Aleš: Trezna odločitev ali ruska ruleta na cesti?

Blog

V družbi govorimo, koliko nam je do otrok, a v praksi počnemo očitno nekaj resno narobe. Če pijani starši sedejo za volan …

Vsi se radi spominjamo srednješolskih let, ko smo končno dobili malce več svobode in postajali samostojni, no ja vsaj nekateri.

Seveda so bile zabave ob koncu tedna obvezen del družbe, če nisi bil zraven te pač ni bilo nikjer na radarju vrstnikov. Družili smo se tudi s starejšimi, ki so že imeli izpit za avto. Spomnim se, kot bi bilo včeraj, kako sem nestrpno čakal, da dopolnim 18 let in končno tudi jaz opravim vozniški izpit. A pred tem sem bil prepuščen družbi in prepričan sem, da se je (skoraj) vsakemu izmed nas vsaj enkrat zgodilo, da smo sedli v avtomobil, ki ga je vozil pijan prijatelj ali znanec. Pač je bilo treba priti domov in tudi, če ti ni bilo najbolj všeč nisi kompliciral, ker frajerski ljudje pač ne komplicirajo med zabavo.

voznja-pod-vplivom-alkohola

Danes, po vseh teh letih ugotavljam, da takrat moja dejanja (vožnja s pijanim voznikom) niso bila nič kaj drugačna od igranja ruske rulete. Zato se zahvaljujem vsem vilam, ki so pazile name, na srečo je ta ruleta trajala res kratek čas, saj sem ob dopolnjenem 18 letu starosti naredil izpit za avto in verjeli ali ne za dobra tri leta povsem opustil alkoholne pijače ter prevzel kontrolo nad (trezno) vožnjo. Še vedno sem hodil na zabave, enostavno nisem videl smisla v pijančevanju.

Kako je danes z vožnjo pod vplivom alkohola?

12. junija 2016 se je končala vseevropska akcija 0,0 šofer – trezna odločitev, pred to akcijo pa še ena – 40 dni brez alkohola. Ko gledam družbo danes, opažam, da se ni kaj veliko v teh letih spremenilo.

Kljub raznim akcijam ter dejstvu, da imajo danes avtomobili razne asistenčne sisteme za preprečevanje trka, zvišali smo tudi denarne kazni, a še vedno obstaja problem neskončne neumnosti tistega človeka za volanom, ki se je sposoben (zavestno) odločiti, da bo šel pijan za volan. Takšen človek si očitno zelo močno želi članstva v klubu zavestnih morilcev na cesti o katerih je Anej pisal pred leti.

pijanec

Po mojem prepričanju se pravi odgovor skriva v vzgoji otrok iz katerih potem nastane odgovorna družba, z zdravo mero odnosa do alkohola ter do kulturne vožnje.

V družbi govorimo, koliko nam je do otrok, a v praksi počnemo očitno nekaj resno narobe. Če pijani starši sedejo za volan (skupaj z otrokom) se sploh ne čudim, da se otroku skozi odraščanje to ne zdi nič spornega. Mogoče pretiravam ampak ne vem, kako naj si drugače razlagam takšne primere.

V teoriji bi bilo za kar 28 odstotkov manj smrtnih žrtev, če nobeden ne bi sedel pijan za volan.

Bi se kaj drugače obnašali danes, če vam bi nekdo jamčil, da vaš otrok ne bo med temi 28 odstotki smrtnih žrtev, ki so posledica vožnje pod vplivom alkohola?

Jaz bi se …

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.