Z motorjem po Sloveniji

Aktualno, Motociklizem

Že veste, kam jo boste mahnili za konec tedna z motorjem? Se raje prepustite trenutnemu navdihu
in pogledu na vremensko karto ali vse skrbno načrtujete?

Sosednje dežele, Evropa in moto popotovanja po svetu nedvomno ponujajo najlepša doživetja. Kaj pa domači kraji? Veste, kakšne so ceste za sosednjim hribom? Poznate skrite bisere, ki jih lahko odkrivate na enodnevnih in večdnevnih moto izletih po Sloveniji? Piše Peter Kavčič. 

Kaj ponuja Slovenija? 

Ko sem pred leti prevozil celo Slovenijo in bližnjo okolico z namenom, da pripravim priročnik z idejami za moto izlete, sem bil mnogokrat čudovito presenečen. Spomnim se, da med raziskovanjem Brkinov tam nekje pri Tatrah celo večnost nisem srečal niti enega samega avtomobila. Skoraj nepredstavljivo, kajne? 

Ali pa, ko sem raziskoval ceste med Kočevjem in Ribnico in sva se s staro ženičko v senci košate lipe na dvorišču pogovarjala o tem, kako kaj gre vsakodnevno življenje takole stran od ljudi v vasici z le nekaj prebivalci. Še danes se spomnim okusa piškotov in osvežitve, ko mi je postregla s hladnim malinovcem. 

Si predstavljate, kako prijetno mi je bilo, ko sem se po neki zares stranski cesti na Bloški planoti peljal mimo otrok, ki so spravljali seno in so se za trenutek ustavili in mi pomahali, ker tam mimo pač vsak dan ne pelje prav veliko motorjev? 

  

Zato vam pravim: vzemite zemljevid v roke in določite s prstom cesto, ki se komaj vidi na zemljevidu in vas bo popeljala tja, kjer je utrip življenja zelo pomirjujoč. 

Zakaj stran od glavnih poti? 

Vseeno je, ali greste za sosednji hrib ali pa na drug konec Slovenije, da le zapeljite dol z glavne poti. Nič hudega, če je asfaltna cesta široka le toliko, da se komaj srečata dva avtomobila. To je dobro. Zagotavljam vam, da boste v vsaki še tako majhni občini našli kaj zanimivega. Morda bo to le zanimiv vzpon na bližnji hrib, kjer stoji majhna cerkvica in boste poplačani z lepim razgledom, ali tam najdete gorsko kočo z dobro obaro in žganci. 

Vprašajte v lokalni gostilni, s čim vam lahko postrežejo in če imajo kaj zanimivega za pogledat. V zadnjih letih je tudi s pomočjo evropskih sredstev v marsikateri občini prišlo do napredka in sprememb na mikro turističnih lokacijah, ki so vredne ogleda. 

Lahko si izberete za cilj ali za vmesni postanek katero od številnih turističnih kmetij. Možnosti je res veliko, vmes lahko vključite tudi kopanje v potočkih ali rekah oziroma v jezeru, da se telo nekoliko ohladi. 

Izleti so lahko dolgi eno popoldne, cel dan ali pa celo dva dni, zagotovo pa boste uživali med odkrivanjem cest, kjer je prometa dosti manj. Brez težav boste našli traso, dolgo tam okrog 100 ali pa celo prek 200 kilometrov, kar pa je ob nekoliko bolj zavitih cestah že lep izlet. Čar Slovenije je tudi v tem, da lahko kjerkoli zavijete nazaj na glavne prometnice in ste doma v zelo kratkem času. 

V nadaljevanju pa preverite izbor 5 najboljših izletov po Sloveniji.