Test: Opel Astra 1.4 Turbo ECOTEC (slovenski avto leta)

Opel, Testi

Oplov paradni konj od katerega se v letošnjem letu veliko pričakuje je nova (za 200 kg shujšana) Astra.   Že pred prevzemom Astre z 1.4 Turbo ECOTEC motorjem sem vedel, da me čaka zahtevno delo, saj je letos Astra požela kar precej nagrad po Evropi. Če sem bolj natančen, v 11 državah je bila izbrana […]

opel astra slovenski avto leta 2016

Oplov paradni konj od katerega se v letošnjem letu veliko pričakuje je nova (za 200 kg shujšana) Astra.  

Že pred prevzemom Astre z 1.4 Turbo ECOTEC motorjem sem vedel, da me čaka zahtevno delo, saj je letos Astra požela kar precej nagrad po Evropi. Če sem bolj natančen, v 11 državah je bila izbrana za avto leta 2016, med drugim tudi v Sloveniji ter postala evropski avto leta.

Kljub nagradam še ne pomeni, da je Astra svetlobna leta boljša od ostalih, je pa dejstvo, da v konkurenčni C segment kot prva prinaša inovacijo (LED matrične luči), zato bo odločitev ob nakupu za marsikoga še toliko težja.

Pri Oplu so se odločili, da se bodo pri načrtovanju osredotočili na tri pomembnejša področja:

  • oblika,
  • učinkovitost,
  • povezljivost

… in to je verjetno botrovalo, da je Astra požela toliko nagrad.

Zakaj pri Oplu toliko pričakujejo od nove Astre?

Astra ima v tem trenutku skoraj popolne predispozicije za uspeh. Ima bogato zgodovino, dober razvoj, unikatno obliko, najnovejšo tehnologijo in ugodno ceno.

Prve Astre se spomnim, kot bi prišla na trg včeraj. Prav tako se spomnim, kako sem gledal na obliko oplovih vozil v preteklosti … pač nemška, konzervativna oblika, ki mi ni blizu. Danes je to drugače. Izboljšali so se tudi v tem segmentu, kar me še najbolj veseli na tem področju, posodobili so tudi notranjost avtomobila v smer minimalizma, no skoraj. To pomeni, da ima precej manj gumbov. Z novo obliko je inženirjem uspelo izboljšati tudi koeficient zračnega upora (iz 0,32 na 0,285).

astra-notranjost

Takole izgleda notranjost v novi Astri.

Največja je razlika pri osrednjem delu armaturne plošče. Gumbov je bilo v prejšnji Astri precej več.

In takole v prejšnji. Največja je razlika pri osrednjem delu armaturne plošče. Gumbov je bilo v prejšnji Astri precej več.

Pika na i pri armaturni plošči bi lahko bil povsem digitalni števec z ostalimi (pomembnimi) podatki tako, kot jih že ima nekatera konkurenca in ne na pol digitalen z manjšim zaslonom med klasičnimi, analognimi števci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Testna različica nove Astre je imela še premijski sedež s certifikatom AGR, ki je res vreden svojega denarja. Na kratko povedano, sedež ima certifikat, ki ga dobijo le tisti sedeži, ki so ergonomsko primerni za hrbtenico, omogoča tudi prezračevanje, masažo in nastavitev širine bočne opore.

Sedeži so enostavni za uporabo z ogromno nastavitvami za boljše udobje med vožnjo. Foto: Opel

Obvezno je treba še omeniti nagrajene matrične IntelliLux LED luči, ki se ponoči avtomatsko prilagajajo nasproti vozečim vozilom in pešcem. Ta tehnologija deluje res blagodejno na voznika, saj mu omogoča boljši vidljivost in posledično boljši varnost med nočno vožnjo.

Očitno je bila strateška odločitev, ki so jo pri Oplu naredili pred leti, pravilna. Takrat so se odločili, da bodo tehnologijo iz višjih segmentov začeli ponujati tudi v nižjih in ravno to v kombinaciji s ceno bi rekel, da je največja prednost Astre v precej močni konkurenci vozil iz C segmenta. V istem segmentu so še Golf, Megane, Focus, 308 … Kot zanimivost naj omenim, da je bila Astra prvi avtomobil v tem segmentu, ki se je predstavil z LED matričnimi lučmi.

Če vsem tem lastnostim dodamo še podatek, da je nova Astra s petimi vrati dosegla najvišjo oceno v vseh kategorijah ocenjevanja po NCAP, se sploh ne čudim, da pričakuje Opel letos tako veliko od nje. 5 zvezdic je dobila tako za zaščito odraslih potnikov, kot otrok in pešcev ter za varnostne pripomočke, oziroma podporne sisteme.

Priročen in dober je tudi sistem za prepoznavanje znakov a malenkost zaostaja za tistim, ki ga ponujajo pri Fordu, saj ne omogoča avtomatske nastavitve omejevalnika hitrosti, ki temelji na prepoznavanju znakov.

Edina stvar, ki me je poleg analognih števcev zmotila pri Astri je bil nosilec za telefon, nekako se ne morem odločiti ali je uporaben ali ne, saj nisem pristaš uporabe telefona med vožnjo, shraniš ga lahko kamorkoli drugam, po drugi strani pa opazujem, da marsikdo namesto dokupa serijske navigacije uporablja kar Google maps na telefonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaj pravijo ostali o novi Astri?

Zasledil sem, da se je marsikdo (upravičeno) spraševal ali je Astra zaradi nove tehnologije, zavidljive opreme in zaradi zmerne cene celo boljša od Golfa, tudi Gregor Pavšič, ki piše za Siol. Sam menim, da je to mnenje vsakega posameznika, pri katerem odloča ali cena ali pripadnost blagovni znamki. Čeprav Astro hvalijo vsi, Pavšič opozarja, da zaradi manjše posode za gorivo (48 litrov) prevoziš precej manj kilometrov, približno 500 (isti motor Turbo 1.4 Turbo ECOTEC). Prav tako vas lahko zmoti prtljažni prostor, ki je zaradi rezervnega kolesa precej nizek. Obstaja alternativa, paket za samodejno obnovo pnevmatike, saj v tem primeru rezervno kolo ni potrebno.

Kot rečeno so mnenja o novi Astri precej podobna, a seveda ob iskanju igle v senu naletimo tudi na kritiko o nezmožnosti predvajanje glasbe iz USB ključa, klub trem USB vtičnicam. Mimogrede, težava izhaja iz Andorid programske opreme, ki jo Opel v Sloveniji žal še ne podpira. Isti avtor tega mnenja, Peter Humar kritično razmišlja o smiselnosti uporabe pametnih telefonov v avtomobilu. Za avtomobilizem.com je zapisal tole:

»Mar so ljudje res tako bolestno odvisni od teh »pametnih« igračk, da niti petminutne poti v trgovino po špecerijo za čez teden ne zdržijo brez »skonektanosti« v svet?«

Za konec bom omenil še zapis Dušana Lukiča, ki je v Avto magazinu zapisal, da mu je testna Astra pustila malce grenak priokus. Zmotila ga je ravno tehnologija za večjo varnost, ki naj ne bi delovala dovolj elegantno, na primer pri uporabi sistema za ohranjanje voznega pasu sistem precej sunkovito reagira, kar je daleč od želene uporabniške izkušnje.

Če povzamem. Oplu je z novi Astri uspel velik korak proti boljši uporabniški izkušnji zaradi katerega sem prepričan, da konkurenca ne bo počivala in se v prihodnosti lahko veselimo kakovostnih avtomobilov iz C segmenta. Kot kaže je trenutno za uspeh na trgu potrebno zadovoljiti potrošnika s ceno, obliko, udobjem in tehnološko dovršenostjo, ki je novi Astri ne primanjkuje. Tako kot pri skoraj vsakem avtomobili pa v iskanju igle v senu, hitro najdemo še kakšno manjšo pomanjkljivost.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela: 15.0005 EUR
Cena testnega modela (oprema innovation): 22.123 EUR
Motor: 1.399 ccm, 4 valjni
Moč: 110 kW / 150 KM pri 4000 vrtljajih/min.
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pospešek: 8,8 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 215 km/h
Poraba na testu: 6,8 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 370-1210 l
Masa vozila: 1278-1322 kg

Foto: Jan Gregorin

Fotozgodbam iz slovenskega avtomobilizma lahko sledite tudi na Instagram profilu@avtoovernet oziroma nam zastavite vprašanje na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.