Luka: Za kaj in za koga – Mazda3 in Mazda CX-3 (lepotici z Daljnega vzhoda)

Blog, Mazda, Testi, Top

“Lepotici” nisem zapisal zato, ker ne bi imel boljše ideje …

… Mazdi z oznakama 3 in CX-3 sta po mojem mnenju namreč dva izmed najbolj privlačnih modelov v svojih segmentih. Rekel bi, da je že sama modelska paleta Mazde v tem trenutku sestavljena popolnoma po (zahtevnem) okusu evropskega kupca, takšni pa so po videzu in uporabniški izkušnji tudi sami avtomobili.

Leta 2017 sem se na avtomobilskem salonu glavnega oblikovalca Mazdinih vozil – Šinčija Isajamo (Shinichi Isayama, če boste “googlali”) drznil vprašati, ali bi lahko rekli, da je Mazda nekakšna japonska Alfa Romeo. Pa se je ob vprašanju nasmehnil in mi odgovoril, da je tega komplimenta vesel, z nasmehom pa dal jasno vedeti, da mu primerjava celo laska. No, seveda je nato v popolnoma politično korektnem slogu nadaljeval, da ima Mazda svojo filozofijo oblikovanja in izdelave vozil ter lastne, drzne načrte za prihodnost …

A lepota linij in oblik vozil seveda ne more biti dovolj (kot smo v bližnji preteklosti lepo videli na primeru Alfe), zato Mazda nadaljuje s svojo napredno, na človeka osredotočeno filozofijo. Zlitje konja in jezdeca v eno (“jinba ittai”), ki predstavlja Mazdine razvojne težnje že nekaj časa, ponuja zelo dobre rezultate. Tudi zato Mazda beleži vse boljše prodajne številke, tudi v Sloveniji.

Najbolj prodajana modela na slovenskem trgu sta CX-3 in Mazda3. Tokrat sem ju enega za drugim popeljal na test, zdaj pa bi vam rad predstavil razloge, za kaj in za koga je primeren kateri izmed njiju …

Marsikdo bi rekel, da sta avtomobila zelo podobna, a to glede na mojo izkušnjo ne drži v celoti. Pravzaprav bi si upal trditi, da je še največja podobnost med avtomobiloma njuna cena (kar je bil tudi odločilen faktor, da sem se odločil za tovrstno primerjavo).

Vzemimo na znanje, da za približno 20 evrskih tisočakov dobimo zelo lepo opremljeni Mazdi 3 ali CX-3. Takšno količino sredstev lahko tudi že precej prerazporejamo in nato glede na naše potrebe razmišljamo o nakupu avtomobila z bencinskin ali dizelskim motorjem, o različnih menjalnikih in pogonih …

Ne bom ovinkaril in vas silil v nadaljnje branje. Če ste razumski človek, ki skrbno preračuna vsak vloženi evro in razmišlja z nogami trdno na Zemlji – kupite “trojko”. Četudi je CX-3 zelo dober avtomobil, Mazda3 brez dvoma ponuja več. Mazda3 je namreč večja, bolj praktična, mestoma obdelana z boljšimi materiali in celo udobnejša. Pika.

Praktično edini “razumski” razlog, ki favorizira CX-3 je nekoliko višja pozicija za volanom, pa še ta ne pomeni, da je potniška kabina zato kaj prostornejša. Nenazadnje – kljub temu, da gre v primeru Mazde CX-3 za mali SUV, je odmik vozila od tal v obeh primerih popolnoma enak – 160 mm.

Kakorkoli že, bodimo prizemljeni in si priznajmo, da se ljudje odločamo za nakup avtomobila tudi na podlagi čustev. Strokovno temu rečemo “percepcija”, čustveno dojemanje materialnega sveta. Mazda se tega precej dobro zaveda in poskrbi, da voznik med vožnjo čim bolj uživa in te izkušnje deli s prijatelji in znanci.

In takoj na tem mestu pridemo do fenomena malih SUV-jev. Tovrstna vozila so v zadnjih letih na domala vseh svetovnih tržiščih povzročila velike premike in skorajda ni več proizvajalca, ki bi v ponudbi ne imel predstavnika segmenta Mazde CX-3. Naj se vsi trudijo na vse moči, Mazda CX-3 (tudi po zdaj že nekaj letih svoje prisotnosti na trgu) je v svojem segmentu še vedno videti daleč najbolje! Pa to ni zgolj moja subjektivna ocena …

Čeprav bi si tega morda želel, sam nisem najbolj razumski človek. Pogosto v življenju odigram na navdih čustev, strasti in želja. Resda pri izbiri med Mazdo 3 in Mazdo CX-3 ne gre za življenje spreminjajoče faktorje, a sam popolnoma razumem in celo odobravam izbiro Mazde CX-3 pred Mazdo 3.

CX-3 namreč nudi odlično izkušnjo za volanom, v kabini je še nekoliko bolj pestra zaradi lično oblikovanih detaljov, pa še nekaj vam garantiram: Ko boste izstopili iz vozila in odhiteli po parkirišču se bo vaš pogled vsaj za trenutek obrnil in kotiček očesa bo še enkrat uzrl tam parkiran avtomobil.

“Razumski” ljudje bodo lahko to prepoznali kot nakladanje, za tiste, ki vam avtomobil pomeni več kot zgolj prevozno sredstvo, pa sem popolnoma prepričan, da veste o čem govorim.

Naj bo nakup avtomobila predmet vaših želja.

Pa niti slučajno ne mislim, da bi se morali postavljati pred sosedi. Nasprotno. Kupite avtomobil, ki vas bo osrečeval, za volanom katerega se boste dobro počutili in z njegovo pomočjo z veseljem premagovali vsakodnevne kilometre, sploh če je teh več. Mazdi – 3 in CX-3 – lahko s svojimi atributi zadovoljita širok krog voznikov in potnikov, saj to (vsaka na svoj način) brez dvoma ponujata.

Pri Mazdi s svojim “jinba ittai” kajpak ne “streljajo” kar tja v en dan … 😉


Ključni podatki testnega vozila: Mazda3 (G120 Takumi):

Cenik
Motor: 1.998 ccm, bencinski, štirivaljni
Moč: 88 kW/120 KM (4.000 rpm)
Navor: 210 Nm (4.000 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 195 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 8,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 364 l/1.263 l
Teža: 1.307 kg
Medosna razdalja: 2.700 mm


Ključni podatki testnega vozila: Mazda CX-3 (CD105 Revolution):

Cenik
Motor: 1.499 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 77 kW/105 KM (4.000 rpm)
Navor: 270 Nm (1.600-2.500 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 177 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 10,1 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika:350 l/1.260 l
Teža: 1.275 kg
Medosna razdalja: 2.570 mm
Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.