Hyundai i20 1.1 CRDI Dynamic

Hyundai, Testi

Hyundai i20 ima zahtevno nalogo. Nadaljuje tradicijo prodajne uspešnice – Getza in se hkrati spopada z izjemno močno konkurenco, ki jo predstavljajo Clio, Polo, Corsa in druščina. Z najmanjšim dizelskim agregatom ciljajo na varčne mestne voznike, ki jim je vsak deciliter pomemben. Naša glavna naloga pa je bila preveriti realno porabo goriva.

Hyundai i20 ima zahtevno nalogo. Nadaljuje tradicijo prodajne uspešnice – Getza in se hkrati spopada z izjemno močno konkurenco, ki jo predstavljajo Clio, Polo, Corsa in druščina. Z najmanjšim dizelskim agregatom ciljajo na varčne mestne voznike, ki jim je vsak deciliter pomemben. Naša glavna naloga pa je bila preveriti realno porabo goriva.

Pri Hyundaiu i20 nikakor ne moremo mimo skoka v zgodovino. Njegov predhodnik Getz je namreč na trgu sprožil pravo malo revolucijo. Kupci so dobili izjemno ugoden avtomobil, ki je bil tehnično zelo enostaven in zanesljiv, zapakiran v simpatično obliko, ki je pritegnila tudi tiste, ki so tradicionalno kupovali Clia. Trg pa se je v desetletju dodobra nasičil, konkurenca pa ponuja vse več in več opreme in ta več se pozna tudi na ceni. I20 tako ne želi biti več avtomobil, ki bi ga ljudje kupovali samo zato, ker je poceni.

Oblikovno zagotovo najbolj padejo v oči prednje dnevne luči v led tehniki. Modna muha je postala zvezda stalnica sodobnega avtomobilskega oblikovanja in i20 pri tem ni izjema. Spredaj je tako prav simpatičen in ob novi maski tudi ne skriva podobnosti z večjimi brati. Prav led dnevne luči mu dajejo izrazito podobo, ki pritegne pogled tudi tistih, ki do sedaj niso pogledali za avtomobili korejskih proizvajalcev. Pri dnevnih lučeh mu zamerimo zgolj dejstvo, da manjka senzor, ki bi preklaplal med dnevnimi in običajnimi lučmi. V predorih smo kar hitro neopazni, saj ob uporabi dnevnih luči zadnje ne delujejo. A to je pri avtomobilih tega razreda na žalost stalnica. Bočna linija ni več pusta in enostavna ampak se trendovsko lomi nad kljukami za vstopanje. Vzvratna ogledala pa so sedaj tudi že opremljena z led smerokazi, kar smo do sedaj poznali pri dražjih konkurentih.

Hyundai i20

V notranjosti opazimo korak naprej v primerjavi s predhodiki. Radijski sprejemnik je sedaj povezan z potovalnim računalnikom, ki je mesto našel na vrhu sredinske konzole. Pod radijem pa se nahaja klimatska naprava, ki pa si ne zasluži ravno hvalospeva. Šobe za usmerjanje zraka so namreč precej nerodno nameščene in če ne želimo, da nas »prepiha« jih moramo zapreti. Praktično nemogoče jih je nastaviti tako, da bi pihale stran od voznika. Kar je posebej nerodno ob daljših vožnjah. A na njih se i20 ne bo odpravil prav pogosto. Boljši vtis je pustil dober radijski sprejemnik, ki bere vse razširjene formate in ima tudi priklop usb in AUX. Pogrešali smo zgolj možnost povezave s telefonom, kar je dobavljivo v najvišjem paketu opreme. Pod klimatsko napravo pa se skriva uporaben predalnik, kamor lahko pospravimo denarnico ali sončna očala. Veliko pohvalo je treba nameniti velikanskemu predalu pred sovoznikom. Ta je namreč izjemno globok in sprejme do 4 pollitrske plastenke. S preklopom stikala je mogoče tudi hlajenje, ki je boljše kot nič, a daleč od hladilnika.

Občutek za volanom je dober. Volan je nastavljiv v vse smeri in vsakemu omogoča primerno nastavitev. Volan se sicer samodejno vrača v sredinski položaj, kar se hitro navadimo. Merilniki so klasični in pregledni, osvetlitev notranjosti pa modra. Nekatere takoj navduši, spet drugi pravijo, da je že zastarela. Merilniki imajo po novem tudi indikator primerne prestave, ki naj bi pomagal k varčnejši vožnji. Izkaže se kot dober pomočnik pri prestavljanju v višjo prestavo, v nižjo prestavo pa moramo prestaviti bistveno prej, kot to kaže indikator. Avtomobil namreč kar pošteno zatrese, indikator pa se še ne oglasi. Voznikov sedež je nastavljiv po višini, ne da pa se nastavljati naklona spodnjega dela sedalne površine. Za kratke razdalje bodo sedeži dobri, kaj več pa od njih niti ne pričakujemo. Kljub temu, da i20 ni športnik so mu namenili dobro bočno oporo.

Trivaljni motor obljublja 55 kW moči (75 KM) in 180Nm navora, ki je na voljo od 1750 obratov dalje. Hitro dobimo občutek, da avtomobil močno pospešuje, kajti motor je vse prej kot tih. Pogled na merilnik hitrosti pa nas je mnogokrat zavedel. Avtomobil vsekakor primeren za mesto. Prav mestu pa naj bi bil i20 s trovaljnikom tudi namenjen.

Hyundai i20

Glede porabe goriva lahko rečemo, da smo pričakovali odstopanja. Saj so v zadnjem času tovarniški podatki skoraj vedno izjemno optimistični. Poraba na celotnem testu je namreč presegla 5.2 litra po potovalnem računalniku, kar je precej več od tovarniške. A mu tega ne moremo zameriti preveč, saj je enaka hiba tudi pri vseh konkurentih. Najnižja zabeležena poraba pa je bila 4.5 litra na 100km. 

Pri ceni lahko rečemo, da so se časi, ko smo v razred malih mestnih avtomobilov vstopali z osmimi tisočaki mimo. Testni i20 je namreč stal kar 13.250 EUR. V tem primeru je smoterno razmisliti, kaj dobite za ta denar pri malenkost večjih avtomobilih. 

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai i20 z 1,1-litrskim dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1,1 CRDI (55 kW/75 KM, 180 Nm) / 6-stopenjski ročni
Poraba po ECE: 3,6-4,6 / 3,0-3,4 / 3,2-3,8 (CO2: 84-99 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 158-161 km/h / 16,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 3995 / 1710 / 1490 mm
Medosna razdalja: 2525 mm
Teža: 1155 kg
Posoda za gorivo: 45 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 295 l

Osnovna cena: 12.690 EUR (i20 1,1 CRDi Dynamic)
Cena testnega vozila: 13.250 EUR
(dodatna oprema: 120 EUR – paket Dynamic Plus, 340 EUR – metalna barva, 100 EUR – prevoz in priprava vozila)