Slovenska policija odslej z rumeno barvo

Aktualno, Zanimivosti

Slovenska policijska vozila bodo kmalu prešla v nove barve – vključujoč rumeno! To je v novi uredbi predvidela vlada.

Slovenska policijska vozila bodo kmalu prešla v nove barve – vključujoč rumeno! To je v novi uredbi predvidela vlada. Razlog je predvsem iz varnostnih razlogov – večja vidljivost policijskih vozil.

Že v svoji nalogi Vidnost in prepoznavnost policijskih vozil je Igor Areh z Univerze v Mariboru, Fakulteta za varnostne vede pred časom ugotovil, da v primerjavi z drugimi državami je označevanje policijskih vozil v Sloveniji nekako v povprečju učinkovitosti. Kot je bilo zapisano premalo premišljeno. Slednje pride do izraza posebno takrat, ko primerjamo reševalna in policijska vozila, saj so slednja slabše označena. Policijska vozila so  slabo prepoznavna in opazna, kar velja predvsem za nočni čas in meglo. Več si lahko preberete tudi v zanimivem zapisu, ki je objavljen na uradni strani univerze.

Verjetno se vlada ni ozirala na zgornjo, sicer zelo uporabno nalogo, ampak na evropske smernice. Nova uredba velja na vozilih, plovilih, oborožitvi in posebni opremi policije. Poleg varnosti pa bodo sedaj prej vozila opazili tudi tisti, ki radi vozijo prehitro ali pod vplivom prepovedanih substanc v kolikor ne bodo primerno skrita za kakšno drevo.

Omenjena rumena barva bo sedaj poleg že uporabljene modre in osnovne bele. Dobra novica je še ta, da novost ne bo imela finančnih posledic, saj namreč uredba predvideva, da se policijska vozila po novi barvni shemi pričnejo pojavljati na cesti v prehodnem obdobju osmih let. To pomeni, da bodo zdaj obstoječa in nekatera že dotrajana vozila do konca omenjenega obdobja že davno iz uporabe.
Slika je simbolična, vir: fvv.uni-mb.si/dv2009/zbornik/clanki/areh.pdf

Slika je simbolična, vir: fvv.uni-mb.si/dv2009/zbornik/clanki/areh.pdf

Kot omenjeno pa nova uredba, kot danes poroča Radio Slovenija prinaša tudi novosti na področju označevanja policijskih plovil, ki sedaj v primeru nevarnih nalog, ko je potrebna neprepoznavnost policije, ne potrebujejo več policijskih oznak. Ali je mogoče k takšni odločitvi botrovalo kaj v povezavi z nekdanjimi incidenti na slovensko-hrvaški morski meji?