Test: SsangYong Tivoli 1,6 e-XGi Comfort

SsangYoung, Testi

Da imajo avtomobili nenavadna imena smo se že navadili, nekoliko bolj zastrižemo z ušesi, ko (prvič) slišimo za ime avtomobila, ki je identično imenu najbolj znanega ljubljanskega parka Tivoli. Če ste upali, da so pri SsangYongu dobili navdih za ime od ljubljanskega parka, vas moram žal razočarati. Ime izhaja iz italijanskega turističnega mesteca blizu Rima, […]

Da imajo avtomobili nenavadna imena smo se že navadili, nekoliko bolj zastrižemo z ušesi, ko (prvič) slišimo za ime avtomobila, ki je identično imenu najbolj znanega ljubljanskega parka Tivoli.

Če ste upali, da so pri SsangYongu dobili navdih za ime od ljubljanskega parka, vas moram žal razočarati. Ime izhaja iz italijanskega turističnega mesteca blizu Rima, ki slovi po izjemni lepoti. Zaradi svoje zgodovinske dediščine in čudovite lokacije so vrtovi Villa d’Este bili navdih za druge, npr. Tivoli Gardens v Köbevhavnu.

Po tej, vizualni plati je SsangYongu absolutno uspelo dostaviti všečen crossover (B-SUV) za katerega marsikdo pove, da mu je že všeč na prvi pogled, kar pri starejših modelih po pravici povedano nismo velikokrat slišali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tivoli je tudi prvo vozilo po prevzemu SssangYonga s strani indijske korporacije Mahindra & Mahindra.

SsangYoung ima s Tivolijem pred sabo zahtevno nalogo, saj tekmuje v razredu v katerem so Nissan Juke, Peugeot 2008 in Renault Captur.

Notranjost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kot se spodobi za crossoverja so sedeži na optimalni (ergonomski višini), kar pomeni, da je vstop v vozilo precej enostaven. Novi SsangYong Tivoli hitro navduši s prostornostjo, po volumnu premaga tako Peugeota 2008 kot Nissana Juke.

V 423 litrski prtljažnik boste spravili 3 potovalke ali kaj drugega. Na zadnjih sedežih brez težav sedijo trije potniki. V notranjosti pa je veliko priročne odlagalne površine.

Armaturna plošča deluje povsem povprečno, čeprav lahko pograjam nekatere uporabljene materiale, npr. trdo plastiko, ob volanu pa bolj robustno izdelano ročico za upravljanje s smerniki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pogonski sklop in motor

Izbirate lahko med 1.6 litrskim bencinskim in dizelskim (Euro 6) motorjem ter 2 ali 4 kolesnim pogonom. Za pogon na vsa kolesa (AWD) boste doplačali 2.000 EUR.

Ko je govora o pogonu na vsa kolesa še podatek, da je vozilo oddaljeno od tal za 16,7 cm, vstopni in izstopni kot pa znaša 20,8 / 28,0 stopinj, kar omogoča tudi kakšen izlet izven asfalta.

Ssangyongova vozila so bila včasih poznana po visoki porabi goriva. To se je očitno spremenilo, saj je bila poraba (skoraj) 1,5 tonskega Tivolija na testu povsem povprečna, znašala je 7,4 l / 100 km.

Če boste želeli porabo in emisije CO2 še nekoliko znižati je potrebno naročiti sistem ISG (Start/Stop).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oprema

Tivoli ne zaostaja za konkurenco, saj ponuja od Bluethoot prostoročne povezave do tempomata, 7 varnostnih blazin, 16” kolesa, LED dnevne luči …

Za varnost so poskrbeli s 7 zračnimi blazinami, stabilnostnim sistemom (ESP), aktivno zaščito proti prevračanju vozila (ARP), asistenco pri zaviranju (BAS) ter sistemom utripanja vseh smernikov v primeru močnega zaviranja.

S Tivolijem boste zagotovo izstopali iz povprečja in to ne samo zaradi imena. Če boste v dilemi pri odločitvi za nakup bo morda pretehtala garancija proizvajalca, ki znaša 5 let oziroma 100.000 prevoženih kilometrov.

Tehnični podatki testnega vozila

Cena osnovnega modela (1.6 e-XGi Base): 13.990 EUR
Cena testnega modela (1.6 e-XGi Comfort): 15.990 EUR
Motor: 1.597 ccm, 
Moč: 128 KM pri 6.000 vrtljajih/min.
Končna hitrost: 170 km/h
Poraba testnega vozila pri mešanem ciklu: 7,4 l/100 km
Rezervoar goriva: 47 l
Prostornina prtljažnika: 423 l
Masa vozila: 1.395-1.418 kg

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet oziroma nam zastavite vprašanje na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.