Euro NCAP ocena petih zvezdic dobila tudi nova Opel Astra

Zanimivosti

V objavljenih izidih najnovejših varnostnih testov, je namreč novi Astri podeljena najvišja ocena petih zvezdic. Povsem nova Oplova kompaktna kombilimuzina s petimi vrati je namreč dosegla najvišjo oceno v vseh kategorijah ocenjevanja. Tako za zaščito odraslih potnikov, kot otrok in pešcev ter za varnostne pripomočke, oziroma podporne sisteme. Oplova merila varnosti za osebne avtomobile in […]

V objavljenih izidih najnovejših varnostnih testov, je namreč novi Astri podeljena najvišja ocena petih zvezdic. Povsem nova Oplova kompaktna kombilimuzina s petimi vrati je namreč dosegla najvišjo oceno v vseh kategorijah ocenjevanja. Tako za zaščito odraslih potnikov, kot otrok in pešcev ter za varnostne pripomočke, oziroma podporne sisteme.

Oplova merila varnosti za osebne avtomobile in lahka gospodarska vozila so optimizirana za zaščito v resničnem prometu in v resničnih trkih. Nova Astra pri tem ni nikakršna izjema. Njena vrhunska varnost izhaja iz koncepta integracije aktivne in pasivne varnosti.

Trden potniški prostor je zasnovan tako, da dopušča najmanjše možne deformacije in zagotavlja, kar največ prostora namenjenega zaščiti ob morebitnih trkih. Stranski deli potniškega prostora so obdani s conami za prestrezanje in dušitev, vanje namerno usmerjene uničevalne energije trka. Ti deli se deformirajo na nadzorovan, vnaprej predviden način, kar dodatno ščiti potnike.

Za notranjost je značilen tridelni pristop k razporeditvi in delovanju zračnih varnostnih blazin. Sistem sestavljajo čelni varnostni zračni blazini za voznika in sopotnika, stranski zračni varnostni blazini v višini prsnega koša in medenice ter varnostni zračni zavesi, v celotni dolžini potniškega prostora, za pokrivanje sprednjih in zadnjih sedežev. V kombinaciji z naprednimi zategovalniki in omejevalniki obremenitve na delu varnostnega pasu vpetega na karoserijo ter zategovalniki varnostnih pasov na točki vpetja v sedež, za preprečevanje zdrsa telesa pod varnostnim pasom, zagotavlja nova Astra najvišjo stopnjo varnosti potnikov in odločno zmanjšuje možnost poškodb.

Najvišjo stopnjo varnosti nove Astre za odrasle potnike, otroke in zaščito pešcev zaokrožajo najsodobnejši sistemi aktivne varnosti in sistemi pomoči in podpore vozniku.

Lane Departure Warning z Lane Keep Assist voznika ne le opozori, marveč tudi nežno usmeri volan nove Astre v smeri, ki ohranja vozilo znotraj voznega pasu. Samodejno izogibanje naletu je zagotovljeno s kopico sistemov, kot so Automated Emergency Braking, Integrated Brake Assist, Forward Collision Alert in Following Distance Indication. Sistem opozarjanja na nevarnost naleta je optimiziran z utripajočimi LED lučkami, katerih svetloba je projicirana na vetrobransko steklo v vidnem polju voznika, v primeru, ko se varnostna razdalja do spredaj vozečega vozila nevarno zmanjša. Podatkovna baza vseh teh sistemov se združuje z enojno (mono) kamero nove Astre, nameščeno na vrhu vetrobranskega stekla. Nova Astra je prvi kompaktni avtomobil množičnega avtomobilskega izdelovalca s takšno mono kamero. Ob tem je to prvi tovrstni Oplov sistem, ki zagotavljanja podporo zaviranju, na osnovi podatkov pridobljenih izključno s kamero.

Podporne sisteme in aktivno varnost v novi Astri dopolnjujejo še rešitve kot so Side Blind Spot Alert (z ultrazvočnimi tipali sistema Park Assist za odkrivanje nevarnosti v mrtvem kotu ob menjavi voznih pasov pri prehitevanju in zavijanju) in sistem matričnih luči IntelliLux LED®. Ta napreden sistem luči se samodejno prilagaja trenutnim razmeram v prometu in zagotavlja v vseh razmerah in okoliščinah vožnje najboljšo osvetlitev vozišča in okolice.

Ob vseh tovrstnih sistemih zaščite in pomoči vozniku, potnikom in ostalim udeležencem v prometu, zagotavlja nova Astra tudi posebej učinkovito zaščito »petih zvezdic« voznikovi denarnici in vozniškemu izpitu. Sistem Traffic Sign Assist namreč nenehno nadzira in primerja podatke pridobljene z mono kamero s podatkovno bazo navigacijske naprave, informacijsko zabavnega sistema Navi 900 IntelliLink. Omejitve hitrosti so tako prikazane na plošči z merilniki in zmanjšujejo možnost plačila kazni.