Iztok: 9 razlik med slovenskimi in dubajskimi cestami

Blog, Nissan, Testi, Top

V Sloveniji Nissan X-trail ni ravno med najpogostejšimi mestnimi terenci, a drugače je v Dubaju. Ko sem junija skakal gor in dol po Ljubljani z X-trailom, ga nato vrnil in odšel nazaj v Dubaj me je čez kakšna dva tedna presenetilo Mirino elektronsko sporočilo z vprašanjem, če sem testnega X-traila vozil jaz izmed vseh članov […]

V Sloveniji Nissan X-trail ni ravno med najpogostejšimi mestnimi terenci, a drugače je v Dubaju.

Ko sem junija skakal gor in dol po Ljubljani z X-trailom, ga nato vrnil in odšel nazaj v Dubaj me je čez kakšna dva tedna presenetilo Mirino elektronsko sporočilo z vprašanjem, če sem testnega X-traila vozil jaz izmed vseh članov uredništva Avto.Over.Net. Sem ja. Zakaj? Hja, kazen sem dobil. Okoli pol minimalne slovenske neto plače pa še nekaj pik. Žal ne Mercatorjevih.

Z leti sem se kot voznik zelo umiril. Kako sem lahko dobil kazen? Pa gremo kar k najpogostejšim razlikam med slovenskim in dubajskim prometom.

  • OMEJITVE. V Dubaju velja načelo, če je omejitev 50, te bo radar ujel le če voziš s hitrostjo več kot 20 km/h nad omejitvijo, torej v tem primeru 71. V Sloveniji se medtem že delijo “pike zaupanja”, sploh če se v coni 30 peljš 45… Temu pravimo t.i. “grace window” in pogosto potekajo debate o ukinitvi, a zaenkrat te spremembe ni na vidiku.
  • RADARJI. Slovenija premore na avtocestnem križu zgolj nekaj stacionarnih kamer, katero lokacijo pozna že skoraj vsak malo bolj izkušeni voznik. Medtem, ko se v tem arabskem mestu nahajajo kamere za merjenje hitrosti praktično povsod. Celo na vhodih na avtocesto, mostovih, križiščih,… Nenehno si na očem policije. Zato tisti, ki ne želi plače pustiti na policiji enostavno vozi po predpisih.
  • KAJ VIDIJO RADARJI? Medtem, ko je poglavitna in kolikor vem edina naloga slovenskih radarjev merjenje hitrosti, njihovi dubajski “sorodniki” bdijo še nad prekrški kot so, telefoniranje med vožnjo, neuporaba varnostnega pasu in smernih kazalcev.
  • GLOBA. Kar me najbolj moti v Sloveniji je čas od povzročitve prekrška in obvestitve o globi. Le to je v Dubaju rešeno v dnevu ali dveh. Obvestilo pa lastnik vozila prejme kar po SMS-u.

  • MENJALNIKI. Z največjim veseljem sem vozil testnega X-traila, saj se je ponašal s samodejnim menalnikom, kar je v Sloveniji še vedno prej izjema kot pravilo. Promet v Dubaju se lahko hitro zgosti in pride do zastojev, a še vedno je bolj tekoč kot v Sloveniji, ko pride do polžjega premikanja. Veliko vlogo pri tem ima dejstvo, da je več kot 90 % vozil s samodejnim menjalnikom.
  • ZNAMKE? V Sloveniji se za sam vrh zadnja leto borita dve znamki, Renault in Volkswagen. V Dubaju pa sta na samem vrhu japonski Toyota in Nissan. Verjetnost, da boste X-traila videli v Dubaju je večja kot v Sloveniji Forda Focusa. Legendarno rivalstvo med tema dvema znamkama pa se predvsem izraža med modeloma Patrol in Land Cruiser. Obe znamki pa še vedno proizvajata tudi prejšnji generaciji vozil, saj se v arabskem svetu še vedno odlično porodajata.

Štirikolesni pogon Nissan X-Traila je narejen za boljšo odzivnost in krmiljenje. Pogon ALL-MODE 4×4-i samodejno usmeri več moči k tistemu kolesu, ki to najbolj potrebuje – tridesetkrat hitreje kot vi pomežiknete. Vožnja je enostavna, vi pa imate popoln nadzor celo sredi najhujšega naliva, sneženja, ali pri ostrem zavoju.

  • OFF-ROAD ob cesti? V Sloveniji kot tudi v Dubaju seveda ni dovoljenjo voziti ob avtocesti. Pa vendar v Dubaju vse pogosto vidiš odtise gum, ko so vozniki bodisi zaradi gneče ali bližnjice zapeljali na pesek. Žal se pogostokrat zgodi, da zaradi premalo izkušenj hitro obstanejo. Večkrat sem iz takšnih težav iz peska vlekel kakšnega Porsche Cayenna ali pa GMC Denalija.
  • DRIVE IN: Medtem, ko imajo bencinski servisi v Sloveniji ponavadi en lokal in svojo trgovino, se v Dubaju skoraj vedno poleg nahaja vsaj še ena restavracija s hitro prehrano ali pa kar cel “food court”. Slednje je zelo priročno, če ogromno časa preživiš na poti. A ni boljše hrane, kot je na slovenskih postajališčih. Sploh Petrolova Fresh ponudba po mojem skromnem mnenju zmaga.
  • SPREMEMBE OMEJITEV: Medtem, ko se v Sloveniji za vsako majhno spremembo “bockajo” leta in leta se v Dubaju odločajo hitro in efektivno. Denimo, oblasti so opazile, da je na cesti E311 in E611 preveč nesreč zaradi visokih hitrosti. Odločile so se, da na teh, sicer ogromnih večpasovnicah, omejijo hitrost iz 120 na 110 km/h. Temu so sicer sledila negodovanja po družabnih omrežjih, a hitro je sledilo sporočilo za javnost, da če ti dve cesti v naslednjih šestih mesecih ne bosta bolj varni, se bo omejitev hitrosti dvignila nazaj na 120. Pošteno! Medtem pa se v Sloveniji še vedno prepirajo kdo je zmagal drugo svetovno vojno.

Kaj pa podobnosti? Ker se že članek navezuje na Nissana X-trail lahko omenim, da se ta crossover ponaša v obeh državah z najnovejšo tehnologijo in odličnimi funkcijami za zabavo. Do pred časom to ni veljajo za vse znamke. Kar nekaj evropskih znamk, ki imajo v Dubaju manjši tržni delež, je tja pošiljala vozila z malce uskubljeno ponudbo. Predvsem na varnostnih področjih.

Svoj naslednji avto pa si lahko sestavite na www.avtoklik.si. Pooblaščeni slovenski trgovci vam bodo v najkrajšem možnem času poslali svoje ponudbe za izbrani avtomobil pa naj bo to Nissan, Renault ali Škoda…

Foto: Luka Gregorič

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.