S streho in dizlom v zadku

Avtomobilizem, Šport

Nemški Audi namerava nadaljevati svoj niz uspehov na dirkah za 24 ur Le Mansa, zaradi česar je predstavil novi dirkalnik R18. Vse od leta 1999, odkar nastopa Audi na teh prestižnih dirkah, je osvojil 9…

Nemški Audi namerava nadaljevati svoj niz uspehov na dirkah za 24 ur Le Mansa, zaradi česar je predstavil novi dirkalnik R18.

Vse od leta 1999, odkar nastopa Audi na teh prestižnih dirkah, je osvojil 9 zmag v Le Mansu, ki velja za najtežjo vztrajnostno dirko razreda LMP1. Tu so slavili z modeli R8, R10 TDI in R15 TDI. Zadnji omenjeni model, ki je slavil letos, bo februarja 2011 mogoče videti tudi na slovenskem 3. MotorSport Salonu Ljubljana (http://motorsport-salon.si/).

V petek, 10. decembra, so v Ingolstadtu predstavili novo orožje za boj za najvišja mesta, ki sliši na ime R18. Prvič vse od leta 1999 bodo Nemci uporabili zaprti tip dirkalnika, kakršnega uporabljajo zadnja leta pri Peugeotu. “V prihodnosti bo aerodinamika v Le Mansu pomembnejša, kot je bila doslej,” je povedal vodja Audi Motorsport oddelka, Dr. Wolfgang Ullrich. “Zaprti dirkalnik ima jasne prednosti v zvezi z aerodinamiko. Naše računalniške simulacije so bile potrjene v zračnem tunelu ter tudi na testih po stezi.

Za pogon bo še vedno skrbel dizelski motor s prostornino, ki sedaj znaša 3,7 litra. Postavitev valjev je v obliki V6, medtem ko so morali zaradi manjšega motorja na novo razviti še menjalnik, ki se ponaša s šestimi stopnjami. Na dirki v Le Mansu prihodnje leto lahko pričakujemo tri dirkalnike.