Test: Opel Astra Sports Tourer (zaslužene trofeje govorijo zase)

Opel, Testi, Top

Podaljšana Opel Astra z dodanim nazivom Sports Tourer je po mojem okusu eden najboljših družinskih avtomobilov, ki jih trg trenutno premore. Kljub temu, da klasični karavan ne predstavlja več najočitnejše opcije za družinsko, vsakodnevno uporabno vozilo (morda pa tudi ne več najboljše, saj marsikomu bolj ustrezajo križanci), Opel Astra Sports Tourer še vedno zna prepričati. […]

Opel Astra Sports Tourer test

Podaljšana Opel Astra z dodanim nazivom Sports Tourer je po mojem okusu eden najboljših družinskih avtomobilov, ki jih trg trenutno premore. Kljub temu, da klasični karavan ne predstavlja več najočitnejše opcije za družinsko, vsakodnevno uporabno vozilo (morda pa tudi ne več najboljše, saj marsikomu bolj ustrezajo križanci), Opel Astra Sports Tourer še vedno zna prepričati. Njena “hatchback” sestrica je osvojila naslova evropskega in slovenskega avtomobila leta. Zasluženo, če vprašate mene, in ko dodamo še podaljšan zadek, je avto samo še boljši …

Testiral sem različico – Opel Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Ecotec

Prva stvar, ki jo pri dotičnem vozilu velja izpostaviti, je njena teža. Astra je bila z novo generacijo namreč deležna shujševalne kure, kar se odraža tako na ekonomičnosti kot voznih lastnostih in ne le pri kombilimuzini, pač pa tudi pri karavanu. Osebno mi je sedaj lepši tudi izgled vozila. Nesmiselno bi bilo trditi, da kdorkoli ob pogledu na Astro “pade dol”, a vitke linije z značilno Oplovo zarezo na boku so zelo elegantne – precej bolj kot linije prejšnje generacije, ki je bila že na prvi pogled zelo robusten, če ne celo “malo močnejši” avto. Lepša kot prej? Kljukica!

Prostornost notranjosti nove Astre Sports Tourer je zadovoljiva, četudi med neposrednimi konkurenti ne zaseda prvega mesta, vsaj ne pri prtljažniku. Prostornina prtljažnega prostora namreč znaša 540 litrov – dokler ne podremo zadnjih sedežev. Ko se to zgodi, dobimo kar 1.630 litrov uporabne prostornine, to pa je že bližje vrhu v segmentu, kjer še vedno kraljuje Octavia, ki nudi še 110 litrov več. Res “kul” je odpiranje in zapiranje prtljažnika s tem, da pomahamo z nogo pod zadnjim odbijačem. Naslednja stvar, ki je “kul”, pa je paket Flex Organizer. Za 150 evrov doplačila Astra Sports Tourer namreč tedaj nudi nekatere dodatne mreže in kavlje v prtljažnem prostoru, kar je zelo dobrodošlo, ko moramo tam fiksirati določeno stvar. Najbrž poznate občutek, kako vam gre na živce, če se kaj vozi gor in dol po prtljažniku. Bognedaj, da gre za škatlo kokošjih jajc … 🙂 Bolj praktična kot prej? Kljukica!

Morda celo najboljši aspekt Astre Sports Tourer je njena opremljenost. V njej si lahko omislimo številne tehnološko napredne elemente, ki jih sicer redko videvamo v tem razredu vozil. Sploh bolj naložene različice Astre Sports Tourer so izjemno opremljene. Svoje dodajo še kvalitetni materiali in mehanizmi, ki delujejo čvrsto in prijetno na otip. Vsi gumbi so razporejeni priročno in voznik se jih zelo hitro navadi. Občutek ob uporabi tovrstnega vozila se že zelo, zelo nagiba na stran premijskih vozil. Za avtomobil tega cenovnega ranga je to fantastično. Kvalitetnejša kot prej? Kljukica!

K temu močno prispevajo odlični sedeži, ki s svojo ergonomijo skrbijo za dobro stanje vaše hrbtenice. Lastijo si namreč certifikat AGR. Usnje, masaža, električna nastavljivost podolgem in počez, gretje in hlajenje. Edina stvar, ki jo morate vzeti v zakup je, da boste za ta vrhunski Oplov produkt morali doplačati skoraj dva tisočaka (natančno 1.900 evrov). Toplo priporočam, da pred tovrstno izbiro preizkusite kvaliteto sedenja v običajnih sedežih. A vseeno, je udobnejša kot prej? Seveda, kljukica!

Infotainment je zelo dobro odziven in pregleden. Grafika za moje oči morda z estetskega vidika ni najlepša, a kvalitete lahko najdemo predvsem v enostavnosti uporabe. Nekoliko drugače od konkurentov, se je Opel poslužil uporabe svetlejših barv zaslona. Ta zaradi tega razloga morda izgleda še večji in še bolj izstopa na sicer bolj konzervativni armaturni plošči. Naprednejša kot prej? Kljukica!

1,6-litrski turbodizelski štirivaljnik, ki je poganjal testno Astro Sports Tourer, se je odlično izkazal. 100 kilovatov (134 “konjev”) moči je več kot dovolj za vsakdanjo uporabo in utegne zadovoljiti tudi tiste, ki si želijo nekoliko dinamičnejše vožnje. Pohvalna je tudi poraba, ki se je na testu brez posebnega naprezanja pri varčevanju sukala okoli šestih litrov. Če nimate ravno svinčene noge, jo boste zlahka spravili tudi še pol litra, ali pa celo liter niže! Mogoče bi lahko koga zmotila le včasih prevelika količina dizelskega hrupa, ki prodre v kabino, večinoma pri pospeševanju pod določenimi obrati. Bolj ekonomična kot prej? Kljukica!

Vozne lastnosti so zelo zadovoljive. Avtomobil nudi pravšnje razmerje med udobjem in športnostjo. Podvozje izredno lepo blaži udarce. Razočarani ne boste niti ob poskusih bolj dinamičnega vijuganja po kakšni zaviti cesti, ni pa to seveda nikakor športno orientiran avtomobil. A to razmerje se mi zdi ravno pravo za večino potencialnih voznikov Astre in dvomim, da bodo vozne lastnosti lahko koga razočarale. Bolje vozna kot prej? Kljukica!

Varnostni sistemi za nadzor prečnega prometa in mrtvih kotov ter preprečevanje zapustitve voznega pasu so zelo dobrodošli. V novi Astri jih dobite serijsko z nivojem opreme Innovation, prav tako kot tudi sistem, ki vseskozi nudi informacije o razdalji do vozila pred vami – prikazuje jih v času. Pri nižjih hitrostih Astra v urgentnih situacijah tudi sama ustavi. Za varnost in enostavnejšo vožnjo poskrbijo tudi odlične matrične luči z nazivom Intellilux. Konstantno izmikanje snopa svetlobe nasproti in pred nami vozečim vozilom je fascinantno že na pogled. Vozniku pa tudi precej olajša delo, saj vedno optimalno osvetljujejo cestišče. Sploh Oplove! Tehnologija Intellilux je res na najvišjem nivoju. Varnejša kot prej? Kljukica!

Praktičnost, bogata oprema, eleganten izgled, napredne tehnologije, varnost, učinkoviti in zmogljivi motorji ter prepričljive vozne lastnosti … Precej argumentov za nakup nove Astre Sportstourer, ki je ta trenutek boljša kot kdajkoli. Trofeje pač govorijo zase. Če smem, ji bi tudi sam skromno podelil še eno. Uvrstil sem jo namreč med top 5 vozil, ki sem jih preizkusil v letu 2016 … 😉


Fotogalerija


Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (1,4 ECOTEC): 15.740 EUR
Cena testnega modela (1,6 CDTI ECOTEC): 29.478 EUR
Motor: 1.598 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 100 kW/136 KM 
Menjalnik: 6-stopenjski samodejni
Pospešek: 9,7 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 204 km/h
Poraba na testu: 6,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 540/1.630 l
Masa vozila: 1.425 kg


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.