Loeb ostaja katalonski kralj!

Avtomobilizem, Šport, WRC

Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija v Kataloniji, četrte letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Španec Daniel Sordo (Citroen), ki je zaostal 48 sekund, tretji pa je bil Finec Marcus Grönholm (Ford) s…

Sebastien Loeb (Citroen) je zmagovalec relija v Kataloniji, četrte letošnje preizkušnje svetovnega prvenstva. Drugo mesto je osvojil Španec Daniel Sordo (Citroen), ki je zaostal 48 sekund, tretji pa je bil Finec Marcus Grönholm (Ford) s 57 sekundami zaostanka za najhitrejšim. Loeb je z zmago, 22. v karieri, še povečal vodstvo v skupnem seštevku, po štirih preizkušnjah ima 36 točk, devet več kot drugouvrščeni Groenholm

Sebastien Loeb je potreboval le nekaj dirk, da je prišel v stari zmagovalni ritem. Po prvi zmagi za svoje novo zasebno moštvo je branilec naslova na katalonski preizkušnji ponovil uspeh iz Mehike in po četrtini prvenstva že napovedal, da se bodo tudi letos tekmeci morali krepko potruditi, da ga bodo ujeli.

Svetovni prvak je na preizkušnjah v okolici Salouja ponovil lansko zmago, letošnja pa ni bila ogrožena, na koncu je imel pred zasledovalci nekaj več kot 48 sekund naskoka. Tudi drugo mesto je pripadlo Citroenovemu vozniku, Španec Daniel Sordo pa se je izkazal za pravega naslednika Carlosa Sainza na domačem reliju. Do tretjega mesta se je na koncu prebil zmagovalec uvodnih dveh dirk sezone Marcus Grönholm. Potem ko je zaradi težav z motorjem v svojem dirkalniku padel že na deseto mesto, se mu je uspelo prebiti do tretjega mesta, s tem pa je ostal tudi v Loebovem dosegu v skupnem seštevku. Francoz ima po štirih relijih 36 točk, Finec je s 27 drugi. Med konstruktorji je ekipa Kronos zadržala najboljše mesto (44 točk), Ford je z 41 drugi.

Na koncu sem se moral odločiti, ali naj vozim v svojem ritmu, saj je bil Sordo nevarno blizu, ali pa naj vozim bolj zanesljivo. Odločil sem se za slednje, da ne bi zapravil zmage,” je razlagal Loeb in se že ozrl v nadaljevanje sezone: “Devet točk prednosti pred Marcusom bo prišlo zelo prav. Na Korziki nas čaka težko delo.”  Grönholm je z divjo vožnjo zadnji dan uspel s stopničk izriniti Francoza Alexandra Bengueja, ki je z zasebnim Peugeotom 307 vseeno končal na visokem četrtem mestu.

Prireditelji relija so na cilju odpovedali običajno zmagovalno proceduro v znak spoštovanja do nesrečne nemške posadke Aaron Burkart/Joerg Bastuck. Dirkača sta na drugi hitrostni preizkušnji v petek s svojim Citroenom C2 zletela s ceste, vendar ostala nepoškodovana. Sovoznik Bastuck je nato skušal zamenjati kolo na dirkalniku, tedaj pa je na istem mestu imel nesrečo še Britanec Barry Clark, ki je Bastucka povozil. Kljub hitri zdravniški pomoči in prevozu v bolnišnico je 36-letni tekmovalec podlegel hudim poškodbam. Za nemška dirkača je bil to prvi skupen nastop in prvi v mladinskem svetovnem prvenstvu.

Naslednja, peta dirka SP v reliju bo na Korziki od 7. do 9. aprila.

Več na Delo.si