Ford Focus 5v 1.0 EcoBoost Titanium

Ford, Testi

Končno smo dobili na test Forda Focusa z zloglasnim pogonskim agregatom 1.0 EcoBoost. Da, da. Tekom testa sem bil deležen kar nekaj zmrdovanj laične javnosti, češ, pa kaj je s Fordom in tudi ostalimi proizvajalci (Renaultov TCe, Volkswagnov TSI), da v avto vgrajujejo tako majhne pogonske agregate, ki komaj premaknejo z mesta težek avtomobil. Deloma […]

Končno smo dobili na test Forda Focusa z zloglasnim pogonskim agregatom 1.0 EcoBoost.

Trivaljni litrski EcoBoost je neke vrste revolucija, saj je trenutno med sebi enakimi najboljši po zmogljivostih.

Trivaljni litrski EcoBoost je neke vrste revolucija, saj je trenutno med sebi enakimi najboljši po zmogljivostih.

Da, da. Tekom testa sem bil deležen kar nekaj zmrdovanj laične javnosti, češ, pa kaj je s Fordom in tudi ostalimi proizvajalci (Renaultov TCe, Volkswagnov TSI), da v avto vgrajujejo tako majhne pogonske agregate, ki komaj premaknejo z mesta težek avtomobil. Deloma sem jih pomiril že s podatkom, da se naj zavedajo, da vsi ti majhni motorčki delujejo skupaj s turbinskim polnilnikom, kar posledično pomeni več moči. Najbolj nejeverne pa sem zapeljal še kakšen krog, da so spoznali, da imajo ti motorji prav enako moči, kot včasih dobro prodajani klasični 2,0-litrski bencinski pogonski agregati.

A razlika je bistvena! EcoBoost ponuja več navora. Starim atmosferskim motorjem smo vedno oporokeli premalo eksplozivnosti pri nižjih vrtljajih. Načeloma imajo takšne probleme tudi motorji s turbinskim polnilnikom, kar sem opazil denimo pri novem Renault Cliu z 0,9-litrskim TCe motorjem, ki sicer ponuja manj moči, 90 konjev – a pri manjši teži vozila. Skratka, Ford je opravil odlično nalogo, saj njegov trivaljni motor z litrsko prostornino ves čas konstantno ponuja dovolj moči.

ford focus notranjost armaturna plošča 2012 ford focus 1.0 ecoboost zadek 2012

Povprečna poraba se lahko giblje od 5,5 pa tudi do 9 litrov na sto kilometrov.

Povprečna poraba se lahko giblje od 5,5 pa tudi do 9 litrov na sto kilometrov.

Po porabi se lahko glede na uradne tehnične specifikacije Focus z 1.0 EcoBoostom primerja celo s tistim, ki ma dizelski 2,0-litrski TDCi pogonski agregat. Recimo s kakršnim smo se lani poleti vozili in ga preizkusili na relaciji Ljubljana – Bratislava (Slovaška). Seveda je v praksi litrski EcoBoostov agregat požrešnejši, a še vedno za mestno uporabo in krajše ture zmerno ekonomičen. Vendar pozor, bistveno je, da ga uporabljate kot dizla, torej ne ga vrteti v visoke obrate, kar se nemudoma kaznuje z višjo porabo. Na testu se je poraba gibala med 6,5 in 7,2 litri na sto kilometrov v kombiniranem ciklu porabe. Za 6,5 sem moral že precej paziti v mestu in tudi pri vsakem pospeševanju. V kolikor pa nič ne pazite, nekako normalno pospešujete (ne ostro, ne prepočasi) pa se vam bo poraba gibala nekje okoli sedmih litrov v kombiniramen stilu.

ford focus spredaj 1.0 ecoboost 2012

1.0 EcoBoost s 74 kW je dobavljiv s 5-stopenjskim menjalnikom, naš testni z 92 kW je imel 6-stopenjskega.

Testen Ford Focus je bil poleg motorja in karoserijske različice še po nečem prvič pri nas na testu – po sistemu za preprečevanje poškodbe vrat namreč. Ta plastičen dodatek ob odprtju vrat hitro skoči ven in s tem zaščiti rob vaših vrat ali vrat sosednjega parkiranega avtomobila na parkirišču. Dodatek vas bo stal 95 evrov in hkrati preprečil morebiten prepir na parkirišču z jeznim lastnikom vozila, ko mu ga bi brez tega popraskali, ko bi na polno odprli zadnja vrata, da bi lažje ven spravili svojega otročička.

Cenovna pozicija motorja je pri Focusu dobro zastavljena, saj je izravnana s ceno 1,6-litrskega klasičnega bencinskega motorja, kar sicer nekoliko odvisi še od opreme vozila. Kdor ima rad močneji, poskočnejši avtomobil se naj kar brez zadržkov odloči za 1.0 EcoBoost.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Focus 1.0 EcoBoost s petimi vrati si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.0 EcoBoost, bencinski (92 kW/125 KM, 200 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 6,4 / 4,4 / 5,1 l (CO2: 117 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 195 km/h / 11,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4360 / 1825 / 1485 mm
Medosna razdalja: 2650 mm
Teža: 1200 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 365 – 1150 l

Osnovna cena modela (1.0 EcoBoost ali 1.6 , Ambiente): 11.740 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 19.220 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 20.840 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva, zimski paket, stilski paket Titanium, sistem za preprečevanje poškodbe vrat, paket za pomoč vozniku 1)