Test: Škoda Karoq (med Yetijem in Kodiaqom)

Škoda, Testi, Top

Karoq se naslanja na dediščino Yetija, kljub temu pa si s tem modelom ni preveč v sorodu …

Precej z večjo gotovostjo bi lahko trdili, da je Karoq zelo bližnjesoroden s svojim večjim bratom Kodiaqom, katerega test lahko preberete tukaj.

Ime “Karoq” izhaja iz kombinacije aleutskih besed “Kaa’Raq” in “Ruq”, ki v prevodu pomenita “avtomobil” in “puščica”. Slednja predstavljata motiva na Škodinem logotipu.

Že oblikovalski jezik Karoqa je v primerjavi z Yetijem povsem nov. Novi so tudi varnostni sistemi in tehnologije. Ker je Karoq od Yetija nekoliko večji, lahko ponudi več prostora v potniški kabini. Večji je tudi prtljažnik. Vizualno je Karoq zelo podoben svojemu večjemu bratu Kodiaqu. Na prednjem delu vozila so razlike v LED podpisu, reži v odbijaču in meglenkah. Zadaj so drugačni žarometi ter odbijač. Karoq s svojim dizajnom seveda sledi oblikovalskemu jeziku znamke Škoda in Volkswagnovega koncerna. V primerjavi z Yetijem je seveda bolj odrasel, a lahko bi tudi dejali, da je izgubil določeno mero karakterja. Kljub vsemu gre za korektno oblikovan avtomobil všečnih linij in prepoznavnega sloga.

Tudi notranjost je skoraj popolnoma identična kot pri Kodiaqu. Značilne so ostre (oglate) linije. Nov je digitalni, prilagodljivi zaslon instrumentne plošče, ki ima 4 različne načine. Ta trenutno še ni na voljo – v ponudbo prihaja z letom 2019, tako da je imel naš testni primerek še klasične, analogne merilnike. Zaslon infotainmenta omogoča upravljanje s kretnjami, spletno povezanost, ter povezanost z mobilnimi telefoni. Deluje zelo dobro in je lično grafično oblikovan. Odzivnost je na zavidljivem nivoju, prav tako pa tudi enostavnost uporabe. Odlično glasbeno izkušnjo ponuja ozvočenje Canton.

Kot dodatna oprema so na voljo sedeži Varioflex, ki se zlagajo v razmerju 40:20:40. Lahko jih poklopimo ali odstranimo, kar je zelo priročno in obenem preprosto za uporabo. Sedeži so tudi ogrevani. Z navadnimi sedeži je prostornina prtljažnika pri Karoqu 479 (ob postavljenih) ali 1.630 litrov (ob poklopljenih zadnjih sedežih). S sistemom Varioflex številke varirajo od 479, 588, 1.605, do največ 1.810 litrov. Povsod ponovno najdemo Škodine “Simply Clever” rešitve, ki niso zgolj eno izmed Škodinih promociskih orodij, pač pa vozniku in potnikom dejansko precej olajšajo nekatere sicer nadležne malenkosti, ki nam pijejo živce.

Motorna paleta zajema pet agregatov. Bencinska sta 1.0 TSI (115 KM) z zgolj prednjim pogonom ter 1.5 TSI (150 KM) opcijsko s štirikolesnim pogonom. “Dizli” so 1.6 TDI (115 KM) – samo s prednjim pogonom, 2.0 TDI (150 KM) z možnostjo prednjega ali štirikolesnega pogona ter 2.0 TDI (190 KM) s štirikolesnim pogonom.

Tokrat smo preizkušali Karoqa z 1.5-litrskim turbobencinskim motorjem TSI (150 KM), dvokolesnim pogonom na prednji kolesni par ter dvosklopčnim avtomatiziranim menjalnikom DSG (7 stopenj). Motor deluje zelo uglajeno, a za tovrsten avtomobil ni preveč varčen. Na testnem krogu smo namreč namerili porabo 7,6 litra/100 km, kar je dokaj visoka številka. Svoje seveda prispeva oblika vozila ter menjalnik DSG. Manj prispeva teža, ki je relativno nizka. V mestu poraba ne odstopa preveč, bolj pa bo na udaru pri nekoliko hitrejši avtocestni vožnji. Motor po drugi strani voznika nagradi s tihim delovanjem ter zavidljivo zmogljivostjo. V sodelovanju z menjalnikom DSG je vožnja Karoqa s tem motorjem pravi užitek. Izbira naj bo tudi tokrat seveda v domeni prioritet in potreb.

Pri Karoqu je na voljo tudi prilagodljivo podvozje (DCC), v testnem primerku pa smo lahko izbirali vozne profile – med njimi tudi poseben, off-road način. Po odzivih sodeč mnogo ljudi sodi, da Karoq zaradi svojega videza nima več tako dobrih terenskih lastnosti kot njegov predhodnik Yeti, a to ne drži v popolnosti. Pred testom različice s pogonom zgolj na en kolesni par smo preizkusili tudi različico Karoqa s štirikolesnim pogonom. Prišli smo do ugotovitev, ki teorijo o slabših terenskih zmogljivostih zanesljivo ovržejo.

Za varnost ponovno skrbijo številni asistenčni sistemi, ki delujejo s pomočjo kamere, radarja in senzorjev. Karoqa lahko opremimo z največ devetimi zračnimi blazinami. Škoda je ena redkih avtomobilskih znamk, kjer modelska paleta v popolnosti dosega pet zvezdic na testu Euro NCAP – od Kodiaqa do Citigo.

Karoq je prvi model z novim sistemom podaljšanega jamstva (ne 6, ampak 4 leta). 2 leti velja garancija + 2 leti jamstvo, do 160.000 km. Stranka lahko po želji dokupi 5. in 6. leto.

Cena Karoqa se prične pri 21.710 evrov, a ta z izbiro močnejšega (1.5 TSI) motorja hitro poskoči. Ob zelo dolgem seznamu dodatne opreme, s katero je bil naložen testni Karoq, smo prišli celo do končne številke višje od 36.000 evrov.

Končna ocena preizkušenega vozila: 8/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️??


Ključni podatki testnega vozila: Škoda Karoq (1.5 TSI DSG Style):

Cenik
Motor: 1.498 ccm, bencinski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM (5.000 rpm)
Navor: 250 Nm (1.500 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Avtomatiziran sedemstopenjski dvosklopčni (DSG)
Končna hitrost: 203 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 8,6 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 479/588/1.605/1.810 l
Teža: 1.393 kg
Medosna razdalja: 2.638 mm



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??