Prototip: Nissan Bladeglider (vizija pametne mobilnosti)

Novosti

Nissan je predstavila delujoč prototip futurističnega vozila BladeGlider. Gre za revolucionaren, visoko zmogljiv športni avtomobil, popolnoma brez izpustov. Vozilo so razvili iz konceptov, ki so bili prvič razstavljeni na avtomobilskem sejmu v Tokiu leta 2013. V Braziliji sta zdaj na ogled prototipa, ki prikazujeta tehnologije prihodnosti. Te bodo združevale pametno mobilnost, do okolja prijazno delovanje […]

Nissan je predstavila delujoč prototip futurističnega vozila BladeGlider. Gre za revolucionaren, visoko zmogljiv športni avtomobil, popolnoma brez izpustov.

Vozilo so razvili iz konceptov, ki so bili prvič razstavljeni na avtomobilskem sejmu v Tokiu leta 2013. V Braziliji sta zdaj na ogled prototipa, ki prikazujeta tehnologije prihodnosti. Te bodo združevale pametno mobilnost, do okolja prijazno delovanje in vozne zmogljivosti športnih avtomobilov.

Predstavitev prototipov vozila BladeGlider je del strategije družbe Nissan za razvoj vozil brez izpustov ter novih avtomobilskih tehnologij, med drugim sistemov za samodejno vožnjo in povezljivost. Med svoje uspehe štejejo LEAF, najbolje prodajan avto brez izpustov na svetu, kot prvi pa uvajajo tudi sisteme pametne mobilnosti, ki bodo v prihodnjih letih vgrajeni v številna vozila.

Ko so pri Nissanu snovali BladeGliderja, so imeli v mislih okretno, učinkovito električno vozilo, ki bi poskrbelo za nove razsežnosti zabave in vznemirljivosti pri vožnji.

BladeGlider je odličen primer vizije pametne mobilnosti, ki bo popolnoma spremenila način vožnje in pogona avtomobilov pa tudi njihovo vlogo v družbi, saj bodo postali še bolj vznemirljivi.

Razstavna modela imata napredno obliko šasije z ožjim sprednjim in širšim zadnjim delom za kar najboljšo aerodinamično učinkovitost in stabilno vožnjo.

Visoka vrata s tečaji na zadnjem delu se odpirajo navzgor za dramatičen vstop in izstop. BladeGlider ima odprto streho, ki je ojačana z vgrajeno varnostno konstrukcijo pri prevrnitvi, tako da ob užitku vožnje z odprtim dirkalnim avtomobilom zagotavlja tudi varnost kupeja.

148591_1_5

Sistemi vozila se upravljajo s tipkami na volanu, napreden zaslon pa prikazuje hitrost, stanje baterije, način regeneracije in razporeditev navora. Ob osrednjem zaslonu sta še zaslona za vzvratni kameri, ki sta nameščeni tik za prednjimi kolesi. Kameri in zaslona nadomeščajo vzvratni ogledali na vratih, zaradi česar je BladeGlider še bolj aerodinamičen. Voznik sedi spredaj, potnika pa levo in desno za njim, kjer imata veliko prostora za noge. Vsi trije lahko uživajo v panoramskem razgledu skozi veliko, zaobljeno vetrobransko steklo.

Pogon je povsem električen. Za izjemno zmogljivost pogonskega sistema je poskrbelo britansko podjetje Williams Advanced Engineering, ki je tehnični partner družbe Nissan pri projektu BladeGlider. Najvišja hitrost razstavnih modelov je več kot 190 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h pa traja manj kot 5 sekund. Za pogon na zadnja kolesa skrbita 130-kilovatna motorja, za vsako kolo eden.

V sistem je vključeno tudi vektorsko prilagajanje navora, ki nadzoruje navor, odmerjen posameznemu kolesu, tako da je odzivnost še boljša. V primeru podkrmiljenja sistem samodejno poveča navor zunanjega kolesa in ponovno vzpostavi ravnovesje.

Vektorsko prilagajanje navora je namenjeno izboljšanju, in ne nadzoru vožnje, zato ima tri nastavitve: izklop, okretni način in način drsenja.

Za energijo skrbi visoko zmogljiva 220-kilovatna litij-ionska baterija s petimi moduli. Tako za baterijo kot za motorja so bili razviti posebej prilagojeni hladilni sistemi.

Notranjost BladeGliderja odraža njegov športni značaj, saj so vsi sedeži opremljeni s štiritočkovnim varnostnim pasom. Oblikovani so tako, da voznika oziroma potnika odlično podpirajo tako ob straneh kot tudi pri nogah. Sedeži so prekriti s prevleko iz blaga in epoksi smole, ki je prijetna na otip, robustna in ima odličen oprijem, tako da potnika udobno in varno zadrži na mestu.

Na voljo sta dve barvni kombinaciji, kibernetsko zelena in skrivnostno oranžna. Na naslonjalih sedežev so ti barvni poudarki obrobljeni s srebrnim odsevnim materialom za privlačen, športen videz. Spodnji del sedežev je prekrit s črnim vzorčastim materialom, blazina pa ima zeleno oziroma oranžno obrobo.