Aleš: Blagovna znamka, ki si zasluži več pozornosti v Sloveniji

Blog, Mazda, Testi

Imam občutek, da smo v obdobju, kjer beležimo izjemno borbo med proizvajalci avtomobilov oziroma blagovnih znamk avtomobilov.

Imam občutek, da smo v obdobju, kjer beležimo izjemno borbo med proizvajalci avtomobilov oziroma blagovnih znamk avtomobilov. Posledično so razlike med blagovnimi znamkami znotraj najbolj popularnih segmentov avtomobilov čedalje manjše.

Avtomobilski svet so prevetrile sodobne informacijske tehnologije in elektrifikacija, večinoma po zaslugi Tesle.

Priča smo tudi globalnemu združevanju avtomobilskih blagovnih znamk v skupno lastništvo, kar razlike še zmanjša (uporaba iste platforme, isti materiali …).  

Prepričan sem, da je že sedaj in v bližnji prihodnosti bo zelo pomemben faktor pri odločitvi nakupa novega avtomobila – čustva oziroma čustveno dojemanje materialnega sveta. Komu bo najbolje uspelo zabrisati mejo med resničnim in materialnim svetom? To je še edino, kar bo zares ločilo (ljudske) avtomobilske blagovne znamke, saj so cene in tehnologija že povsem primerljive, seveda z manjšimi razlikami.

Dejstvo je, da smo si ljudje različni in zato na naša čustva vplivajo različne stvari. Nekaterim se recimo naježi koža, ko vidijo logotip določene blagovne znamke, drugim ob športnem zvoku iz izpuha avtomobila in tretjim, ko zagledajo stilsko oblikovan avtomobil, s katerim se takoj poisetovetijo.

Jaz spadam v kategorijo ljudi, ki ob nakupu avtomobila razmišlja sledeče:

  • Varnost avtomobila mi je pomembna.
  • Odločam se racionalno, torej za svoj denar želim dobiti čim več. Samo zaradi določne blagovne znamke, nočem plačati (pre)več.
  • Zanimajo me tudi stroški vzdrževanja.
  • Če imam na izbiro dva avtomobila, ki v večini zadovoljita moje potrebe odloča izgled oziroma tisti, v katerem se bom najbolje počutil.
  • Športni avtomobili so mi super, tudi koža se mi naježi a ko izbiraš avtomobil, ki bo služil celotni družini ta opcija (ponavadi) odpade.

Že večkrat sem omenil, da bi se danes v poplavi ponudbe različnih avtomobilov težko odločil in to še vedno drži. Skoraj pri vsakem najdem nekaj kar me navdušuje in razlike postajajo čedalje manjše.

V tem prispevku želim izpostaviti blagovno znamko, ki si v Sloveniji zasluži več pozornosti, kot jo dosega po podatkih o prodaji.

Gre za Mazdo, ki je po moji (subjektivni) oceni najbolj elegantna japonka v Sloveniji z odlično ponudbo. Ko zapišem, da Mazde lepo izgledajo lahko podprem z dejstvom, da nisem eden redkih s takšnim mnenjem, saj njihovi modeli osvajajo prestižne nagrade Red Dot.

Foto: Luka Gregorič

Oblika Mazde odraža drzno eleganco s športnim pridihom a vse te zunanje in notranje linije delujejo na pogled zelo preprosto, skoraj že naravno. Če obstajajo avtomobili, ki te z zunanjim videzom povsem navdušijo a to navdušenje ob vstopu v notranjost pade na minimum, tega za Mazdo nikakor ne morem zapisati. Notranjost po zaslugi zelo pregledne armaturne plošče in kakovostnih materialov na otip, v vseh modelih deluje elegantno. Njihova filozofija in zasnova se občuti dejansko v vseh modelih, tudi v Mazdi 2, ki sem jo imel na zadnje na testu.     

No, če sem povsem iskren in malce pikolovski, pri Mazdinih najnovejših modelih pogrešam digitalne merilnike. Res, da so Japonci znani po nagnenju k perfekcionizmu, a glede na digitalizacijo Tokia / Japonske menim, da digitalni merilniki ne predstavljajo neznanko v svetu tehnologije, sploh pa ne na Japonskem in bi po moje Mazdi dodali piko na i pri oblikovalski zasnovi imenovani KODO.

Še nekaj … ko sem omenjal nagnenje po perfekcionizmu, lep primer tega je pristop izbire (najboljše) barve avtomobila, ki ga predstavlja naslednji video prispevek:

Smo zdaj na isti frekvenci? 🙂

Lahko pa rečem, da očitno povsem drugače razmišljajo slovenski potrošniki, saj je Mazda kot blagovna znamka v spodnji polovici po prodaji, kljub zelo konkurenčni ponudbi.

Poleg zapisanega pa ima Mazda v rokah še en skriti adut, ki jo (po mojem mnenju) po ponudbi uvršča v sam vrh med avtomobilisti … to je varnost njenih avtomobilov.

Ameriški inštitut za prometno varnost (IIHS) vsako leto, podobno kot evropski NACP z razliko, da imajo pri ocenjevanju (baje) pogosto strožja pravila za dosego najboljše ocene Top Safety Pick+ (TSP+), ki so jo prejela prav vsa Mazdina vozila na testu 2017 (2017 Mazda 3, 2017 Mazda 6, 2017 CX-3, 2017 CX-5 in 2017 CX-9).

Mazdin največji adut v letu 2017/18 je zagotovo najnovejši model CX-5, s katerim ciljajo na sam vrh in verjamem, da bo ob prvem stiku prepričal marsikaterega slovenskega kupca.  

Naslovna fotografija: Jan Gregorin

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.