Test: Renault Clio I Feel Slovenia (“taprav Slovenc”)

Renault, Testi, Top

Clio I feel Slovenia je omejena serija, ki je namenjena zgolj za slovenski trg, a ni številčno omejena.

Vedno znova se sprašujem (pa nisem edini), zakaj se slovenska vlada naokoli prevaža z Audiji, ko je pa Renault nedvomno tista znamka, ki največ vlaga v slovensko gospodarstvo. Za naše razmere gigantska tovarna Revoz daje kruh številnim Dolenjcem in delavcem iz okolice. Renault ima v svoji ponudbi na primer izvrstnega Talismana, pa tudi Espace bi zlahka ugodil potrebam udobnega in učinkovitega prevoza …

Pa pustimo to debato za kdaj drugič. Kljub vsemu obstaja velik interes za sodelovanje med našo državo in Renaultom in to se na srečo nas vseh, ki ta avtomobil cenimo, odraža tudi pri Cliu.

Aleš je v svojem testu francoskega malčka že zapisal, da je Clio eden izmed tistih avtomobilov, ki smo ga Slovenci že od nekdaj posvojili za svojega, mogoče tudi zaradi Renaultove tovarne v Revozu, oziroma bolj verjetno zaradi zapeljivega videza, sodobne tehnologije in ugodne cene. Tudi z leti na trgu je Clio še dovolj svež in s tem konkurenčen zdaj že precej novejšim modelom.

Različica “I feel Slovenia”, ki sem jo preizkušal tokrat, je plod tripartitnega sodelovanja med Vlado RS, Revozom in skupino Renault-Nissan. Cilj Clia s to oznako (slednja praznuje 10. obletnico obstoja) je širiti dobro ime udeleženih blagovnih znamk in opozarjati na njegov doprinost k ekonomskemu blagostanju slovenskega okolja.

Novomeški Revoz predstavlja eno izmed 36 tovarn razširjene skupine Renault. Tam je trenutno zaposlenih 3.300 delavcev, tovarna pa prispeva 2,7 odstotka v seštevek slovenskega BDP. Trenutno s proizvodnega traku prihajajo trije različni avtomobili. Gre za tretjo generacijo Twinga, Smarta ForFour in četrto generacijo Clia. Obseg proizvodnje v Revozu se še povečuje. Clio je za Revoz zelo pomemben model, saj so zaradi njega zagnali tretjo izmeno. Poskrbel je za številna nova delovna mesta. Zanimivo je, da Clio vse od svojega lansiranja raste po številu proizvedenih in prodanih modelov, čemur običajno nismo priča. Clio je tudi pred skorajšnjim prihodom nove generacije v Sloveniji in Evropi še vedno najbolje prodajan avtomobil v svojem segmentu.

Vizualno se Clio I feel Slovenia od ostalih različic ne razlikuje. Na voljo je v treh različnih sivih odtenkih, rdeči, beli in črni barvi. Barve, bodisi metalne ali klasične, so brez izjeme brezplačne – Renault tokrat časti! Oprema vozila bazira na nivoju Intense, kateri so na vizualnem področju dodali še črna ogledala in žal malo preveč diskretno značko z napisom “I feel Slovenia” na zadku. Ob predstavitvi sem nekako upal, da bo občutka ekskluzivnosti ob nakupu Clia s tem paketon nekoliko več, ampak nič ne de.

V notranjosti lahko kupec izbere tri različna oblazinjenja. Tudi ta so tokrat zanj brezplačna. Avtomobil je dodatno opremljen tudi z dobrodošlimi priboljški – sredinskim naslonom, povsem zadovoljivo kakovostno kamero za vzvratno vožnjo, izvrstnimi LED lučmi ter prednjimi parkirnimi senzorji. Občutek v notranjosti je še vedno zelo dober – v Clia (ali bolje rečeno, nazaj v Clia) je vedno lepo sesti, saj je pozicija za volanom kar presenetljivo odlična.

Glede prostornosti se strinjam z Alešem, ki pravi, da lahko Clio s 300 litri prtljažnega prostora še danes služi, kot dostopen avtomobil za družine z enim ali celo dvema otrokoma. No, včasih smo ga brez večjih težav uporabljali kot družinski avtomobil tudi za daljša potovanja. Danes je za takšno potrebo bolj smiselna izbira različice Grandtour, ki jo pri prvih generacijah ni bilo na izbiro.

Prepričal me je tudi turbobencinski motor TCe 120 s 120 KM, ki ima za tega malčka več kot dovolj moči, da ste pri pospeševanjih lahko suvereni, če ne nudi že celo nekoliko športnega občutka. Poraba sicer ne bo tako ekstremno nizka, kot je pri različicah Clia s turbodizelskimi motorji DCi, s katerimi se lahko vozimo tudi pod petimi litri. Na našem testnem krogu sem izmeril porabo 6,3 l/100 km, kar pa še vedno pomeni čisto OK številko, ki bo ob nežni vožnji nežna tudi do vaše denarnice.

Cena vozila je v primerjavi s klasično različico Intense za 1.000 evrov višja, a je dodatne opreme več kot za ta znesek (za skupno približno 1.500 eur). Renault ponuja še popust 2.200 evrov , kar pomeni, da lahko Clia I feel Slovenia odpeljete za vsaj 12.890 evrov, lepo naloženo različico, kakršno sem preizkusil, pa dobite za 16.790 evrov. Clio je torej po vseh teh letih še vedno v odlični formi. Nekako dobiš občutek, da so pri Renaultu iznašli formulo za zapeljivost, ki jo pri vsaki generaciji znova in znova uporabijo in naredijo pravi prodajni hit.


Ključni podatki testnega vozila [Renault Clio I Feel Slovenia Energy TCe 120]:

Cena osnovnega modela s popusti: 12.890 evrov
Cena testnega modela z dodatno opremo: 16.790 evrov
Motor: 1.197 ccm, turbobencinski, štirivaljni
Moč: 88 kW/120 KM (5.500 rpm)
Navor: 205 Nm (2.000 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 182 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 9,0 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 10,0 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 300/1.146 l
Medosna razdalja: 2.589 mm

Končna ocena osebnega vtisa s preizkušanim vozilom: 8/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️??

Prostornost in praktičnost: 8/10
Motor in menjalnik: 9/10
Vozne lastnosti: 8/10
Tehnologije: 7/10



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??