Test: Audi A3 Sportback Sport 1.4 TFSI S tronic (definicija odlične družinske kombilimuzine)

Audi, Testi, Top

Petvratna različica Audija A3 z nazivom Sportback je definicija vsestranske in kakovostne družinske kombilimzuine. Če vas kdo vpraša, kako se …

Petvratna različica Audija A3 z nazivom Sportback je definicija vsestranske in kakovostne družinske kombilimzuine. Če vas kdo vpraša, kako se Nemci lotijo izdelovanja avtomobilov v letu 2017, je Audi A3 zagotovo primer, ki stanje odlično oriše. Za ceno, ki sicer ni majhna, dobite kakovostno notranjost z minimalističnim dizajnom (izgleda odlično), učinkovite in zmogljive motorje ter brezpogojni “premium” občutek za volanom.

Audi A3 Sportback (s petimi vrati) je od klasične različice 33 milimetrov daljši, s tem pa na prostoru pridobijo potniki na zadnji klopi ter prtljažni prostor. Četudi je Sportback daljši od trivratnega A3, pa to ne pomeni, da gre zato za vozilo zajetnih dimenzij. V svojem razredu je avtomobil namreč med manjšimi. Zajetnejša sta tako BMW serije 1, kot Mercedes-Benz razreda A.

Notranjost Audija A3 je izjemno kvalitetno obdelana, enako velja za občutek pri upravljanju z instrumenti na armaturni plošči. Sedeži v različici Sport so vrhunski. Za volanom Audija A3 ne bi nihče smel imeti posebnih težav, da najde svojo idealno pozicijo.

Bencinski turbomotor TFSI prostornine 1,4 litra je naravnost odličen. S 150 konjskimi močmi nudi ravno pravšnjo športno izkušnjo, obenem pa je tudi dovolj varčen. Najboljše od vsega je, da lahko ob bolj ekonomičnem načinu vožnje izklopi dva valja in s tem še dodatno prihrani gorivo. Za tiste, ki si želijo še bolj športne izkušnje, pa je tu seveda še zmogljivejši, dvolitrski “turbobencinar”. Za zelo dobro izkušnjo poskrbi tudi samodejni menjalnik S tronic. Za regulacijo načinov vožnje je dobrodošel Audijev sistem Drive select.

Vozne lastnosti vozila so odlične. Lahko rečem, da gre za pravi gokart. Podvozje se odlično odziva na voznikove ukaze, zato avtomobil deluje zelo lahkotno in igrivo. Audija A3 lahko vozimo izredno natančno brez posebnega naprezanja. Za nekaj “dramatične” izkušnje pri vožnji poskrbi še odlično zasnovan volanski obroč, kakršnega sem imel na razpolago v testnem vozilu.

Kljub temu, da je podvozje (sploh pri modelu Sport, ki je še nekoliko nižji) trše nastavljeno, to ne pomeni, da je vožnja neudobna. Morda je temu tako zgolj na kakšni res razriti vaški cesti. Tudi izolacija vozila je odlična. Zaradi slednje, pa tudi zaradi zelo tihega pogonskega agregata, v potniško kabino ne prihaja skorajda nič šuma. Občutek je res fantastičen – tudi na avtocesti pri višjih hitrostih.

V testnem primerku me je zmotila predvsem odsotnost nekaterih (za večino znamk) že kar osnovnih tehnologij. Da v avtomobilu, ki stane skoraj 40.o00 evrov, ne dobimo niti klasičnega tempomata in parkirnih senzorjev, je naravnost smešno. Ampak to je seveda stvar lastne izbire posameznika in verjamem, da bi večina kupcev Audijevih vozil, svoja vozila v večini primerov bogato založila s tehnološkimi bonbončki – Audi jih ima seveda na voljo v izobilju.

Za večino kupcev in njihova pričakovanja je po vsej verjetnosti različica Sport dejansko najboljša izbira, saj je ravno prav naložena z opremo. Audi A3 torej nadaljuje z definiranjem svojega “premium” kombilimuzinskega segmenta. Ostaja odličen!



Audi A3 Sportback Sport 1.4 TFSI S tronic

Cena osnovnega modela s tem nivojem opreme: 32.130 EUR
Cena testnega modela: 38.771 EUR
Motor: 1.395 ccm, bencinski s turbo puhalom, 4-valjni
Moč: 110 kW/150 KM
Menjalnik: samodejni, 7-stopenjski
Pospešek: 8,1 s do 100 km/h
Končna hitrost: 220 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 380 l


Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.