Protialergenska notranjost

Aktualno, Zanimivosti

Preizkusi v skladu s smernicami kozmetične industrije so po novem del postopka zagotavljanja dermatoloških testiranj sestavnih delov iz notranjosti forda focusa naslednje generacije, ki utegnejo imeti neposreden ali podaljšan stik s kožo, kot so volan…

Preizkusi v skladu s smernicami kozmetične industrije so po novem del postopka zagotavljanja dermatoloških testiranj sestavnih delov iz notranjosti forda focusa naslednje generacije, ki utegnejo imeti neposreden ali podaljšan stik s kožo, kot so volan in sedežne prevleke.

Ford s preizkusi zagotavlja, da bo imela notranjost popolnoma novega modela ob prihodu v razstavni salon v začetku naslednjega leta najnižjo stopnjo tveganja za alergijsko reakcijo – ta lastnost bo dobrodošla pri mnogih, ki imajo težave z različnimi alergijami.

»Alergije predstavljajo vedno večjo težavo,« je povedal Stefan Riewer iz oddelka za razvoj materialov pri Fordu Evrope, ki si kot član globalne Fordove ekipe prizadeva za zagotavljanje protialergene Focusove notranjosti. »Približno 80 milijonov ljudi v Evropi ima katero od alergij, število pa narašča. Seneni nahod, astma in draženje kože so med najpogostejšimi težavami.«

Fordova globalna skupina za razvoj izdelkov to težavo rešuje z izboljšanjem kakovosti zraka v notranjosti vozila in zmanjšanjem prisotnosti alergenov. Fordovi inženirji se izogibajo ali v kar najmanjši meri uporabljajo materiale, kot so naravni lateks, krom in nikelj, ki lahko izzovejo alergijske reakcije.

Pomembno vlogo pri zmanjšanju alergijskih reakcij in povečanju udobja v notranjosti ima tudi kakovost zraka v kabini. Zato bo focus naslednje generacije opremljen z visokokakovostnimi notranjimi zračnimi filtri za zmanjšanje količine cvetnega prahu in drugih delcev, ki izzovejo alergijske reakcije, ter preprečevanje vstopa izpušnih plinov v kabino.

Certifikat o opravljenem testiranju proti alergiji

Podjetje Ford Motor Company ima globalne standarde glede kakovosti notranjega okolja. Ti standardi določajo najnižjo raven za kakovost zraka, vonje, zameglitev, uporabo lužilnih sredstev in uporabo hlapljivih organskih spojin (Volatile Organic Compounds – VOC).

Poleg teh zahtev gredo pri Fordu v Evropi in Severni Ameriki še dlje, saj so se prijavili na neodvisno preverjanje protialergijske notranjosti Focusa naslednje generacije.

Ko se začne serijska proizvodnja modela, je avto posredovan v preverjanje ustanovi TÜV Rheinland, svetovno znani in neodvisni nemški ustanovi za preverjanje in izdajo certifikatov, ki nadzira in preverja standarde kakovosti za industrijske in potrošniške izdelke.

Veliko Fordovih modelov, ki so na voljo v Evropi, je pridobilo izjemno cenjen certifikat TÜV za protialergijsko notranjost. Kot prvo osebno Fordovo vozilo je ta certifikat leta 2004 pridobil C MAX. Danes ima certifikat že osem najnovejših Fordovih modelov: najnovejša fiesta, fusion, trenutni focus (vključno z različico coupé cabriolet), C-MAX, kuga, mondeo, S-MAX in galaxy. Do zdaj je bilo v Evropi prodanih več kot štiri milijone Fordovih avtomobilov z „žigom potrditve” TÜV. Rezultati meritev in ocen TÜV za vse Fordove avtomobile so objavljeni na spletni strani www.tuv.com

Ford je edini svetovni proizvajalec avtomobilov, ki izpolnjuje stroge zahteve certifikata TÜV o opravljenem protialergijskem testiranju notranjosti vozila.

»Certifikat pomembno prispeva k prijaznosti naših izdelkov do okolja in odraža pozornost do podrobnosti in kakovosti, ki je del vseh najnovejših Fordovih vozil,« je povedal dr. Wolfgang Schneider, podpredsednik oddelka za pravne, vladne in okoljske zadeve pri Fordu Evropa.

»Zavedamo se, da so takšna priporočila našim strankam zelo pomembna – zlasti zaradi vedno večjega pojava alergijskih stanj –, zato bo razvoj naših vozil tudi v prihodnje potekal v skladu z visokokakovostnimi standardi nadzora alergenov,« je zaključil Schneider.

Fordov poudarek na upravljanju z materiali in snovmi ni nov. Standard podjetja za upravljanje s prepovedanimi snovmi že več kot 20 let navaja materiale, ki se jim je treba izogibati ali jih odpraviti iz Fordovih izdelkov, storitev in postopkov ter iz delov in materialov zunanjih dobaviteljev.

Za upravljanje z materiali skozi življenjski krog je Ford razvil celovit niz postopkov in sistemskih orodij pod skupnim imenom globalno upravljanje z materiali. To je v pomoč pri posredovanju zahtev dobaviteljem glede materiala in pri sledenju materiala, ki ga ti uporabijo pri izdelavi delov.

Poleg tega je Ford uvedel stroge notranje zahteve za večjo uporabo trajnostnih materialov pri svojih izdelkih. Povečana je uporaba recikliranih, obnovljivih in lahkih materialov.

V Evropi je upravljanje z materiali in snovmi, vključno s certifikatom TÜV za protialergijsko notranjost, del Fordovega prelomnega indeksa trajnosti izdelkov (Product Sustainability Index – PSI).

Indeks PSI je najbolj celovit pristop v avtomobilski industriji na področju vrednotenja okoljskega, socialnega in ekonomskega vpliva vozil.

Poleg uporabe upravljanja s trajnostnimi materiali (recikliranimi in obnovljivimi materiali) in snovmi (vključno s certifikatom TÜV za protialergijsko notranjost) Fordov indeks PSI sledi še šestim lastnostim izdelka, ki spadajo med ključne elemente trajnostnega vozila. Te lastnosti so povezane s potencialom kakovosti zraka in globalnega segrevanja skozi življenjski krog, vplivom zunanjega hrupa, varnostjo (za potnike in pešce), zmožnostjo mobilnosti (število sedežev in prostornina prtljažnika glede na velikost vozila) in stroški lastništva.