Športno srce

Aktualno, Novosti

Alfa Spider prihaja na slovenski trg. Odprti športni avtomobili so vedno igrali izjemno pomembno vlogo v zgodovini vozil Alfa Romeo. Alfa Spider, ki so jo proglasili za Kabriolet leta 2006, ima dobro popotnico; njen predhodnik…

Alfa Spider prihaja na slovenski trg. Odprti športni avtomobili so vedno igrali izjemno pomembno vlogo v zgodovini vozil Alfa Romeo. Alfa Spider, ki so jo proglasili za Kabriolet leta 2006, ima dobro popotnico; njen predhodnik je že enkrat odigral vlogo, ki ji je prinesel kultni položaj v Diplomirancu z Dustinom Hoffmanom in modelom Duetto.

Alfa Spider je skupno delo Pininfarine in Alfa Romeo Styling Centra in je s svojo zunanjostjo klasični dvosedežnik s (klasično) platneno streho s prepoznavnim italijanskim šarmom, neponovljivim stilom, ki obeta izjemne užitke pri vožnji v stilu nezgrešljive alfine športne tradicije. Čeprav prednji del Alfe Spider kaže značilnost zadnje generacije Alfe Romeo, z vsemi drugimi slogovnimi posebnostmi (boki, zadnji del) nadgrajuje slogovne značilnosti čistokrvnega športnega vozila. Prodorne linije kar vabijo opazovalce, da jih občudujejo; dinamičnost stranske linije poudarja vbočena površina, polni blatniki pa izražajo športni značaj avtomobila in njegovo eleganco. Spider meri v dolžino 4.393 mm, v širino 1.830 mm, višina vozila pa je 1.310 mm. Pogled od strani razkriva kratko medosno razdaljo, dolg pokrov motorja, ter kompaktno, nazaj potisnjeno potniško kabino. Zadek, v katerega se zloži streha, je dobil navdih pri slavni Giulietti Spider. Notranjost vozila je enaka kot pri A lfi Breri, za armaturno ploščo je značilna razporeditev ukaznih tipk in merilnikov, usmerjenih k vozniku. Vozilo je opremljeno s prosojnim vetrobranom zadaj, ki preprečuje vrtinčenje zraka v potniški kabini ob spuščeni strehi in omogoča udobno potovanje tudi pri visoki hitrosti. Platnena streha je opremljena z elektrohidravličnim pogonom za samodejno pomikanje; pomika se jo, ko avto stoji in ima potegnjeno ročno zavoro. Streha je dvojna; na zunanji strani je posebna večplastna tkanina, ki preprečuje širjenje ognja, notranja plast pa ima pomembno vlogo pri zvočni izolaciji potniške kabine. Strukturo strehe sestavljajo loki iz jekla in aluminija.

Potniška kabina je narejena iz luksuznih materialov in opremljena z dvopodročno samodejno klimatsko napravo, z ukaznimi tipkami za avtoradio na volanu, VDC in tempomat Cruise Control (odvisno od nivoja opreme).

Alfa Spider je na voljo s tremi motorji: 2.2 JTS 16v (136 kW / 185 KM pri 6.500 vrt./min; pospešek 0 ÷ 100 km/h v 8,8 sek. s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali robotiziranim Selespeed menjalnikom – do konca maja), 3.2 JTS V6 24v Q4 (191 kW / 260 KM pri 6.300 vrt./min; pospešek 0 ÷ 100 km/h v 7,0 sek. ali 7,2 sek. pri različici Q4; z ročnim 6 stopenjskim menjalnikom ali z novim 6 stopenjskim samodejnim menjalnikom Q-TRONIC – zastopnik pričakuje njegov prihod konec maja) in 2.4 JTDM 20v (147 kW / 200 KM pri 4.000 vrt./min; pospešek od 0 ÷ 100 km/h v 8,4 sek. s športnim 6 stopenjskim ročnim menjalnikom). Alfa Spider zagotavlja karakter prave Alfe in ima izjemne dinamične vozne lastnosti; obese spredaj so visoke trapezne in omogočajo najboljšo prečno stabilnost, učinkovit odziv in odlično vleko. Elementi varnosti, kot so ABS z EBD, najsodobnejši VDC za nadzor stabilnosti, sistem za preprečevanje zdrsa ASR in MSR, ki posreduje v primeru nenadnega zniževan ja prestave v pogojih slabega oprijema, ter Hill Holder za lažje speljevanje navkreber omogočajo popoln nadzor nad dinamičnim obnašanjem vozila.

Različica z motorjem 3.2 JTS V6 24v Q4 je opremljena s stalnim pogonom na prednji in zadnji kolesi. Gre za zelo napreden način prenosa moči, ki zagotavlja izredno kakovostno dinamično odzivanje. Pomembno vlogo pri obvladovanju 260 KM motorja ima mehanski osrednji diferencial Twin Diff. Nastal je na osnovi diferenciala Torsen C in skrbi za porazdelitev pogonske moči na prednji in zadnji kolesi glede na oprijem. V normalnih voznih razmerah daje pogon Q4 manjšo prednost pogonu na zadnji kolesi (57% navora). Rešitev, ki so jo inženirji Alfe Romeo razvili za najzahtevnejše voznike.

Alfa Spider je bogato opremljena; oprema Exclusive z estetskimi dodatki iz aluminija ima tudi avtoradio s predvajalnikom zgoščenk in zapisov v formatu MP3, paket vidljivost: tipalo za dež, tipalo za mrak, sistem za zaznavo rošenja stekel, tempomat Cruise Control, tipala za parkiranje zadaj, ukazne tipke na volanu: radio in GSM. Oprema Exclusive je možna na nivojih motorjev 2.2 JTS 16v, 2.4 JTDM 20v in 3.2 JTS V6 24v Q4, v kratkem pa tudi z motorji in menjalniki 2.2 JTS 16v Selespeed in 3.2 JTS V6 24v Q4 Q-TRONIC.