Chevrolet Trax 1.7 dizel 4×4 LT

Chevrolet, Testi

Ob zaključku avgusta in tako tudi ob zadnjih dopustniških sproščenih dnevih sem imel na testu mestno terensko vozilo Chevrolet Trax, ki je v tesnem sorodstvu z Opel Mokko.

Ob zaključku avgusta in tako tudi ob zadnjih dopustniških sproščenih dnevih sem imel na testu mestno terensko vozilo Chevrolet Trax, ki je v tesnem sorodstvu z Opel Mokko.

Primerjava prednjega dela Opel Mokke in Chevrolet Traxa.

Primerjava prednjega dela Opel Mokke in Chevrolet Traxa.

Kljub temu, da si lastita isto osnovo sta Trax in Mokka vizualno različna avtomobila. Proporci so si podobni in ju zlahka zamenjaš ponoči ali ko enega izmed njiju opazuješ v vzratnem ogledu. A če podrobno pogledamo detajle lahko hitro opazimo, da so oblikovaci svojo nalogo vzeli resno in pripravili samosvoje oblikovana dva različna avtomobila. Trax tako z dvodelno sprednjo rešetko z izstopajočo Chevroletovo značko ostaja povsem ameriški. Privlačen, samozavesten, kompaktnih mer in z močno konstrukcijo zagotovo pritegne pozornost mimoidočih. 

chevrolet trax 1.8 test 2013

Notranjost razveseljuje tudi z 220 voltno vtičnico.

Notranjost razveseljuje tudi z 220 voltno vtičnico.

V notranjosti so ponovno uspešno uspeli skriti sorodstvo z Opel Mokko. Skupna lasnost je praktično enako odmerjen prostor za potnike, medtem ko se Trax ponaša z nekaj več odlagalnimi prostorčki. Predvsem pred sovoznikom je dodaten predalček več kot dobrodošel, kot tudi tisti nad osrednjim delom armaturne plošče. Notranjost, ki je v celoti odeta v plastiko, daje malenkost občutka po cenenosti, a tekom testa ni bilo zaslediti kakšnih čričkov. Voznik se bo za volanskim obročem počutil dobro, kot tudi ostali sopotniki. Traxa bodo cenili predvsem tisti, ki imajo željo po preprostejšim vstopanjem v višje vozilo. Prednja sedeža sta ogrevana z možnostjo le ene stopnje, torej ON/OFF sistem. Po vklopu se sedež zelo hitro segreje. Med prednjima sedežema je vgrajena še 220 voltna vtičnica, tako kot v Mokki, kar je zagotovo prednost v primerjavi s konkurenco, ki tega nima.

Armaturna plošča je pregledna z velikim osrednjim zaslonom.

Armaturna plošča je pregledna z velikim osrednjim zaslonom.

V kolikor Trax nima vstavljenega rezervnega kolesa ima dvojno dno v prtljažniku. Spodnji del je v velikosti kolesa, kar pomeni dodatno veliko praktično odprtino. Nakladalna površina je zravnana s pragom prtljažnika zahvaljujoč polici, ki lučuje to dvojno dno. Ker je preglednost ob vzratni vožnji malce slabša si je priporočljivo omisliti Traxa z zadaj vgrajeno kamero, saj olajša manevriranje nazaj. Slabost le te je, da se ob dežju dokaj hitro zmoči in je zato na zaslonu slabša preglednost. Parkirne senzorje je imel sicer testen Trax le zadaj.

Sodeč po tehničnih podatkih ima Trax malenkost višjo porabo, kot enako motorizirana Mokka. A razumeti je potrebno dejstvo, da je imel testni Trax vgrajen še štirikolesni pogon. Na testu se je Trax resnično pozitivno izkazal, saj je v mešanem ciklu, skoraj polovico od tega vožnja po mestu, ostalo relacija z avtocesto, porabil povprečno zgolj 5,8 litra dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. 1,7-litrski agregat ima povsem enake hibe kot pri Mokki – v nizkih obratih je premalo odziven.

chevrolet trax 2013

Štirikolesni pogon je pri Traxu namenjen predvsem varnosti in lažjim terenskim preprekam. Trax namreč ni ravno zelo odmaknjen od tal. Neravnince sicer lepo pobira in je udoben. Štirikolesni pogon pa je koristen najbolj na mokri podlagi, ko skrbi, da se kolesa ne zavrtijo v prazno. Prav tako je posledično uporaben še v snežnih razmerah, ipd. Želel pa bi si več povratne informacije od volanskega mehanizma, ki ne omogoča ravno uživanja pri preganjanju skozi zavoje.

Trax je v končni fazi solidno mestno terensko vozilo, ki želi biti ugodnejše v primerjavi s sorodno Opel Mokko. To mu seveda uspe z nekaj vidnimi prihranki pri izbiri notranjih materialov in voznih lasnostih. V kolikor želite predvsem ugodno in varčno vozilo s štirikolesnim pogonom, potem si le pobliže poglejte Traxa.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Chevrolet Trax si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 1.7 turbodizelski (96 kW/130 KM, 300 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 5,6 / 4,5 / 4,9 (CO2: 129 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 188 km/h / 9,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4248 / 1776 / 1674 mm
Medosna razdalja: 2555 mm
Teža: 1384 kg
Posoda za gorivo: 52 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 356 – 785 l

Osnovna cena (1.6, LS): 14.990 EUR
Cena testnega vozila: 22.340 EUR