7 korakov za vzdrževanje avta

Aktualno, Novosti

Vozila postajajo vse bolj izpopolnjena in veliko stvari, ki so jih znali opraviti naši očetje sami, danes lahko opravijo le usposobljeni mehaniki.

Vseeno pa je nekaj stvari, za katere je dobro, da jih zna preveriti vsak voznik. Tehnični tipi boste to seveda znali brez navodil in nasvetov, vsi ostali pa v članku po sklopih preverite najbolj osnove korake za vzdrževanja avta. Posebno pozornost avtu namenite tudi pred daljšo potjo ali dopustom, pred zimo ali pred prodajo vozila. 

1. Preverjajte 3 pomembne tekočine 

Vozilo poleg goriva za delovanje potrebuje še nekaj tekočin: motorno olje, hladilno tekočino, tekočino v zavornem sistemu, olje v menjalniku in sklopki in tekočino za pranje stekel. Pozorni morate biti na nivo treh tekočin, in sicer motornega olja, hladilne tekočine ter tekočine za vetrobransko steklo – vse ostale pa prepustite vašemu mehaniku. 

Preverjanje in dolivanje tekočine za pranje vetrobranskih stekel ni nobena znanost. Ko je bo zmanjkalo, jo enostavno dolijete. 

Profimedia

Hladilna tekočina 

Hladilna tekočina ima v glavnem dve funkciji: ščiti motor pred pregrevanjem in zmrzovanjem. Zato je njena pomembna sestavina antifriz, poleg tega pa še antikorozivna sredstva in aditivi, ki ščitijo motor pred korozijo. 

Na težave v zvezi s hladilno tekočino vas bo opozorila prižgana lučka termometra v vodi na armaturni plošči, ki lahko pomeni previsoko temperaturo ali nizek nivo hladilne tekočine. 

Takrat se morate ustaviti in poklicati asistenco. Da se to ne zgodi, nivo hladilne tekočine redno preverjajte in dolivajte do oznak na posodi. Katero tekočino pa uporabiti? Vsekakor preverite, katero je za vaše vozilo predpisal proizvajalec, ali se posvetujte s serviserjem. Pri tem barva tekočine več ne igra nobene vloge, saj barva ni več znak določenih aditivov, ampak je posledica barvil. 

Profimedia

Motorno olje 

Motorno olje maže in čisti motor. Pri novejših avtomobilih nivo olja, pa tudi vsebnost različnih maziv v njem, merijo tipala. Ko je nivo olja ali maziv v njem prenizek, vas na stanje opozori napis na komandni plošči. 

Dobro pa je, da voznik tudi sam zna preveriti nivo motornega olja z za to namenjeno palico oziroma šipko, ki jo naprej obrišete, potem pa vstavite v cev. Da bo meritev točna, jo nekajkrat ponovite. Olje mora biti med oznakama minimum in maksimum. Kako in kdaj je najbolje meriti olje, naj vam pokaže vaš serviser, ki bo vedel tudi, kdaj je pravi čas za menjavo olja glede na znamko vašega vozila. 

Servisni intervali za menjavo olja so običajno določeni glede na število prevoženih kilometrov (med 10.000 in 30.000 km) ali glede na časovno obdobje (na leto ali dve leti), lahko pa ga tudi na podlagi vaše vožnje določi elektronika v vašem vozilu.   

Kako pa skrbeti za pnevmatike, avtomobilske luči in utripalke ter brisalce? Več o tem v nadaljevanju članka.>>