 230-voltna vtičnica, ki jo je mogoče uporabiti za polnjenje prenosnih računalnikov in drugih elektronskih naprav, ne da bi potrebovali adapter. Prtljažni prostor je mogoče povečati do 1.370 litrov, pod dnom prtljažnega prostora pa je dodaten prostor za shranjevanje. Poleg sedežev, ki se delijo v razmerju 60 : 40, je pri višjih razredih opreme Traxa mogoče popolnoma zložiti tudi sovoznikov sedež, kar nudi še dodatne možnosti prilagajanja za predmete dolžine do 2,3 metra. Številni prostori za shranjevanje vključujejo pladenj pod sedežem in dva predala v armaturni plošči, od katerih eden vsebuje priključek USB in priključek za zunanje naprave za diskretno priključitev naprav iPod, pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav. Dodatni tovor je mogoče prevažati tudi na zunanji strani. Chevrolet Trax je opremljen s standardnima strešnima nosilcema, nosilnost strehe je 75 kg, nanj pa lahko priklopite prikolice z največ 500 kg teže.

MyLink izkorišča zmogljivost vašega pametnega telefona

Z radiem, povezanim s sistemom Chevrolet MyLink, ki je standardno nameščen v višjih razred opreme Traxa, imajo vozniki na dosegu rok sistem, ki je enostaven za uporabo in jim omogoča dostop do različnih vsebin, vključno z namenskimi aplikacijami v prenosnih napravah. 

Tehnologija Chevrolet MyLink omogoča enostaven dostop do telefonskih imenikov, osebnih seznamov predvajanja, galerij slik (prek v pomnilniku USB ali telefonu iPhone), videoposnetkov (prek priključka USB ali vhoda za zunanje naprave) in drugih shranjenih datotek.

Sistem lahko shrani informacije seznanjanja za 5 pametnih telefonov. Pomnilniške naprave, vključno z MP3-predvajalniki ter napravama iPod in iPad, je mogoče prav tako povezati prek priključka USB. Za prenosne predvajalnike glasbe in pametne telefone, ki ne uporabljajo povezav USB ali Bluetooth, je na voljo tudi namenska vtičnica.

Uporabniki sistema MyLink lahko izbirajo med številnimi namenskimi aplikacijami za pametne telefone, zaradi katerih bodo njihova življenja in vožnja veliko udobnejša. Aplikacija BringGo uporabnikom omogoča enostavno navigacijo prek telefona, ne da bi jim bilo pri tem treba porabiti toliko denarja, kolikor običajno stanejo vgrajeni navigacijski sistemi.

Poleg 3D-zemljevidov, usmerjanja po voznih pasovih in sprotnih prometnih informacij, ki zahtevajo aktivno omrežno povezavo, vzpostavljeno prek pametnega telefona, lahko BringGo v pametni telefon tudi shranjuje zemljevide. To uporabnikom omogoča dostop do lokacij in usmerjanje od križišča do križišča tudi v primeru slabega telefonskega signala (brez stroškov pretakanja podatkov/gostovanja v tujih omrežjih).

Uporabniki, ki kupijo aplikacijo za pametne telefone z vgrajenim sistemom BringGo za radio s povezavo MyLink, bodo lahko poiskali tudi informacije za nujne primere in uporabljali lokalno iskanje z iskalnikom Google. 

Poleg tega lahko uporabniki sistema Chevrolet MyLink uporabljajo aplikacijo za pametne telefone TuneIn, zmogljiv sistem za zvočno pretakanje, ki zagotavlja nemoteno povezljivost v živo z lokalnimi, mednarodnimi in spletnimi radijskimi postajami ter poslušalce poveže v globalno omrežje s 70.000 postajami.

Lastniki Traxa, opremljenega s sistemom Chevrolet MyLink, lahko z aplikacijo Stitcher spremljajo svoje najljubše poddaje, radijske oddaje in novice neposredno v vozilu. Aplikacija uporabnikom omogoča, da ustvarijo radijske postaje na zahtevo z osebnimi nastavitvami ali pa jim pomaga odkriti nove radijske programe glede na njihove želje.

Brezhibna varnost 

Trax je opremljen z obsežno ponudbo sodobnih krmilnih sistemov šasije, ki vključujejo  sistem pomoči pri speljevanju na strmini in sistem nadziranja vožnje navzdol. Druga standardna oprema vključuje elektronski nadzor stabilnosti, nadzor zdrsavanja koles, štirikanalni sistem preprečevanja blokiranja koles (ABS) z elektronsko razporeditvijo zavornih sil, hidravlično pomožno zaviranje in sistem za preprečevanje prevrnitve.

Šest zračnih blazin, tritočkovni varnostni pasovi na vseh petih sedežih, pritrditveni sistem ISOFIX za varnostne otroške sedeže in zložljive stopalke so prav tako del standardnih varnostnih funkcij Traxa.

Bistveni poudarki:

– ponudba motorjev vključuje 1,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom (poraba 6,5l/100 km), 1,6-litrski bencinski motor in 1,7-litrski dizelski motor s turbopolnilnikom (poraba 4,5 l/100 km),
– vse različice z ročnim menjalnikom so opremljene s tehnologijo Start/Stop,
– 1,7-litrski dizelski motor kot tudi 1,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom sta na voljo tudi s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom,
– 1,4-litrski bencinski motor je opremljen s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in razvije moč 103 kW ter ustvari največji navor 200 Nm, medtem ko 1,7-litrski dizelski motor s turbopolnilnikom razvije moč 96 kW in ustvari največji navor 300 Nm,
– sistem pogona na vsa štiri kolesa (AWD), ki je na voljo pri različicah, opremljenih z 1,4-litrskim bencinskim motorjem ali 1,7-litrskim dizelskim motorjem, se samodejno prilagaja trenutnim voznim razmeram in izboljša oprijem,

Cena osnovnega modela Trax je 14.990 evrov, osnovna oprema pa med drugim vključuje 6 zračnih blazin, klimatsko napravo, ESP, daljinsko centralno zaklepanje in tempomat.