Renault Scenic Xmod TCe 130 Bose Edition Energy

Renault, Testi

Renault Scenic je bil pred leti, v prejšnjih izvedbah, na voljo tudi kot štirikolesno gnano vozilo. V zadnji gerenaciji te opcije žal ni. Najboljši približek je različica Xmod, ki je lahko, če tako želite – tudi terensko naravnana, a brez pogona 4×4.

Renault Scenic je bil pred leti, v prejšnjih izvedbah, na voljo tudi kot štirikolesno gnano vozilo. V zadnji gerenaciji te opcije žal ni na voljo. Najboljši približek je trenutno različica Xmod, ki je lahko, če tako želite – tudi terensko naravnana, a še vedno brez, sicer potratnega, pogona 4×4.

renault scenic xmod test 2013

Zunanji izgled je v različici Xmod bolj terensko naravnan, a daleč od tega, da bi bil Scenic pravi terenec.

Obstajajo torej uporabniki, ki si želijo svojega družinskega enoprostorca tu pa tam zapoditi čez drn in strn. Ne ravno “offroad”, ampak zgolj čez kakšno bolj konkretno blato, zasnežen klanec ali po peščeni plaži. So zelo aktivni v svojem prostem času in jim je klasičen Renault Scenic, kakršnega je že testiral Anej povsem dolgočasen. Ok, Renault jih razume in ponudil je opcijo Xmod. Slednja je vpadljiva, še toliko bolj, če je opremljana z živo barvo, kot je bil naš testen Scenic. Le ta je bil tako vpadljiv, da je zmotil zafrustrirance, da so si ga drznili popraskati! Grrr. Oprema Xmod sicer dodaja scenicu terenski izgled s svojimi črnimi masivnimi odbijači, stranskimi letvami ter obrobami okoli blatnikov. Hkrati je scenic Xmod nekoliko bolj odmaknjen od tal in ima posebna aluminijasta platišča s serijskimi pnevmatikami M+S.

Prikazana fleksibilnost novega Renault Scenica Xmod.

Prikazana fleksibilnost novega Renault Scenica Xmod.

Kot je že Anej ugotovil, je Scenic dobro uveljavljen družinski srednje velik enoprostorec: “Voznikovo okolje je tradicionalno za vozila Renault. Voznik sedi precej visoko in ima dober pregled nad vozilom. Materiali so na otip mehki, čeprav na pogled delujejo še vedno zelo plastično in svetleče. Odpiranje vozila in zagon motorja poteka preko kartice in je prostoročno.” Tudi Scenic Xmod s svojo pojavnostjo marsikoga očara, tako po zunanjosti, kot tudi v notranjosti, kjer ni razlik z običajno različico. Praktičnost je seveda v notranjosti tudi tu na prvem mestu. Kvalitetni materiali sedežev pa dajejo vedeti, da naš testni Scenic Xmod ne želi biti zgolj prevozno sredstvo, ampak tudi poslovni sopotnik oziroma za tiste, ki dajo nekaj tudi na izgled, udobje, kvaliteto.

bogata oprema - renault scenic xmod test 2013

20.040 evrov vas bo stal najcenješi Scenic Xmod 1.6 16V Expression brez vključenih popustov.

20.040 evrov vas bo stal najcenješi Scenic Xmod 1.6 16V Expression brez vključenih popustov.

V uvodu je bilo že omenjeno, da Scenic Xmod nima – potratnega – štirikolesnega pogona. Smernice razvoja in raziskav namreč kažejo, da velika večina uporabnikov tovrstnih vozil niti ne potrebuje takšnega pogona, saj le ta v veliki meri pripomore predvsem k dražji začetni ceni in višji porabi. Denimo tudi v Peugeotu 3008, novem 2008 ali Renault Capturju ne zasledimo štirikolesnega pogona. Nenazadnje tudi majhni mestni terenčki v osnovi ne ponujajo štirikolesnega pogona, kot sta Opel Mokka ali Chevrolet Trax. Ima pa zato lahko Scenic Xmod za boljši oprijem cestišča t.i. sistem Extended Grip, ki je na voljo serijsko v opremi Expression. Kot dodatno brez doplačila pa ga lahko izberete tudi pri opremi Bose Editon. Sistem deluje ob zagonu motorja v načinu za vožnjo po cesti. Sistem lahko nato voznik po želji ročno nastavlja s pomočjo gumba na osrednji konzoli po svoji volji. Extended Grip deluje v povezavi s posebnimi pnevmatikami M+S (mud & snow) s tekalno površino, ki se razlikuje od klasičnih pnevmatik zaradi boljšega oprijema. Podobno zadevo smo že lahko opazili v določenih modelih znamk Citroen, Peugeot in Fiat. Nastavitev glede na katerem terenu se nahajamo nastavljamo s pomočjo velikega vrtljivega gumba, nameščenega na sredinski konzoli. Izbiramo lahko med tremi načini delovanja. Za vsakodnevno uporabo uporabljamo način Road, lahko pa preklopimo v eksperta, ki omogoča lažje premagovanje ovir kjer avtomobil pomaga pri zaviranju, pušča pa vozniku nadzor nad navorjem motorja. V načinu, ko izberemo mehko podlago pa se navor prenaša na tisti kolesni par, ki je takrat bolj koristen. Vedno pa se pri hitrosti nad 40 km/h vklopi način, kot da bi vozili po normalni asfaltirani cesti. Vožnja s tovrstnim scenicom Xmod se v primerjavi s klasično izvedbo ni pretirano spremenila. Povprečni uporabnik razlike ne bo opazil. Na avtocestnih odsekih se dobro odreže in je primeren za mestno, kot tudi relacijsko vožnjo.

V kolikor veliko potujete, potem raje izberite dizelsko različico.

V kolikor veliko potujete, potem raje izberite dizelsko različico.

Pod motornim pokrovom testnega Scenica Xmod se je skrival bencinski s turbino podprt pogonski agregat, ki ponuja 97 kW moči. Dovolj za mestno, kot tudi relacijsko vožnjo. V nizkih vrtljajih je motor več kot dovolj poskočen. Lahko bi zapisal, da je kar “zaganjavček”. Povprečna poraba na testu se je gibala s precej truda okoli 6,5 litra 95 oktanskega bencina na sto prevoženih kilometrov. TCe motorji so sicer doživeli izboljšanje glede porabe, a bi si želeli še večjo ekonomičnost. Vsekakor pa je ta Scenic uporaben predvsem za krajše mestne razdalje.

Ob zaključku testa Scenica Xmoda lahko ugotovimo, da gre za drugačen pristop do potreb po družinskem enoprostorcu. Xmod vam bo koristen, če pogosto zaidete na kakšne slabše ceste ter če si želite terenski videz sicer družinskega avtomobila.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Renault Scenic Xmod si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.2 TCe turbobencinski (97 kW/132 KM, 205 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 5,5 / 4,1 / 4,6 (CO2: 120 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 180 km/h / 12,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4344 / 1845 / 1637 mm
Medosna razdalja: 2702 mm
Teža: 1446 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 470 – 1670 l

Osnovna cena (1.6, Expression Xmod): 20.040 EUR
Cena testnega vozila: 24.440 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 25.275 EUR (upoštevajoč redni popust -4000 EUR znaša cena 21.275 EUR)
(dodatna oprema: rezervno kolo normalnih dimenzij 95.-, ogrevana sedeža spredaj 240.-, kovinska barva 500.-)