Kia Rio 1.25 CVVT EX Urban

Kia, Testi

Rio se je v Sloveniji dobro prijel. Pričakovano se je izmed trojice v seriji (kombilimuzina, s tremi vrati in limuzina) najbolje prijela različica s petimi vrati.

Rio se je v Sloveniji dobro prijel. Pričakovano se je izmed trojice v seriji (kombilimuzina, s tremi vrati in limuzina) najbolje prijela različica s petimi vrati. Z motorjem velikim komaj 1,25 litra je Rio varčen in ugoden avtomobil za tiste, ki vozijo umirjeno in večinoma po mestu.

Konkurence ima veliko. Že sami smo na portalu Avto.Over.Net imeli na testu precej tovrstnih majhnih vozil. Tu sta zelo konkurenčna lani predstavljeni novi Renault Clio in Ford Fiesta, ki je sicer malce manjši avtomobil. V zelje Riu skače še Chevrolet Aveo, Peugeot 208, Hyundai i20 in podobni.

Dinamičen in zapeljiv.

Dinamičen in zapeljiv – opazen na vsakem križišču.

Športne linije, lita platišča naredijo tegale malčka atraktivnega. Šele, ko sediš za volanom in opazuješ okolico opaziš, da jih je na cesti pravzprav precej. Všečne zunanje linije se v notranjosti ravno ne nadaljujejo, saj Rio ponuja radikalno zasnovano notranjost, ki stavi na praktičnost in trpežnost. Trda plastika morda ni prijetna na otip, vendar nekako daje občutek, da bo brez težav kljubovala času in uporabniškim nerodnostim. Gumbi so masivni, trpežni. Uporabni predalčki pa se nahajajo povsod, en na osrednjem delu armaturne plošče kot globoka luknja in tudi na levi strani ob volanu kot predalček ter seveda ostali standardni prostorčki.

Notranjost je preprosta, uporabna, klasična

Notranjost je preprosta, uporabna, klasična

 

Voznikov prostor je pregleden in natančno odmerjen.

Voznikov prostor je pregleden in natančno odmerjen.

V primerjavi s predhodnikom je potniška kabina prostornejša, medosno razdaljo so povečali za 70 milimetrov in razširili za 25. Uspeli so spredaj povečati prostor za noge za 45 milimetrov, medtem ko je avtomobil malce nižji – za 15 milimetrov. Prtljažni prostor je širši in s tem velik v osnovi 288 litrov. Zadnja klop je deljiva v razmerju 60/40. Če sedeže podremo dobimo povsem ravno dno.

Rio je idealen za vožnjo po lokalnih poteh kjer je omejitev 90 km/h. V peti prestavi tu dosegate najnižjo povprečno porabo, v praksi tja med 3,5 - 4,5 l/100 km.

Rio je idealen za vožnjo po lokalnih poteh kjer je omejitev 90 km/h. V peti prestavi tu dosegate najnižjo povprečno porabo, v praksi tja med 3,5 – 4,5 l/100 km.

Testni Rio se je ponašal z 1,25-litrskim bencinskim motorjem, ki je preprosto zasnovan in s tem obljublja nemoteno delovane za dolgo življenjsko obdobje. Manjša moč motorja se najhitreje opazi pri vožnji v klanec. Ko je Rio polno natovorjen – ko greste recimo na morje za dalj časa – mu tudi primanjkuje sape. Seveda vse ovire premaga, vendar v nizki prestavi s precej plina. Tako pa seveda dvigne povprečna poraba. V kolikor vam je živahnost motorja pomembna sezite po močnejši različici. Ria 1.25 CVVT bi priporočil vsem, ki se vozijo večinoma v mestu ali regionalnih poteh in se jim nikamor ne mudi ter se zavedajo, da je bolj pomembno priti varno, ‘u izi’ na cilj. Poraba po mestu se je gibala med 6,0 in 6,7 litri na sto kiloemtrov, odvisno od teže desne noge. Po več kot 820 prevoženih kilometrih mi je uspelo povprečno porabo spraviti v kombiniranem ciklu spraviti na 5,7 l/100 km. Povprečna hitrost je sodeč po potovalnem računalniku znašala 64 km/h.

Od 6. aprila 2013 dalje pa do razprodaje zaloge nudijo pri slovenski Kii možnost nakupa novega vozila z dodatnimi ugodnostmi in popusti t.i. jokerji. Če želite lahko za nakup avtomobila istočasno izkoristite največ 3 jokerje, ki se seštevajo pod kriteriji, ki jih boste dobili pri vseh avtohišah. Nekatere ponudbe se med seboj izključujejo. S tem jokerji pa lahko pri modelu Rio prihranite nekje do 1.400 evrov.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Kia Rio 1.25 CVVT Ex Urban si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.25 CVVT, bencinski (80 kW/109 KM, 121 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 4,2 / 4,8 / 5,8 l (CO2: 128 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 168 km/h / 13,1 sekund
Dolžina / širina / višina: 4045 / 1720 / 1455 mm
Medosna razdalja: 2570 mm
Teža: 1248 kg
Posoda za gorivo: 43 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 288 – 923 l

Osnovna cena modela (1.25 CVVT, LX Cool): 10.990 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 12.290 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 12.685 EUR
(dodatna oprema: 390 EUR – kovinska barva, 105 EUR – priprava vozila)