Vozniki pihamo 0,0! Pokažite svojo družbeno odgovornost

Aktualno, Zanimivosti

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti v tem času poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na cestah.

Ker so povezovanja med področjem zdravstva in področjem zagotavljanja varnosti cestnega prometa uspešnejša, če so podkrepljena s konkretnimi akcijami na terenu, bo Ministrstvo za Zdravje med 6. in 12. novembrom v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in nevladnimi organizacijami znova izajalo akcijo Slovenija piha 0,0.

Da bi bile naše ceste varne za vse prometne udeležence, bodo policisti v tem času poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Preverjali bodo, ali vozite pod vplivom alkohola. Če boste »napihali« 0,0, vas bodo policisti nagradili! Prejeli boste kupon, s katerim si lahko na www.nulanula.si prislužite vstopnice za skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani. Odgovorni vozniki si tako lahko priskrbijo vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje!

Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Skupaj poskrbimo, da praznični teden mine varno! Če ste uživali alkoholne pijače, ne sedajte za volan, naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali pa uporabite javni prevoz.

V tednu pred Martinovim, ko bodo po vsej Sloveniji potekala številna praznovanja, bodo aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 tudi tokrat usmerjene v bližino gostinskih lokalov, zabaviščnih prostorov in v kraje, kjer se zadržuje večje število ljudi.

Policisti bodo poleg vožnje pod vplivom alkohola preverjali tudi prisotnost drog in drugih psihoaktivnih snovi. Preizkus alkoholiziranosti oziroma hitri test za droge pa bodo odredili tudi vsem kršiteljem, ki bodo s hujšim prekrški, kot so na primer prehitra vožnja, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti, ogrožali varnost drugih prometnih udeležencev. Izvajali bodo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Aktivnosti akcije Slovenija piha 0,0 bodo izvajale tudi inšpektorske službe. Na terenu bodo zdravstveni, delovni in tržni inšpektorji, aktivni pa bodo tudi predstavniki nevladnih organizacij kot so Zavod Vozim, Varna pot in Drogart.

Tudi na Javni agenciji RS za varnost prometa bodo v času akcije ter nato v celem decembru izvajali številne aktivnosti, od priprave akcijskega načrta, različnih medijskih aktivnosti in osveščanja udeležencev v prometu ter terenskih in preventivnih dogodkov po šolah in v lokalnih okoljih.

Akcija Slovenija piha 0,0, ki jo že drugo leto zapored organizira Ministrstvo za zdravje v sodelovanju s Policijo, voznikov ne želi strašiti z že pogosto videnimi grozljivimi posledicami zlorabe alkohola, ampak raje nagrajuje tiste, ki spoštujejo predpise in so vzor drugim. Tako ustvarjamo pozitivno novico, ki jo bodo ljudje sprejeli in jo tudi širili, kar se je pokazalo kot dobra praksa že v letu 2016, ko je imela kampanja izjemno pozitiven odmev v javnosti.

Letos bo akcija dobila tudi izobraževalno-vsebinsko razsežnost, saj so jo medijsko podprli na Valu 202. V novembrskih oddajah se bodo veliko pogovarjali prav o tem, da alkohol ne spada na cesto in vinjeni vozniki nikoli za volan.

Aleš: Trezna odločitev ali ruska ruleta na cesti?

Vsaki tretji smrtni prometni nesreči botruje alkohol

Na slovenskih cestah približno vsaka deseta prometna nesreča nastane kot posledica vožnje pod vplivom alkohola. Alkohol pa botruje celo vsaki tretji smrtni prometni nesreči! V letu 2016 so alkoholizirani udeleženci povzročili 41 smrtnih prometnih nesreč in 1.009 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami.

Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna, ob petkih in sobotah, ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah, in sicer jih je največ na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestnih povezavah.

Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so stari med 24 in 34 let.