Vzemite si čas za izbiro pnevmatik

Aktualno, Zanimivosti

Že nekaj dni je po 15. marcu, medtem ko je zima še tu. V kolikor ne bo več snežnih razmer lahko razmišljate, da bi na svojem avtomobilu zimske pnevmatike nadomestite z letnimi. Kdor mora letos kupiti nove pnevmatike, bo lahko izbiral med več dobrimi kot v preteklih letih sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije. Nasvet ZPS, […]

Že nekaj dni je po 15. marcu, medtem ko je zima še tu. V kolikor ne bo več snežnih razmer lahko razmišljate, da bi na svojem avtomobilu zimske pnevmatike nadomestite z letnimi.

Kdor mora letos kupiti nove pnevmatike, bo lahko izbiral med več dobrimi kot v preteklih letih sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije.

Nasvet ZPS, kako izbrati ustrezno pnevmatiko:
Nalepke Na Gumah 20111. Na primerjalnem testu potrošniških organizacij, ki ga izvajajo skupaj z velikimi avtomobilskimi klubi, je bilo letos 38 pnevmatik, in sicer 19 večjih – velikost 225/45 R 17 (16 so jih našli tudi pri nas) in prav toliko manjših – velikost 185/60 R 15 (17 so jih našli v naših trgovinah). Skupni vtis je torej boljši, kot smo bili vajeni, pri čemer je za izboljšanje očitno poskrbela tudi energijska nalepka. Preverite rezultate na www.zps.si.
2. Vse pnevmatike morajo biti od 1. novembra lani označene z energijsko nalepko. Na njej je ob informaciji o kotalnem uporu in hrupu zapisana tudi ocena učinkovitosti med zaviranjem na mokri cesti. Očitno je šele nalepka, ki je potrošnik na prodajnem mestu ne more zgrešiti, dovolj velika spodbuda za izdelovalce, da so izboljšali vsaj to lastnost pnevmatik, ki je pomembna tudi za vožnjo poleti. Bodite pozorni na podatke, ki so zapisani na njej.
3. Primerjalni testi potrošniških organizacij so kljub nalepki še vedno dragocena pomoč pri izbiri najoptimalnejših pnevmatik. Po cestah (tudi mokrih) se s pnevmatikami predvsem vozimo, zato so pomembne vse njihove lastnosti, ki jih ocenjujemo na različnih podlagah:
– splavanje (aquaplaning),
– obraba,
– poraba goriva,
– glasnost, 
– stabilnost, 
– vodljivost avtomobila.
Povprečne in slabe pnevmatike imajo še vedno največ težav na mokri cesti. Odkril smo več razlogov: težave pri splavanju prečno (torej med vožnjo v ovinek), držanje smeri na mokrem krogu, oprijem med zaviranjem in podobno. Takšnim pnevmatikam se na svojem avtomobilu v prid večji varnosti izognite, izbira med pnevmatikami, ki takšnih težav nimajo, je velika.
Gume4. Rezultati letošnjega testiranja razkrivajo, da sedem pnevmatik velikosti 225/45 R 17 s skupno oceno »dobro« delita zgolj dve desetinki ocene, tako da zelo težko razglasimo absolutnega zmagovalca. Med temi sedmimi modeli so tudi zmagovalci po najpomembnejših kategorijah: Continentalova pnevmatika na mokri cesti, Goodyearova in Vredesteinova na suhi, Semperitova pa porabi najmanj goriva. Z dobro oceno pa se lahko pohvalijo še pnevmatike Dunlop, Michelin in Hankook.
5. Tudi pri pnevmatikah velikosti 185/60 R 15 je oceno dobro dobilo več pnevmatik, in sicer kar osem. Med njimi so pnevmatike Michelin, Continental, Dunlop, Goodyear, Vredestein, Bridgestone, Fulda in Semperit.

Opozorilo: starost pnevmatike

Vsaka pnevmatika pa ima na bočni strani navedeno tudi t.i. DOT številko. To je štirimestna številka, kjer prvi dve številki pomenita teden proizvodnje pnevmatike, zadnji dve številki pa leto. Potrošniki naj bodo pozorni še na to, saj zakonsko ni omejeno koliko stara pnevmatika se lahko prodaja.

Več informacij najdete v reviji VIP 3/2013 in na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije pod člankom Nalepka je izboljšala varnost na mokrem.