Novo doma: Mazda6 nove generacije

Aktualno, Novosti

Proizvajalec navaja, da je nova Mazda6 zasnovana in izdelana tako, da predstavlja podaljšek voznikovega telesa in je v harmoničnem ravnovesju s cesto. Na novinarski predstavitvi smo se lahko prepričali, da je temu res tako. Povsem upravičeno s skorajšnjo zagotovostjo lahko zapišem, da bo ta model pomenil preporod te znamke na slovenskem kot tudi evropskem trgu. […]

Proizvajalec navaja, da je nova Mazda6 zasnovana in izdelana tako, da predstavlja podaljšek voznikovega telesa in je v harmoničnem ravnovesju s cesto. Na novinarski predstavitvi smo se lahko prepričali, da je temu res tako.

Povsem upravičeno s skorajšnjo zagotovostjo lahko zapišem, da bo ta model pomenil preporod te znamke na slovenskem kot tudi evropskem trgu. V kolikor je CX-5 preveč konzervativen avtomobil, so z Mazdo6 šli oblikovalci preko sebe. Naredili so čudovit, dinamičen avtomobil. Oblikovonju pravijo KODO.

mazda6 obe limuzina in kombi-2013Najsodobnejše tehnologije SKYACTIV in edinstven sistem regeneracije energije pri zaviranju i-ELOOP zagotavljajo več moči in nižjo porabo goriva. Karoserija in podvozje sta še čvrstejša, še posebej zaradi uporabe visokotrdnega jekla, krmilni sistem in vzmetenje sta zasnovana tako, da omogočata okretnost pri nizkih in stabilnost ter odzivnost pri višjih hitrostih, aerodinamične lastnosti pa poskrbijo za še manj hrupa v notranjosti potniške kabine.

K vozniku obrnjena armaturna plošča hkrati ponuja veliko prostora, trije simetrično razporejeni merilniki pa dodatno vzbujajo pričakovanja o voznih sposobnostih avtomobila. Predeli, ki se jih običajno veliko dotikamo (ročaji na vratih, zgornji del armaturne plošče,…) so iz mehkih materialov.

Limuzina ima eno najdaljših medosnih razdalj v segmentu, kar zagotavlja prostorno potniško kabino, nekoliko krajša medosna razdalja pri Sport Combiju je še vedno daljša kot pri aktualnem modelu. Prostoren prtljažnik (486 l pri limuzini in 1.664 l pri Sport Combiju ob zloženih sedežih), velika odprtina prtljažnika (limuzina) ter optimizirana oblika zadka (Sport Combi) avto naredi še praktičnejši. Žal pa se tokrat pri Mazdi niso odločili za izdelavo izvedbe s petimi vrati.

Nekaj poudarkov o novem vozilu:
– Bencinska motorja sta izpeljana iz 2.0i motorja in ponujata 107 kW (145 KM) oziroma 121 kW (165 KM), vrh ponudbe zaokroža 2.5i, ki je na voljo le s samodejnim menjalnikom in 141 kW (192 KM)
– Dizelska motorja sta CD150 s 110 kW in CD175 s 129 kW
– Serijski menjalnik je 6.-stopenjski ročni, izbrati je mogoče še 6-stopenjsko avtomatiko
– Najbolj ekonomična različica po porabi je limuzinska izvedba z motorjem Skyactiv-D 2.2 Diesel, ročnim menjalnikom, z i-ELOOP sistemom, ki v kombiniranem ciklu porabi 3,9 l/100 km
– Oba dizelska motorja zadoščata emisijskemu razredu Euro 6, medtem ko bencinarji Euro 5
– Paketi opreme so: Emotion, Challenge, Attraction in Revolution
– Garancija velja 5 let oziroma do 150.000 prevoženih kilometrov

mazda6 spredaj 2013Posebnost Mazde6 je tudi cenovna izenačenost med karavansko in limuzinsko različico. Za osnovno različico karavana oziroma limuzine z motorjem 2.0i in opremo Emotion je potrebno odšteti 21.290 evrov. Za najdražjo izbiro velja tista Mazda6, ki ima pod motornim pokrovom dizelski CD175 in 6-stopenjsko avtomatiko, saj je potrebno zanjo odšteti 34.660 evrov. Do konca leta naj bi na naše ceste zapeljalo 250 teh avtomobilov v razmerju 50 : 50 (karavan : limuzina).