Volvo z rekordnim operativnim dobičkom

Aktualno, Zanimivosti

Volvo Cars je objavil podatke o rekordnem operativnem dobičku v višini 4.2 milijarde švedskih kron (405 milijonov evrov), ki ga je zabeležil v drugem četrtletju leta 2018.

V primerjavi z istim obdobjem lanskega leta gre kar za 28,6-odstotno povečanje. Pravijo, da je povečanje dobička v glavnem zasluga povečanja globalne prodaje.

Za 26,9 odstotka so se povečali tudi skupni prihodki Volva, ki so znašali 66 milijard švedskih kron (6,36 milijarde evrov). V tem času so prodali 170.232 avtomobilov, kar je 14,6-odstotno povečanje glede na isto obdobje v letu 2017. Operativni dobiček v prvih šestih mesecih leta 2018 znaša 7,8 milijarde švedskih kron (752 milijonov evrov), kar je 15,7-odstotno povečanje glede na isto obdobje lanskega leta.


“Vsi ti rezultati potrjujejo, da si je Volvo odlično utrdil svoj položaj na globalnem trgu in da sledi trendu trajnostne globalne rasti. Zato pričakujemo, da bomo tudi ob koncu letošnjega leta dosegli rekordne rezultate. Hkrati pa si še naprej prizadevamo, da bi bili raznolik globalni dobavitelj sodobne mobilnosti, ki deluje v skladu z našo novo vizijo Freedom to Move (svoboda do gibanja),” je povedal Håkan Samuelsson, predsednik in direktor Volvo Cars.


Volvo je od leta 2010 v lasti kitajskega holdinga Zhejiang Geely. Od takrat je ta švedski proizvajalec vozil povsem spremenil svoje poslovanje. Povečal je svoj vpliv in delež na globalnem trgu in povsem obnovil svojo paleto avtomobilov. V prvi polovici leta 2018 sta bila predstavljena novi karavan V60 in nova limuzina S60. Model S60 nastaja v novi tovarni v Južni Karolini v ZDA. To je sploh prva Volvova proizvodna enota v Združenih državah Amerike.

Novi Volvo S60

Pred kratkim so pri Volvo Cars tudi predstavili svoje ambiciozne načrte za prihajajoča leta, v katerem se bodo iz avtomobilskega proizvajalca transformirali v dobavitelja različnih storitev sodobne mobilnosti.

Volvo Cars si prizadeva za vzpostavitev statusa enega izmed vodilnih igralcev v avtomobilski branži. Dolgoročna ambicija vsebuje tudi načrt, po katerem bodo polovico prodaje predstavljali električni avtomobili, eno tretjino naj bi predstavljali avtonomno vozeči avtomobili. Polovica vseh izdelanih avtomobilov pa naj bi vozila po načinu novih naročniških storitev, ki nadomeščajo klasično lastništvo avtomobila.

Pričakujejo, da jih bodo ta prizadevanja še bolj povezala z bazo strank. Načrtujejo, da bodo do konca naslednjega desetletja imeli 5 milijonov uporabnikov avtomobilov Volvo.