Novo doma: Mazda CX-5 (še bolj rdeča kot do zdaj)

Novo doma

Recept za novo Mazdo CX-5 je bil izpiliti star model v avtomobil namenjen uživanju v prijetni vožnji z osredotočenostjo na vezi med avtomobilom in

Mazda CX-5

Prva generacija Mazde CX-5 predstavlja z 1.5 milijona prodanih vozil kar četrtino Mazdine letne prodaje. Recept za novo Mazdo CX-5 pa je bil izpiliti star model v avtomobil namenjen uživanju v prijetni vožnji z osredotočenostjo na vezi med avtomobilom in voznikom ter udobjem.

Že na prvi pogled Mazda CX-5 izraža športni duh znamke. Široka, nizko ležeča prva maska z ozkimi žarometi in navznoter usločena rešetka motorja poudarjajo drzen in agresiven izgled. Za 35 mm nazaj pomaknjeni A stebrički in podaljšan sprednji del, naredijo avtomobil še bolj drzen in obenem eleganten na pogled. Na zadnjem koncu se z rahlo spuščajočo kabino, ozkimi žarometi in vodoravnimi linijami odbijača znova poudarja trdno in zmogljivo postavo. Za novo Mazdo CX-5 pa so razvili novo, globljo in bolj izrazito različico soul red barve imenovana SOUL CRYSTAL RED.

Veliko poudarka so dali na udobju in podrobnostih v notranjosti. Območje, kjer se kolena prednjih potnikov dotikata osrednje konzole je oblazinjeno. Površine ki se jih dotikamo z rokami so dovolj debele, da jih občutimo kot mehke. Od zvoka zapiranja vrat pa do naklona zadnjih sedežev so v notranjosti spremenili in izpopolnili kar 698 elementov. Na avtomobilu je bilo narejenih veliko izboljšav glede zvoka vetra, grobega cestišča in pnevmatik.

Novost pri varnosti je aktivni radarski tempomat, ki deluje do popolne ustavitve vozila. LED žarometi tako spredaj kot zadaj pridejo z avtomobilom kot del standardne opreme, doplačati je potrebno le prilagodljive LED žaromete. Nova CX-5 pa je podedovala vse tehnologije SKYACTIV z dodanim sistemom za vektoring moči. Da voznik ne potrebuje umakniti pogleda s ceste je na voljo head-up display, da pa se izognemo neodnemu pritiskanju na 7-palični zaslon, se da upravljati z vsemi funkcijami z gumbom na osrednji konzoli.

Na voljo bodo štirje bencinski in 5 dizelskih agregatov z razponom moči od 150 do 194 konjske moči. Novost je 2.5 litrski bencinski motor z možnostjo izklapljanja dveh valjev, za manjšo porabo goriva. Cene se začnejo pri slabih 23.000 € in zrastejo do slabih 40.000 €. Pri Mazdi pravijo, da je povprečna cena avtomobila 33.000 € saj več kot 80 odstotkov kupcev izbere avtomobil z eno od višjih dveh stopenj opreme (ATTRACTION in REVOLUTION).