Test: Volkswagen Transporter (T6) 2.0 TDI 4motion (kombi z zmagovalno konzervativnostjo)

Testi, Volkswagen

Volkswagen Transporter pod prevleko kljub podobnosti z predhodnikom najdemo veliko novosti, predvsem na tehnični plati.

Volkswagen T6 je na prvi pogled zelo podoben predhodniku, ampak glede na izjemne prodajne rezultate, ki štejejo 2 milijona prodanih primerkov T5 oziroma 12 milijonov vseh prodanih modelov v 65 letih prodaje, mu zmagovalne konzervativnosti ne gre zameriti.

Pod prevleko pa kljub podobnosti z predhodnikom najdemo veliko novosti, predvsem na tehnični plati. Največja novost so novi agregati, ki ustrezajo Euro 6 standardu. Tako kot v drugih Volkswagen vozilih so tudi v Transporterja vgradili najnovejši sistem adaptivnega tempomata, sistema za ohranjanje voznega pasu, zaviranje po nesreči in avtomatskim izklopom oziroma vklopom dolgih luči.

Mimogrede, Transporter je na voljo kot dostavnik, komercialno vozilo, Caravelle in California različici. Na voljo je z različnimi medosnimi razdaljami, kar pomeni, da je prostora na voljo od 5,8 m3 do 9,3 m3. Prevažali boste lahko največ 1.217 kilogramov tovora. Notranje dimenzije so tako enake predhodniku, kar pomeni, da bodo lastniki starejšega modela svojo obstoječo opremo, kot so nosilci in omare brez težav premestili v novega. Testni model T6 je namenjen prevažanju oseb a kljub temu lahko s samo nekaj potezami odstranite zadnje sedeže in spremenite potniški kombi v dostavnega.

Boljši motor in večja varnost

Volkswagen je prejšnje Euro 5 dizelske motorje nadomestil z bolj čistimi in varčnimi Euro 6 dizelskimi motorji prostornine 2 litra. Na voljo so z različnimi močmi, vse od 85 do 150 konjskih moči. Za tiste bolj drzne, pa je na voljo tudi bi-turbo dizelski agregat z 205 konji. Vsi motorji so serijsko opremljeni z selektivnim katalizatorjem imenovanim SCR in tako zahtevajo tudi AdBlue aditiv. Le aditiv AdBlue volkswagnovim dizelskim motorjem omogoča nižje emisije, ki so nujno potrebne po emisijski aferi ”Dieselgate”. Aditiv AdBlue ima v novem Transporterju rezervoar prostnine 13 litrov, kar pomeni, da ga bo potrebno natočiti med rednim servisnim intervalom.

Vsi motorji imajo vgrajeno tudi BlueMotion tehnologijo, vključuje pa regenerativno zaviranje(izkoristek zavorne energije), sistem Start/Stop in pnevmatike z nizkim kotalnim uporom. Vse to močno prispeva k nižji porabi goriva. Osnovna dizelska motorja sta opremljena s pet stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko so vsi motorji nad 150 konji serijsko opremljeni s šest-stopenjskim, z možnostjo doplačila za sedem stopenjski DSG menjalnik z dvema sklopkama in štirikolesni pogon 4 Motion, slednjega je imel tudi testni model.

Priznam, da sem bil kar navdušen, ko sem prebiral spisek vseh možnih varnostno – sistenčnih sistemov, ki jih ponuja Volkswagen pri T6, od sistema proti naletu, sistema za stabilizacijo vozila, samodejno prilagajanje žarometov, lane asist …

Pri porabi sem glede na to, da sem večino časa vozil prazen kombi, po tihoma upal, da bo pod 9 l/100 km a je na koncu bila 9,3 l/100 km, kar lahko vseeno rečem, da je za 110 kW pod pokrovom in pogonom na vsa 4 kolesa varčna poraba.

Prostornost in enostavna uporaba

V notranjosti sem najprej opazil veliko prostornosti, po zaslugi truda Volkswagnovih inženirjev, ki so poiskali ustrezne tehnološke rešitve. Na armaturni plošči najdemo veliko kotičkov za shranjevanje predmetov, med njimi tudi prostor velikosti A4 na zgornji strani, ki pa malce včasih razočara s tem, da ob pravi svetlobi vidiš njegovo reflekcijo na vetrobranskem steklu. Zmotilo me je tudi, da mesta za odlaganje niso oblečena v gumo ali nekaj, kar bi dragocene predmete med vožnjo ustavilo, da ne poletijo po vozilu. Dobrodošlo pa je dejstvo, da je Transporter serijsko v vseh različicah opremljen z digialntim radiom imenovanim DAB, omogoča povezljivost Bluetooth, povezavo USB in AUX ter SD kartice. Za doplačilo je na voljo tudi 5 palčni multimedijski sistem.

 

Testna različica komercialnega T6 vozila je bila zelo pregledna in enostavna za vožnjo.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (2.0 TDI – 5 prestav): 29.418 EUR
Cena testnega modela (2.0 TDI 4motion): 35.955,00 EUR
Motor: 1.968 cm3
Moč: 110 kW/150 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Poraba: 9,3 l/100 km
Zunanje dimenzije (m): 5.304 x 1.904 x 1.970
Najvišja dovoljena masa: 3.200 kg
Nosilnost: 1.300 kg
Prostornina prtljažnika: 6,7 m3


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.