Kdaj po prekrokani noči za volan?

Zanimivosti

»Zaradi alkohola se zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznava, predvidevanje in presoja …« navajajo na Javni agenciji RS za varnost prometa, kjer opozarjajo, da približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica alkoholiziranosti povzročitelja.

Toda tudi vožnja pod vplivom alkoholnega mačka je nevarna. Kakšni so simptomi mačka in kdaj je spet varno sesti za volan?

Vpliv alkohola na vozniške sposobnosti

Agencija za varnost prometa navaja, da alkohol negativno vpliva na vašo sposobnost za varno vožnjo: zoži se vaše vidno polje, oslabi sposobnost prepoznavanja odtenkov svetlobe, slabše prepoznavate barve in zaznavate gibanje, oddaljenost ipd. Nadalje se upočasni hitrost vašega odzivanja, slabša je koordinacija rok in nog. Lahko postanete jezni, agresivni ali pa zgolj bolj pogumni in precenite lastne zmožnosti. 

»Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko,« navaja policija.

Poglejmo primer, ki ga opisuje policija: že 0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka pomeni, da se vaša sposobnost opazovanja premikajočih se luči poslabša. Zaradi tega ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

Koliko časa alkohol ostane v krvi?

Negativne vplive alkohola, ki jih omenjamo zgoraj, bolj ali manj poznate, saj je bilo na to temo tudi veliko ozaveščevalnih akcij, kot je denimo »Alkohol ubija«. Toda premalo se govori o vožnji po prekrokani noči in o tem, kdaj je spet varno sesti za volan.

Poglejmo najprej, koliko časa alkohol ostane v krvi. To je odvisno od več dejavnikov, kot so vaša starost, spol, vrsta alkoholne pijače, kako hitro ste pili, kaj in koliko ste jedli, in pa od vaše teže. Na ljudi z zelo nizko težo lahko vplivajo že majhne količine alkohola. Učinke alkohola lahko okrepijo tudi določene bolezni in zdravila, ki lahko obenem povzročijo, da se koncentracija alkohola v krvi upočasnjuje zelo počasi, opozarja policija.

Policija pojasnjuje, da se v povprečju 0,15 grama alkohola (0,07 miligrama v litru izdihanega zraka) na kilogram krvi razgrajuje eno uro.

Poglejmo njihov primer: Ženska, težka 60 kilogramov, ki popije liter piva – kar je 40 g alkohola. Koncentracijo alkohola v krvi lahko ocenimo tako, da količino zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, na katere se porazdeli alkohol. Pri ženskah tekočine v telesu predstavljajo 60 odstotkov telesne teže, pri moških pa 70 %.

Ko 40 gramov alkohola delimo s 36 kilogrami, kolikor bi znašala teža telesnih tekočin v našem primeru, dobimo oceno koncentracije alkohola v krvi: 1,1 grama na kilogram krvi. To je 0,52 miligrama v litru izdihanega zraka.

Če ženska to spije denimo okrog pol polnoči, bo okrog dveh zjutraj imela 1,1 grama alkohola na kilogram krvi. Telo namreč potrebuje približno dobre pol ure, da prideta v kri približno dve tretjini zaužitega alkohola, ostanek pa v nadaljnjih 60 do 70 minutah.

Če upoštevamo zgornjo navedbo, da se v povprečju 0,15 grama alkohola na kilogram krvi razgrajuje eno uro, potem bo ob 6.00 zjutraj še vedno imela 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oziroma 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka. 

Alkoholni maček traja tudi, ko alkohola ni več v krvi

Do tu smo pisali o alkoholu v krvi. Kaj pa se zgodi z vašim telesom, ko se alkohol že izloči?  Dr. Sally Adams, edna izmed raziskovalk iz oddelka psihologije na Univerzi v Bathu v Veliki Britaniji, pravi, da se alkohol običajno izloči iz telesa po približno 12 urah po zadnji zaužiti pijači. Toda, kot navaja raziskava ameriškega Nacionalnega Inštituta za preprečevanje zlorabe alkohola in alkoholizma, so simptomi alkoholnega mačka, kot sta utrujenost in glavobol, najhujši, ko nivo alkohola v krvi pade na nič in lahko trajajo do 24 ur.

Zato po prekrokani noči ne boste mogli brez težav voziti ali opravljati svojega dela.

V nadaljevanju preberite, kaj so o alkoholnem mačku ugotovile raziskave. Kljub temu, da policija kaznuje le alkoholiziranost, pri alkoholnem mačku pa ste pred kaznijo varni, vseeno zmačkani raje počakajte z vožnjo. >>