Test: Volkswagen Golf Variant Highline 2.0 TDI (manj privlačnosti a več praktičnosti)

Testi, Top, Volkswagen

Od leta 1974, ko je luč sveta ugledal prvi primerek, do danes, je Volkswagen prodal že 33 milijonov Golfov. Skozi čas so venomer sledili enaki …

Od leta 1974, ko je luč sveta ugledal prvi primerek, do danes, je Volkswagen prodal že 33 milijonov Golfov. Skozi čas so venomer sledili enaki filozofiji, da bi avtomobil ostal zvest samemu sebi. Volkswagen je na Golfa in z njim povezane dosežke v zelo ponosen. Tudi njegova sedma generacija, je za naš trg eden najpomembnejših avtomobilov. V zadnjem času imata na prodajo modela velik vpliv tudi različici Sportsvan in predvsem Variant. Njuna prodaja namreč močno narašča.

Volkswagen Golf Variant je pred kratkim prejel osvežitev. Sprednji del ima odslej nov odbijač, nova žarometa (širša in segata globlje v odbijač, dnevna v LED tehnologiji), novi dodatni kromirani okrasni letvi neposredno pod odbijačem, sprednji senzor je bil premaknjen pod VW logotip (predel za zajem zraka je odslej prečiščen brez moteče senzorske enote) ter nove zračne kanale v sprednjem odbijaču. Tudi zadaj je odbijač nov. Difuzor je odslej povsem zaprt (s kromiranimi dodatki pri Highline – z izjemo športnih različic izpušne cevi niso več vidne). Novega golfa boste prepoznali tudi po novih zadnjih lučeh, že serijsko v LED tehnologiji.

Morda karavanski Golf ni tako dinamičnega in prijetnega izgleda kot njegov kombilimuzinski brat, a ljudi (v njegovem primeru množice) navduši predvsem nadgrajena funkcionalnost. Eden najboljših delov karavanskega Golfa je namreč njegov prostoren prtljažni prostor, ki je med najobsežnejšimi v segmentu. Njegova prostornina znaša 605 litrov, ki jih lahko s podrtjem zadnje klopi povečamo na 1.620.

Sedeži testnega Golfa Varianta so bili oblečeni v kakovostne tekstilne prevleke. Zelo všečni so novi dekorativni elementi in obrobe. Velik poudarek pri osveženem Golfu je na infotainmentu. Testni primerek je imel v notranjosti nameščen 8-palčni zaslon na dotik, ki nudi zelo dobro izkušnjo. Je enostaven za uporabo in hitro odziven. Zlahka bi rekel, da gre za enega najboljših med primerljivimi vozili in odtehta slabih 700 evrov doplačila. Generalno gledano so materiali v notranjosti izredno kakovostni.

Dvolitrski turbodizelski motor prostornine dveh litrov je zelo dober kompromis med močjo in varčnostjo. Poraba na testu se je sukala med petimi in šestimi litri na sto prevoženih kilometrov. Obenem s svojimi 150 konjskimi močmi nudi možnost lahkotnih prehitevanj. Všeč mi je tudi tiho in uglajeno delovanje motorja. Sam bi si sicer v družinskem avtomobilu, ki je vsakodnevno uporabljan, želel samodejnega menjalnika. Šeststopenjski ročni sicer deluje povsem korektno, a kljub temu dvomim, da bi si lahko odpustil takšno izbiro. Pri nivoju Highline kupcu pripadata tudi radarski tempomat ter aktivno zaviranje in zaščita pešcev.

Vozne lastnosti se nagibajo na stran udobja, a manj kot npr. pri slovenskem rivalu Renaultu Meganeu. Avtomobil je nekoliko bolj vozniško uglajen od Opla Astre in Forda Focusa, pa tudi od sestrskega Seata Leona. Zadnja dva sta že bolj na športni strani. Vožnja Golfa je dovolj lahkotna za daljše družinske izlete, najsi bo to zvečine po avtocestah ali zavitih podeželskih cestah.

Volkswagen Golf Variant torej navdušuje s svojo praktičnostjo in relativno cenovno ugodnim lastništvom. No, morda boste nekateri privzdignili obrvi ob njegovi ceni. Cena za osnovni model z nivojem opreme Highline namreč znaša dobrih 24 tisoč evrov, medtem ko dodatna oprema iz našega testnega vozila nanese še dodatnih 5 tisočakov. Kakovost pač ima svojo ceno …



Volkswagen Golf Variant Highline 2.0 TDI

Cena osnovnega modela s tem nivojem opreme: 24.477 EUR
Cena testnega modela: 29.490 EUR
Motor: 2.000 ccm, turbodizelski, 4-valjni
Moč: 110 kW/150 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pospešek: 8,9 s do 100 km/h
Končna hitrost: 213 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 605 l/1.620 l


Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.