Živalski vrt Ljubljana še hitrejši

Aktualno, Zanimivosti

Živalski vrt Ljubljana in slovenska Mazda sta za družine ter ljubitelje živali pripravila posebno presenečenje. Prvič v več kot šestdesetletni zgodovini živalskega vrta v Ljubljano prihajata dve izmed najbolj občudovanih živali sveta. Še pred poletjem je predviden prihod dveh gepardov!  V Živalskem vrtu Ljubljana že potekajo infrastrukturna dela ter ustrezne strokovne priprave na sprejem dveh […]

Živalski vrt Ljubljana in slovenska Mazda sta za družine ter ljubitelje živali pripravila posebno presenečenje. Prvič v več kot šestdesetletni zgodovini živalskega vrta v Ljubljano prihajata dve izmed najbolj občudovanih živali sveta. Še pred poletjem je predviden prihod dveh gepardov! 

V Živalskem vrtu Ljubljana že potekajo infrastrukturna dela ter ustrezne strokovne priprave na sprejem dveh živali, ki v Slovenijo prihajata iz partnerskega živalskega vrta na Švedskem. Novo domovanje bo ustrezalo evropskim normativom, nove pridobitve pa se bodo, poleg strokovnih služb živalskega vrta, najbolj razveselili obiskovalci, ki teh čudovitih živali, sicer doma v afriških savanah ter v jugovzhodni Aziji, v Ljubljani še niso imeli priložnosti spoznati pobliže.

Mazda6 Ljubljana ZOO 2013 

Gepardi (lat. Acinonyx jubatus) sodijo v družino velikih mačk in uživajo sloves najhitrejše kopenske živali na svetu. S svojim značilnim hitrim tekom pospešijo v 5. sekundah na 100 km/h in dosegajo hitrost do 120 km/h. Pogon na plen redko traja več kot minuto in v teh trenutkih izredno učinkovito porabljajo veliko količino energije. Pri  tem jim pomagajo izredno močne mišice zadnjih nog, sloko telo, prožna hrbtenica, izjemen dihalni sistem in stalno iztegnjeni ostri kremplji. S prepoznavno dolgim repom lovijo ravnotežje, ko pri hitrem teku spreminjajo smer. Najbolj znani pa so po varovalnih črnih pikah posutih po vsem telesu.

Prihod novih živali je pozdravila generalna direktorica Živalskega vrta Ljubljana gospa mag. Zdenka Barbara Ban Fischinger: “Naš največji izziv so nove investicije, kar pomeni razvoj, rekonstrukcije in novogradnje bivališč za živali. Pri tem nam v zadnjih letih najbolj pomagajo ugledne slovenske gospodarske družbe, prijatelji živali, s katerimi skupaj stremimo za novimi dosežki. Tokrat smo prvič začasno postavili dve novi Mazdi6 v prazno ogrado, ki bo še pred začetkom poletja naseljena z gepardi. Mazda se pri razvoju avtomobilov zgleduje po naravnih izumih v živalskem svetu in razvija vozila prijazna okolju. Sledijo zakonitostim bionike, ki izume narave prenaša v tehnologijo človeka. Ob tem so ZOO Ljubljana omogočili razviti in postaviti interaktivne table, ki na zanimiv način predstavljajo nekatere živali in njihove posebnosti v primerjavi z novo Mazdo6 kot so: dinamična kot gepard, varčna kot kamela in inteligentna kot papige, družinska kot najbolj zanimivi živalski starši in podobno. Sponzorska sredstva so izjemno pomembna za posodabljanje našega živalskega vrta. Več kot jih bo, lepši in bolj sodoben bo lahko ZOO Ljubljana. Naj to velja kot povabilo tudi drugim podjetjem in ljudem. Pri nas je dobrodošla pomoč od vsakogar in v vsaki obliki.”

Začetek sodelovanja je pospremil tudi direktor družbe Mazda Motor Slovenija gospod Aleš Marguč: “Mazda je slovenskemu trgu želela ponuditi osebno izkušnjo blagovne znamke, predvsem pa nas je navdušila možnost podpreti prihod dveh gepardov, po katerih so oblikovalci nove Mazde6 dobili navdih za svojo ustvarjalnost. Mazda s svojim delovanjem na področju družbene odgovornosti spodbuja varovanje ter zaščito okolja, aktivno podpira pobude za izboljšanje kakovosti življenja ter vedno znova premika mejnike preteklih dosežkov. S podporo prihoda gepardov postajamo pokrovitelj Živalskega vrta Ljubljana in verjamemo, da bomo z našim projektom na obraze številnih obiskovalcev ter voznikov naših vozil slikali široke nasmehe.”

Živalski vrt Ljubljana ter Mazda Motor Slovenija bosta podrobnosti projekta predstavila na novinarskem dogodku ob prihodu gepardov. Še pred tem pa bodo ljubitelji živali imeli možnost izbire njihovih imen.