Zasenčene luči – jih znate uporabljati?

Aktualno

V septembru so na spletnem portalu Vozimse.si s spletno anketo preverjali znanje o pravilni uporabi avtomobilskih luči.

Rezultati so pokazali, da obstajajo nejasnosti glede uporabe zasenčenih luči, dolgih luči in meglenk. Da ne bi tavali v temi, poglejte, kakšno je znanje glede na rezultate ankete in kako ga izboljšati.

Prvi v nizu člankov o avtomobilskih lučeh je namenjen zasenčenim lučem, saj je bilo pri tej vrsti luči največ nejasnosti.

Dnevne ali zasenčene luči?

Za začetek je treba povedati, da ločimo med dnevnimi in zasenčenimi (ali kratkimi) lučmi. Ker je uporaba dnevnih ali zasenčenih luči v Sloveniji obvezna in ker jih pogosto dojemamo kot samoumevne, se na prvi pogled zdi, da med njimi ni razlik.

Poznate razlike med dnevnimi in zasenčenimi lučmi?

Dnevne lučiZasenčene ali kratke luči
Svetijo manj močno.Svetijo bolj močno.
Svetlobni snop je ožji kot pri zasenčenih lučeh.Svetlobni snop je širši kot pri dnevnih lučeh.
Dolžina svetlobnega snopa ni določena.Svetlobni snop sveti od 50 do 100 metrov daleč.
Snop je simetričen.Snop je asimetričen.
Vklopijo se samodejno ob zagonu motorja.Vklopimo jih ročno, sodobnejši modeli avtomobilov pa imajo možnost samodejnega vklopa.
Svetijo le spredaj.Svetijo spredaj in zadaj.
Porabijo manj energije.Porabijo več energije.
Del obvezne opreme avtomobilov v EU od leta 2011.

Dnevne luči prispevajo k večji varnosti, saj omogočajo boljšo vidnost avtomobila. V Sloveniji Zakon o pravilih cestnega prometa tudi predpisuje obvezno uporabo dnevnih ali zasenčenih luči podnevi, ko je siceršnja vidljivost dobra. Zakon omenja obe vrsti luči, saj starejši avtomobili še nimajo vgrajenih posebnih dnevnih luči. Ti uporabljajo le zasenčene luči. V Sloveniji znaša globa za neupoštevanje pravila o obvezni uporabi dnevnih ali zasenčenih luči 40 evrov.

Omeniti je treba še, da uporaba dnevnih ali zasenčenih luči ni obvezna v vseh državah EU, a prižgane luči nedvomno bolje opozorijo na vozilo.

Ko vidljivost na cesti ni idelana …

V primeru lepega vremena in dobre vidljivosti je voznikom prepuščena izbira med dnevnimi in zasenčenimi lučmi. A prva težava nastopi v primeru slabše vidljivosti. Odgovornost voznika je, da poskrbi za dobro vidnost svojega vozila. Dnevne luči v takih primerih ne zadostujejo. Značilnost dnevnih luči je, da zadaj ne svetijo, kar pomeni, da bo vozilo z zadnje strani slabše vidno. Če avto nima samodejnega vklopa zasenčenih luči, mora torej voznik zasenčene luči vklopiti sam.

Obenem pa imajo zasenčene luči tudi veliko prednost na sprednjem delu vozila. Svetlobni snop je asimetričen, kar pomeni, da desna luč sveti bistveno dlje od leve. Tak svetlobni snop omogoča boljšo vidljivost dogajanja na pločniku ali kolesarski stezi, hkrati pa nasproti vozečih vozil svetlobni snop ne bo zaslepil.

Kako dobro pa slovenski vozniki poznajo lastnosti in uporabo zasenčenih luči? Nadaljujte z branjem, kjer boste izvedeli še, če pravilno uporabljate luči tudi, ko zapeljete v predor in ponoči.