Heroji furajo v pižamah

Nasveti, Zanimivosti

V letošnjem letu 28% zmanjšanje prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola.

Morda imam srečo, da imam takšne starše ki so in me še vedno pridejo pome, ne glede na pozno uro ali oddaljenost že stote zabave. Aktivisti vseslovenske iniciative »Heroji furajo v pižamah« bi ju označili za heroja, jaz pa jima pravim le prava starša, ki se bojita za življenje svojega sina. Stavim da imate tudi vi takšne starše, brata, teto, prijatelja … , ki bi morda malce nergali, a bi vas vseeno sredi noči neprijetno dišeče in zgovorne varno pripeljali domov.

Ravno to je tisto glavno sporočilo kampanje. Vedno imate izbiro. Izbrati vožnjo pod vplivom alkohola je in vedno bo napačna odločitev. Nekaj statističnih podatkov; Vsaka peta prometna nesreča s smrtnim izidom se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola, od teh pa vsako četrto povzročijo mladi. Prav tako je vsaka četrta žrtev prometne nesreče pod vplivom alkohola mladostnik. Prometne nesreče pod vplivom alkohola so tudi 2x bolj pogoste na podeželju. Podeželju, ki ga je v Sloveniji veliko, manjka sistem javnih prevozov in taksi služb, kar dodatno vpliva na pogostost vožnje pod vplivom alkohola.

V drugo leto kampanje vstopajo s paketom za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola. Paket so zasnovali zaradi lažje implementacije ukrepov izobraževanja in rešitve problema. V preteklem letu so sodelovali z 28 slovenskimi občinami, letos pa bodo s pomočjo paketa (fizičnega paketa) to razširili še na 50 občin.

V uvodu piše, da je napram lanskemu letu število prometnih nesreč, k jih povzročijo mladi zmanjšalo za 28%. Zelo lep podatek, na katerega ima lahko vpliv mnogo faktorjev, a zagotovo je kampanja »Heroji furajo v pižamah« veliko pripomogla k temu znatnemu izboljšanju. Upajo, da se bo družbeni dialog na temo odgovornosti v prometu čim bolj jačal in širil ter prehaja na nivo vzgoje, šol in izobraževanja ter tako rezultiral v spremenjenih družbenih vrednotah.

Vzporednice lahko vlečem z navado uporabe varnostnega pasu. Pri svojih vrstnikih, kateri smo naredili vozniški izpit v zadnjih 10 letih, opazim da se “privežemo” v trenutku ko se usedemo v avtomobil. Medtem ko moje starše in še mnoge druge opozori vozilo z neusmiljenim piskanjem in jih velikokrat s tem bolj kot ne prisili v uporabo varnostnega pasu. Na tem področju se je torej že zgodila sprememba vrednot, čas je da se zgodijo premiki na področju vožnje po zaužitju alkohola.

Več o projektu »Heroji vozijo v pižamah si lahko preberete tu: Vozim.si/heroji.