Test: Škoda Rapid (avtomobilska preprostost v vsem svojem sijaju)

Škoda, Testi, Top

Škoda Rapid običajno ni stvar poželenja voznikov, pač pa že vrsto let uspešno ustreza potrebam manj zahtevnih in zapolnjuje vrzel med Škodinima …

Škoda Rapid običajno ni stvar poželenja vozniških navdušencev, pač pa že vrsto (v zadnji generaciji pet) let uspešno zasleduje manj zahtevnih in zapolnjuje vrzel med Škodinima bolj prepoznavnima modeloma Fabio in Octavio. Specifika slovenskega trga je tradicionalno v tem, da raje kot limuzinam, pozornost daje kombilimuzinam ter karavanom. (Kombilimuzinski) Rapid Spaceback je torej uspešnica, ki smo jo testirali tokrat …

Zgodba (novodobne) Škode Rapid se je pričela leta 2012 z zgolj limuzinsko različico. Dve generaciji Škode Rapid sta bili proizvajani že v letih 1935-1947 ter 1984-1990.

Rapid je torej odlično sprejet predvsem zaradi svojih velikodušnih dimenzij, prave cene ter všečnega dizajna. Tudi po zadnjem, komaj opaznem faceliftu se to seveda ni spremenilo.

Facelift je, kot rečeno, zelo blag: Prednje luči imajo novo obliko. Kupci lahko izbirajo med halogenskimi (tudi dnevne) in biksenonskimi (z LED dnevnimi) žarometi. Meglenke so nekoliko ožje in bolj elegantno umeščene na prednji odbijač, ki je med njima dobil tudi novo kromirano letvico. LED zadnji žarometi so na voljo zgolj pri limuzinski različici, medtem ko je kombilimuzina obdržala klasične.

Izgled armaturne plošče je bil nekoliko osvežen, drugačna je oblika ročic za odpiranje vrat. Nova je tudi oblika kombi instrumenta za regulacijo klimatske naprave. Vse funkcije so še naprej razporejene izjemno logično brez posebne pozornosti namenjene detajlom. Pozicija za vožnjo je zelo dobra, saj sedež in volanski obroč zagotavljata široke možnosti prilagodljivosti. Želel bi si le nekaj več bočne opore v hitrejših zavojih. 6,5-palčni zaslon infotainmenta je sicer zadovoljivih dimenzij, a kajpak ni ravno na nivoju odličnega sistema (z vrha ponudbe) iz Octavie ali Superba.

Prtljažni prostor, kjer Škoda še enkrat več kraljuje, je zajetnih dimenzij, in sicer 415 litrov ob postavljeni, ali 1.381 litrov ob zloženi zadnji klopi – odlično!

Testni Rapid je bil opremljen z turbobencinskim motorjem litrske prostornine (TSI – 110 KM) ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Sodelovanje teh dveh je prava poezija. Za začetek voznika nagradita neverjetna prožnost in zadovoljiva moč, nato pa še poraba. Slednja je na našem testnem krogu nanesla 5,7 litra, kar je vrhunski rezultat. 110 konjskih moči tricilindskega motorja je povsem dovolj tudi za premagovanje razdalj na avtocesti.

Vožnja Škode Rapid (sploh od opcijah tega motorja in menjalnika) je tudi izredno nezahtevna. Kaj pa bi bilo lahko posebej zahtevnega, boste vprašali? No, motor in šeststopenjski ročni menjalnik v Škodi Rapidu odpuščata vožnjo v previsokem ali prenizkem območju vrtljajev, tako z vidika moči in navora, kot ropota v potniški kabini. Tudi lega vozila je mehkejšemu podvozju navkljub zelo solidna. Rapid je tako vozniško učinkovit v domala vseh situacijah, bodisi je to vijuganje po mestnih ulicah, ali pa premagovanje zavojev podeželskih cest.

Škoda je v Sloveniji eden najpomembnejših igralcev, svoje mesto pa s prihodom vse širšega nabora modelov še utrjuje. Pri večini modelov je odločilna celo zmožnost dobave tovarne, saj bi naš trg lahko sprejel še več. Slovenski trg bi bil namreč pripravljen sprejeti še več novih Škodinih vozil – predvsem Kodiaqov, za katere dobavni rok v tem trenutku traja skoraj eno leto. Še eden izmed prihajajočih modelov, ki je malodane obsojen na uspeh, je Karoq, ki v Slovenijo prihaja prav kmalu (novembra), kupci pa bodo lahko prve prejeli v začetku decembra.



Ključni podatki: Škoda Rapid (1.0 TSI)

Cenik
Motor: 999 ccm, turbobencinski, trivaljni
Moč: 82 kW/110 KM
Navor: 200 Nm/2000-3500 rpm
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 200 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 9,8 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,7 l/100 km (tovarniški podatek: 4,6 l/100 km)
Prostornina prtljažnika: 415/1.381 l
Masa vozila: 1.190 kg


Foto: Luka Gregoric

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.