Roke na volan!

Aktualno

Nadzor nad smerjo vozila je eden od ključnih temeljev varne vožnje. Nenadna in predvsem nenadzorovana izguba smeri lahko vodi v katastrofo, ki se na cestah žal nemalokrat konča z najhujšimi in najbolj usodnimi prometnimi nesrečami.

. Vozniki nadzor nad smerjo največkrat izgubijo na daljših neprekinjenih relacijskih vožnjah, do česar pride zaradi utrujenosti in motečih dejavnikov, ki voznikove oči odmaknejo s ceste. Preprečevanju izgube nadzora smeri vožnje je namenjen lane assist oziroma sistem aktivnega nadzora in ohranjanja smeri znotraj označenih meja voznega pasu, piše Jure Gregorčič iz Motorevije AMZS.  

Kamera – osrednji element sistema lane assist

Sistem za nadzor nad smerjo vozila spada med tako imenovane primarne varnostne sisteme, ki predstavljajo osnovo za razvoj nadaljnjih stopenj avtonomne vožnje. Osrednji element tega sistema je zmogljiva stereo kamera, največkrat nameščena na sredini zgornjega roba vetrobranskega stekla, oziroma vgrajena v ohišje notranjega vzvratnega ogledala.

Širokokotni objektiv kamere z notranje strani stekla snema cesto, pri tem pa je nameščen tako, da v primeru slabega vremena brisalnika brišeta dežne kaplje ali prš tudi z njegovega vidnega polja. Kamera vseskozi snema talne oznake pred vozilom in ob približevanju sredinski ali robni črti vozišča preko centralne nadzorne enote vozila sproži ukaz za posredovanje.

Voznik lahko delovanje sistema tudi kadarkoli izklopi.

Ta varnostni sistem je prvenstveno namenjen vožnji na daljše razdalje po avtocestah in magistralnih cestah, oziroma po večpasovnih mestnih vpadnicah ali obvoznicah. Deluje namreč od hitrosti 60 km/h naprej.

Da sistem aktivnega nadzora smeri deluje, vozniku sporoča grafična ikona med merilniki. Dve vzporedni črti, ki simbolizirata vozni pas, se ob aktivnem delovanju obarvata zeleno. Najnovejši sistemi za aktivno ohranjanje smeri s kamero visoke ločljivosti prepoznavajo tudi razlike med talnimi oznakami, denimo prekinjeno ali polno črto.

Na prilagodljivih digitalnih merilnikih se avto tudi izriše med oznakami pasu, ki se grafično spreminjajo glede na to, kar posname kamera. Ob približevanju talni oznaki voznika opozori rumena ali rdeče obarvana meja pasu.

Sistem pomaga le, če jasno vidi črte

Delovanje sistema za aktivno ohranjanje smeri vožnje znotraj pasu je odvisno od zmogljivosti kamere, vremenskih razmer oziroma kakovostnega zagotavljana videnega polja in dobro vidnih  talnih označb.

Voznik se mora zavedati, da mora kamera jasno zaznavati črte na cesti, da umetna inteligenca razume položaj avtomobila na cesti in pravočasno zazna oziroma prepozna nevarno odstopanje smeri vozila.

Na slabo označenih cestah ta pomočnik ne bo deloval dobro. Ravno tako bo voznika opozoril, da mu ne more pomagati, če bo vidno polje kamere motila megla, močan naliv in naplavine ali sneg na cesti.

V nadaljevanju si v videoposnetku oglejte še ostale nasvete za pravilno in varno uporabo sistema lane assist.